Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Népházat és postamúzeumot avattak Balatonfüreden

Népházat és postamúzeumot avattak Balatonfüred arácsi városrészében vasárnap, az arácsi Fő téren álló egyemeletes, régi polgárházat 275 millió forintos költséggel újították fel.

A beruházáshoz 233 millió forintot a norvég alaptól nyert pályázaton a város, 42 milliót pedig az önkormányzat biztosított - mondta avatóbeszédében Balatonfüred polgármestere. Bóka István hangsúlyozta, hogy Füred legrégebbi, "legtradicionálisabb területe" Arács, amely városrész "mindig az autonómiáját képviseli a város életében, s az itt élők összetartása példamutató". Arács "közösségi létének központi épületét" annak a több napos rendezvény-sorozatnak a keretében adhatják át, amikor Balatonfüred a fennállásának 800., várossá nyilvánításának pedig a 40. évfordulóját ünnepli - hangsúlyozta Bóka István.

Hozzátette, a legfontosabb cél az volt, hogy "a közösségi szemléletet és tudatot erősítsük", s hogy összegyűlhessenek valahol és közösségi életet teremthessenek az arácsiak. A népház melletti, ám ahhoz tartozó régi polgárházban postamúzeumot hoztak létre, és oda telepítették a városrész postáját is, amely eddig a népháztól mintegy 150 méternyire lévő épületben működött.

Az egykori Balatonarácson 1913-tól működött posta. Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az avatón azt hangsúlyozta, hogy a múzeumban pontosan nyomon követhető a Magyar Posta technológiájának és technikájának az elmúlt évszázad alatti változása, fejlődése.

Vegar Andreassen, Norvégia budapesti nagykövetségének első titkára az ünnepségen arra mutatott rá, hogy hazája a kulturális örökség megőrzését, a kultúrát szolgáló épületek felújítását mindig támogatta. A füredi népház és a postamúzeum létesítése is jó példája annak, hogyan tudunk közösen európai kulturális örökséget megőrizni - mondta. A népházban helyezték el a városrészi könyvtárt, civil szervezetek is itt kaptak helyet, a nagyteremben pedig kulturális műsorok rendezhetők.

A ház két állandó kiállításnak is helyet ad: itt látható Schneider Ferenc, füredi (arácsi) erdész és vadász trófea- ,valamint több száz kőzetből álló ásványgyűjteménye. A népház folyosóján helyezték el Arács két híres szülöttjének - Lóczy Lajos geológusnak, földrajztudósnak és Cholnoky Jenő geológusnak, írónak - a portréját, életrajzát és munkásságuk ismertetését. Hári Lenke, Füred alpolgármestere a frissen felavatott népházban megnyitotta a helyi alkotók tárlatát: a nagyterem falán Hanny Szabó Anikó költő képversei, Tóth Attila fotói, Bóna Szera és Fejes Sándor festményei láthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Isis Szentély ünnepei és mindennapjai

Jó volt Isis-hívőnek lenni, mert 28 ünnepe volt egy évben, köztük egy hatnapos tivornyázással… Tovább olvasom