Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése

Az elmúlt év októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa súlyos vízminőségi szennyezést okozott a Marcalon.
Befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése - közölte az MTI érdeklődésére pénteken Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az elmúlt év októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa súlyos vízminőségi szennyezést okozott a Marcalon - emlékeztetett.

A vízfolyás 25 kilométeres szakaszán, Karakó és Szergény között a katasztrófa következtében átlagosan 15-30 centiméter vastagságú iszapréteg rakódott le a mederben és a padkán.

Az erősen lúgos szennyezés semlegesítésére 10 ezer tonna gipszet adagoltak a Marcalba - ismertette az igazgató.

A két hónapot meghaladó intenzív védekezés során a tevékenységet irányító és végző 50 szakember megfeszített munkáját- nagyszámú építőipari gép, kotrók, markolók, teherautók is segítették.
Az elsődleges védekezést követő, közel egy éve tartó vízminőségi kárelhárítás során szükség volt fa- és cserjeirtási munkákra, szállítóútvonalak kialakítására, átereszek, átrakók kiépítésére, de hídmegerősítésre is.

A Marcal Karakó és Szergény közötti teljes szakaszán meder-, padka- és rézsűkotrást végeztek, ezzel a vizes mederben befejeződött a vörösiszap-szennyeződés eltávolítása. Helyreállították a sérülést szenvedett műtárgyakat - vízmércékét, hidakat -, valamint megtörtént három kilométer hosszban a mederbiztosítás is.

A mederkotrási munkálatok során több mint 150 ezer köbméter szennyezett anyagot távolítottak el - mondta Nádor István.
A továbbiakban még 35 ezer köbméternyi vörös iszapos anyag vár elszállításra az átmeneti tárolókból - tette hozzá az igazgató.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulnak a közszolgáltatások díjai

Emelkedik január esejétől az autóbuszjegyek és bérletek ára, drágul a vízdíj, a szennyvíz és csatornadíj, a parkolás és a kéményseprés díja is Szombathelyen. Tovább olvasom