Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Szobrot állítottak Luther Mártonnak Répcelakon

Szobrot állítottak Luther Mártonnak, a reformáció nagy alakjának a Vas megyei Répcelakon.

A vasi kisváros első köztéri szobrát, Veres Gábor szobrászművész alkotását Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára avatta fel vasárnap. Az ünnepség előtt a település evangélikus templomában tartottak istentiszteletet, amelyen Ittzés János püspök hirdetett igét.

A templomot zsúfolásig megtöltötték a hívek, sőt a mellette felállított sátrat is, hiszen ezen a napon tartották a vasi evangélikus gyülekezetek Gusztáv Adolfról elnevezett hálaadó napját is, amelyre több száz vendég érkezett. A mészkő talapzaton álló, bronzból készített mellszobor Luther Márton portréját örökíti meg. Hátterében egy mészkő táblára vésték 95 tételének pontjait magyarul és németül.

Szászfalvi László ünnepi beszédében kijelentette: Luther Márton a reformáció olyan szellemóriása volt, akinek hatása felbecsülhetetlen, tanítása pedig aktuális a jelenben is. Az evangélikusság ma is meghatározó a magyar nemzet intellektuális erőterében, legyenek tagjai akár magyarok, akár németek, vagy éppen szlovák származású, velünk élő evangélikusok - mondta az egyházügyi államtitkár. A reformáció 500 éves évfordulójához közeledve Luther tanácsai még aktuálisabbak és még fontosabbak, egyenként, de közösségként is szükségünk van a megújulásra - fogalmazott Szászfavi László.

Nem véletlen, hogy Magyarország új alaptörvényének egyik legfontosabb üzenete: a gazdasági és társadalmi megújulás nem valósulhat meg lelki és szellemi megújulás nélkül - fűzte hozzá. A szoboravatás koszorúzással zárult, a megemlékezés virágait azonban az egyre jobban szemerkélő eső miatt már a szokásos protokoll mellőzésével helyezték el a résztvevők.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2011. május 08. 16:34
    „Jó lenne egy ilyen eseményről fotót is látni, talán majd ha valaki beküld néhányat a szerkesztőségbe.... messze van Győrtől Répcelak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátok ütköztek össze a letenyei határátkelőnél

Vélhetően ittasság miatt két horvát rendszámú gépkocsi ütközött össze a letenyei határátkelőn… Tovább olvasom