Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Akad 110 méter hosszú barlang is

Évente legalább egyszer fel kell keresniük a barlangokat a természetvédelmi őröknek. Sopron környékén tizenhat ilyen természeti képződmény található.

Térképpel a kezükben, úttalan utakon, bozótosokon vág keresztül Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakreferense és Mogyorósi Sándor természetvédelmi felügyelő, hogy szemrevételezzék területük barlangjait.

– Valamennyi barlang úgynevezett ex lege (törvény erejénél fogva) védett – mondja elöljáróban Takács Gábor. – A barlang a földkérget alkotó kőzetben kialakult olyan természetes üreg, amelynek hossza meghaladja a két métert, és elfér benne legalább egy ember. A nemzeti park igazgatósága területén – Sopron, illetve Fertőrákos környékén – tizenhat ilyen található. Ezeket évente legalább egyszer fel kell keresnünk, hogy szemrevételezzük állagukat.

A környékünk erdeinek mélye rejtette üregek közül a Zsivány-barlang a leghosszabb, száztíz méter, a tómalmi barlangok a legszerényebbek a maguk három méterével. A Bécsi-dombi barlang 24 méter, ennél két méterrel méretesebb a Ferenc-barlang. A fertőrákosi Tómalmi-odú a legkisebb, alig 2,9 méter. Ami a mélységüket illeti, ugyancsak a Zsivány-barlang tartja a helyi rekordot a maga tizenkét méterével; az 5,5 méter mély Ottó-barlang a második, a többiek a ˝futottak még˝ kategóriába tartoznak.

Takács Gábor és Mogyorósi Sándor sorra látogatják a Sopron környéki tizenhat barlangot, hogy szemrevételezzék állapotukat. Fotó: Magasi Dávid
Takács Gábor és Mogyorósi Sándor sorra látogatják a Sopron környéki tizenhat barlangot, hogy szemrevételezzék állapotukat. Fotó: Magasi Dávid

– Hihetetlen, hogy még a külvilágtól szinte elzárt területen lévő barlang bejáratára szerelt vasrács drótkerítését is elviszik egyesek – állapítja meg a Zsivány-barlangnál Mogyorósi Sándor. – Így bárki bemehet, noha omlásveszélyes a hely. Kagylók és más mészvázas ősmaradványok is láthatók az üregekben, ahol közönséges, illetve kis patkósdenevérek élnek.

A szárhalmi kőfejtő tizenöt méter hosszú, magas boltozatú barlangja a sziklafal kezdete közelében kedvelt kirándulóhely lehet. Pedig a barlang omladozóban, pereg a kőzet, s főleg a bejárat közelében válnak le kisebb kődarabok, amit a barlangban rakott tűztől megfeketedett mennyezeten világos foltok jeleznek. A barlang egyik repedésébe szalonnanyársat bökött valaki, a tűzrakó hely közelében sörösdobozok, üdítőspalackok és egy kilyukadt labda. Mint mondják a szakemberek, évekkel korábban a csövesek szinte lakhelyként használtak néhány barlangot, de manapság ez már nem jellemző.


Hihetetlen, hogy még a külvilágtól szinte elzárt barlang bejáratára szerelt vasrács drótkerítését is elviszik egyesek. Így bárki bemehet, noha omlásveszélyes a hely - mondta Mogyorósi Sándor természetvédelmi felügyelő.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyi egyetemre megy

A Kisalföld a Széchenyi István Egyetemmel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János… Tovább olvasom