Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kampánystart harmadszor

Hétfőtől lehet jelölteket ajánlani az önkormányzati választásra, a kampány elkezdődött.

A tavaszi országgyűlési és európai parlamenti választás után harmadszor kezdődik választási kampány idén. Hivatalosan az október 12-i önkormányzati választás előtti 50. napon, azaz ma indul a korteskedés. A pártok persze már korábban a lovak közé csaptak – például sorra mutatják be jelöltjeiket –, de a fordulatszám egyelőre még nem túl magas.

Néhány szabály módosult 2010-hez képest. A legutóbbi parlamenti voksoláshoz hasonlóan most sem lesz kampánycsend: csak a szavazás napján a szavazókörök 150 méteres körzetében nem lehet majd semmiféle meggyőzést folytatni.

Dr. Németh Dominika jogász, a győri városháza munkatársa a friss választási plakátokkal. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Németh Dominika jogász, a győri városháza munkatársa a friss választási plakátokkal. Fotó: H. Baranyai Edina


A választás napján választási gyűlésre sem kerülhet sor, illetve a tévék, rádiók nem adhatnak politikai reklámot. Fontos változás még, hogy a többes jelölést most is alkalmazzák, azaz minden választópolgár több jelöltet, listát ajánlhat, de csak a saját lakóhelyéhez tartozókat. Ugyancsak újdonság, hogy az október 12-én megszerzett mandátumok nem négy, hanem öt évre szólnak, azaz legközelebb 2019-ben lesz önkormányzati választás.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Kisalföld kérdésére elmondta: Budapesten a legkisebb a Fidesz előnye, ezért a legélesebb harc ott várható. „Ez az oka a fővárosi választási rendszer gyors megváltoztatásának is; a régi, közérthető, listás rendszerben aligha szerezhetne a kormánypárt közgyűlési többséget. Ebben a bonyolult, de a győztest erősítő szisztémában jobbak az esélyei, de még így is bármi megtörténhet."

„A politikailag jelentős megyei jogú városok döntő többségében lefutott a meccs, alig van közöttük néhány, ahol nagyobb küzdelemre lehet számítani" – hangsúlyozta László Róbert választási szakértő. Szerinte a Fidesz a 2010-es tarolást ezzel együtt is aligha tudja megismételni.
„Négy év kormányzás után óriási eredmény lenne a kormánypárt számára, ha 2010-hez képest csupán néhány fővárosi kerületet és megyei jogú várost veszítene el, de megtartaná a többségét a Fővárosi Közgyűlésben, Tarlós Istvánnal az élen. A baloldali ellenzéknek leginkább a budapesti kerületek egy részében vannak győzelmi reményei, de Tarlós leváltására, és/vagy a közgyűlési többség megszerzésére alig van esélyük. Az új szabályok miatt az egyik kerületben együtt, a másikban egymás ellen kénytelenek kampányolni, miközben rengeteg politikai, hatalmi, személyes ellentét feszül közöttük. Néhány megyei jogú visszahódítása még így is megtörténhet, a győzelemre esélytelen helyeken leginkább egymás ellen küzdenek a jö- vőbeli vezető ellenzéki pozícióért" – fejtette ki László Róbert.

Hétfőtől lehet ajánlani

Képviselő- és polgármesterjelölteket, valamint megyei listát ajánlani hétfőtől lehet. A választópolgárok ajánlócédulák helyett már íveken tehetik ezt meg, egy ember több jelöltet is támogathat.

A politológus úgy látja, a Jobbiknak kudarc lenne, ha csak annyi polgármesteri helyet szerezne, mint négy éve, az országgyűlési választási adatokból kiindulva viszont ettől nem kell tartania, sokkal inkább előretörésre számíthat. „A listás szavazatok alapján 96 községben több mint két százalékpontos különbséggel az élen végzett, további 31 településen pedig ennél kisebb különbséggel. A nagy bravúr számára Miskolc lehet. A párt, ahogy az országgyűlési választáson, sokkal inkább a kistelepülésekre fog koncentrálni a kampány során, ami a megyei közgyűlési eredményekben akár fel is nagyíthatja tényleges támogatottságukat, mivel ezekbe a testületekbe a megyei jogú városok lakói nem küldenek képviselőket" – szögezte le, megjegyezve, hogy az LMP-nek már az is előrelépés, ha sikerül több polgármesterjelöltet állítani, mint négy éve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnaltól estig - Csodás olvasói videónk a napszakokról

Azt is megmutatjuk, milyen az, ha vége van a nyárnak. Tovább olvasom