Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Orbán Viktor szerint biztos alapokon az egészségügy

A kormány biztos alapokra helyezte az egészségügyi rendszert - jelentette ki Orbán Viktor Nagykanizsán.
A kormány biztos alapokra helyezte az egészségügyi rendszert, a kórházak adóssága negyedével csökkent, és 300 milliárd forintos fejlesztési program zajlik az ágazatban - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Nagykanizsán.

A miniszterelnök a Kanizsai Dorottya Kórház két fejlesztési programjának zárásaként tartott avatón azt mondta: 2010-ben úgy gondolta, négy év elteltével az lehet a legjobb hír, hogy egyetlen kórház sem dőlt be, de ennél többre futotta Magyarország erejéből.

"A magyar egészségügyi rendszert biztos alapokra helyeztük". A kórházak adósságát a négy évvel ezelőtti 120 milliárd forintról a negyedével sikerült csökkenteni, közel 400 program keretében 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés zajlik az ágazatban, és sikerült megfordítani a trendet, így a 2009-es szint alá szorult az egészségügyi dolgozók elvándorlása - sorolta az eredményeket a kormányfő.

Hozzátette: 22 új mentőállomás épült és 60 megújult, illetve 200 új mentőautót állítottak szolgálatba, az egészségügyet érintő bérrendezés jóvoltából pedig "mintegy 100 ezer orvos és ápoló helyzetét sikerült megkönnyíteni". A béremeléshez és fejlesztésekhez szükséges forrásokat nem máshonnan vonták el, hanem leginkább a népegészségügyi termékadóból befolyt összegből teremtették elő - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő arra emlékeztette a szavait többször is tapssal megszakító hallgatóságát, hogy március 1-jétől "új időszámítás kezdődött Nagykanizsán", mert a korábban felhalmozott 6,3 milliárd forintos adósságból a várost a kormány teljes egészében kiváltotta. Ezzel együtt az elmúlt négy évben 35 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett a városba, vagyis "Nagykanizsa jó vásárt csinált kormányával".

Orbán Viktor felidézte, hogy a négy évvel ezelőtti kormányváltáskor nemcsak a magyar gazdaság talpra állítását vállalták, hanem "az összeomlás szélére sodródott magyar egészségügy" megmentését is. "Magyarország újraiparosításának programja pehelysúlyú mérkőzés volt ahhoz képest, amivel az egészségügy újjászervezése közben szembe kellett néznünk" - fogalmazott.

A nagykanizsai kórház mintegy 3,5 milliárd forintos újonnan épült sürgősségi osztályának és infrastruktúrafejlesztési programjának avatása kapcsán arra is emlékeztetett, hogy az intézményben ilyen átfogó rekonstrukció több mint 20 éve nem volt. A mostani fejlesztés eredményeként "a kor technológiai színvonalának megfelelő, optimálisan kihasználható, költséghatékonyan és fenntartható módon működtethető egészségügyi intézmény jött létre" - jelentette ki a kormányfő.

Utalt ugyanakkor arra is, hogy további fejlesztések is folyamatban vannak, a nagykanizsai mentőállomást is részlegesen felújították, illetve egy új mentőautót is szolgálatba állítottak. Konszolidálták a kórház működését, a dolgozók bérfejlesztésére pedig közel félmilliárd forintot fordítottak tavaly és tavalyelőtt.

A miniszterelnök kiemelte: a 2008-as, vizitdíj és kórházi napidíj elleni népszavazáson "közösen mondtunk nemet arra, hogy a magyar egészségügyi rendszerből üzletet csináljanak", pedig 2007-ben "már ott sündörögtek a kormány mögött a befektetőknek álcázott spekulánsok", akik kész tervekkel rendelkeztek a magyar egészségügy teljes privatizációjáról. Belegondolni is rossz, mi történt volna, "ha az egészségügy az extraprofitot kergető spekulánsok kezébe kerül, éppen csak egy évvel a válság kirobbanása előtt" - mondta.

Úgy fogalmazott, hogy a közműcégek privatizációjakor az új tulajdonosok "annyit kértek tőlünk, amennyit nem szégyelltek", és ugyanez történt volna az egészségügyben is. "Úgy tekintettek a társadalombiztosítást egyébként becsülettel megfizető magyarokra, mint akik csak potyautasok a rendszerben, és arra akartak kényszeríteni minket, hogy vegyünk jegyet oda, ahol egyébként bérletes helyünk van" - mondta Orbán Viktor.
Kijelentette: vannak viták arról, hogy milyen eredményeket ért el vagy érhet el Magyarország, de "egyetlen épeszű ember", még az ellenzéket támogató magyarok sem vonhatják kétségbe, hogy "Magyarország a jövő felé fordult, a maga útját járja" és ismét van jövője, amivel kizárólag saját maga rendelkezik. "Ne engedjék, hogy Magyarországot bárki visszafordítsa abba a félhomályos zsákutcába, ahonnan olyan nagy erőket mozgósítva sikerült megtalálni a kiutat" - szólított fel.

Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt négy esztendőben a kormány azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy "megvédje a magyar embereket és megvédje az érdekeiket" a bankokkal, a rezsicégekkel, a brüsszeli bürokratákkal szemben, de köszönetet mondott azoknak, akik viszont "megvédték a kormányukat".

Derültséget keltve úgy fogalmazott: "saját magunk dicsérete olyan fontos dolog, hogy nem bízhatjuk másra". De komolyra fordítva a szót, mindenki láthatta, hogy "a szakadék széléről kellett visszarántani Magyarországot" - mondta. A választási kampányra vonatkozó gondolatait azzal zárta, hogy egy nagy hagyományú polgári városban csak annyit mondhat: Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség).

A nagykanizsai kórházi fejlesztések avatásán mások mellett jelen volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, valamint Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója. A rendezvényen több százan vettek részt, kisebb részben a kormány ellen demonstrálók, akik például "Mutyik, stadionok helyett munkahelyet!" feliratú táblákat emeltek a magasba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 percet késnek a vonatok Győr-Komárom-Budapest vonalon

Leszakadt a felsővezeték kora reggel Almásfüzitő és Almásfüzitő felső között. Tovább olvasom