Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Komárom-Esztergom megyében határérték feletti a szálló por mennyisége

Komárom-Esztergom megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por mennyisége. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorog van, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a koncentráció - közölte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Az egyesület tájékoztatása szerint Esztergomban szerdán az egészségügyi határérték 160, Dorogon 170, Tatabányán a határérték 158 százalékát mérték az állomások.

Szuhi Attila, az egyesület képviselője elmondta, csütörtökön némi javulás történhet, de jelentősebb javulás csak hétfőn várható. Ekkor egy erős légköri front érkezik, amely remélhetőleg véget vet a jelenlegi légszennyezettség helyzetnek.

Javasolt, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandósok, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a szabadban tartózkodást, különösen a késő délutáni és esti órákban.

A szálló por koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

Légszennyezettség esetén a szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz.

A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportoknál jelent problémát. Ha szálló por esetében két napig fennáll az állapot, a lakosságot tájékoztatni kell.

A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló por esetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket - közölte az egyesület.

Olvasóink írták

  • 1. Túrabakancs 2010. november 04. 12:07
    „Ha már most nagy a légszennyezettség, akkor mi lesz ha beköszönt a ködös időszak
    Magyarországon. :o
    Valami nem stimmel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől ismét járnak Kolontáron a vonatok

Pénteken újraindul a vonatközlekedés a Budapest-Veszprém-Szombathely vonal vörösziszap-áradás miatt megsérült szakaszán. Tovább olvasom