Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Figyelj, hogy ne égesd le az erdőt!

Új előírások a szabadtéri tűzgyújtásra. A kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet.
Országosan az év eleje óta már majdnem kétszáz erdő- és vegetációtűz keletkezett. A statisztikai adatok alapján az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezért fontos, hogy a szabályok betartásával előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt napokban megyénkben is több szabadtéri tűzeset történt,

idén eddig 11 ilyen tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A tavalyi év azonos időszakában 20 szabadtéri tüzet kellett eloltani megyénkben.

Tehát elmondható, hogy az év első két hónapjában csökkent a szabadtéri tüzek száma, köszönhetően a lakosság felelős magatartásának és a katasztrófavédelem hatékony megelőző munkájának.

A 2013-as évben Győr-Moson-Sopron megyében 218 szabadtéri tűz volt, 2014-ben a tűzoltók 241-szer vonultak ilyen esetekhez.

Ahhoz, hogy éves szinten is csökkenő tendencia legyen a jellemző a szabadtéri tűzesetek számában, továbbra is fontos a felelősségteljes magatartás és a fokozott figyelem.

Az erdő- és szabadtéri tüzek keletkezésének szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik. Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében.Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani.

A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet.

Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Március 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken, ide kettintva >>

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek" eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsi nélkül, eltiltás alatt vezettek

Szabálysértési őrizetbe vettek a rendőrök egy soproni és egy mosonmagyaróvári sofőrt. Tovább olvasom