Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Így pusztítaná el a vörös ár Mosonmagyaróvárt

Hozzávetőleges adatokkal készített modelleket egy cég arról, mi történne, ha az ország másik három, vörösiszapot tartalmazó zagytározójánál is átszakadnának a gátak.

Mivel egy ilyen eseménynek számtalan, kiszámíthatatlan tényezője van, kezdve azzal, hogy az iszapos víz mekkora része szabadul el, a most következő négy animáció azt tudja megmutatni, hogy a domborzatból, illetve a felszín anyagából következően milyen irányban terjedne az iszapár.

Mosonmagyaróvárt szinte az utolsó házig elöntené a szennyeződés, miközben Almásfüzítő és a közeli Neszmély esetében a Duna gyorsan tovább is szállítaná a mérgező anyagokat.

Az ajkai katasztrófa október 4-én, hétfő délben történt. A Mal Zrt. timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál szakadtak át a gátak. Az esethez utólag készültek modellek, korábban viszont senki nem gondolt arra, hogy ilyesmi bármikor bekövetkezhetne.


A modellek generálásához a honvédség domborzati és felszíni fedettségi térképét használták fel, valamint egy nemzetközi összefogás műholdas fedettségi térképét. A képsorozatok elkészítéséhez legalább 17 paramétert kell megadni, mint például az anyag terjedési sebessége, vagy összetétele, valamint, hogy milyen területen halad keresztül, erdőn vagy mondjuk betonúton.


A nálunk látható képeken véletlenszerűen jelölték ki, hogy a gát mely pontja szakad át8, a zagy különböző összetevőit se határozták meg teljes pontossággal, annyi azonban látszik, hogy a domborzati adottságok szerint a szennyezett, mérgező folyadék merre terjedne.


A programot a határőrségnél, illetve a rendőrségnél használják, hogy feltérképezhessék egy bűnöző menekülési útvonalát, illetve, hogy sejthessék, milyen messze juthatott egy határsértő adott körülmények között.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2010. október 16. 10:23
    „gondolom egy uj szerencsetlenseg jol jonne neked.”
  • 1. arrabonem 2010. október 15. 11:27
    „2010.10.09. 10:07 - Ugyanez a cikk már leszerepelt a Kisalföld online nyitóoldalán. Akkor is az Indexről átvéve.
    41 hozzászólást élt meg.
    LERÁGOTT CSONT. TESSÉK FRISS HÍREKKEL TRAKTÁLNI A NAGYÉRDEMŰT.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a kolontári házak bontását

Megkezdték péntek délelőtt azoknak a kolontári lakóházaknak a bontását, amelyek egy esetleges újabb… Tovább olvasom