Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A Facebookon is bíró a bíró a kódex szerint

A bírák magánéletére és még internetes megnyilvánulásaira is kiterjed az az etikai kódex, amit hétfőn Győrben fogadott el az Országos Bírói Tanács. A kódex január 1-jén lép életbe.

A bíró a látszatát is kerüli a pártos döntésnek – természetesen ezt a régi szabályt is rögzítették a szervezet etikai kódexébe, amely a 2005-ösnél terjedelmesebb és korszerűbb. Tőzsér Lajos, az Országos Bírói Egyesület alelnöke tegnap kifejtette: a korábbi kódex még nem érintette például az internet világát. A tegnapi elfogadást széles körű egyeztetés előzte meg, a kódex 7 cikkre tagozódik, érinti többek között az összeférhetetlenség, a méltóság és a tisztesség elvét. Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács soros elnöke szerint a megállapodás januártól él s a nemsokára felálló etikai tanácsadó testület feladata lesz, hogy a normaszöveget tartalommal töltse meg s válaszoljon a hozzá forduló bírák, bírósági alkalmazottak etikai kérdéseire.

Az igazságügyi alkalmazottakra is iránymutatással szolgáló leirat szerint például a bíró tartózkodik a politikai megnyilvánulásoktól, nem vesz részt politikai gyűlésen és nem támogat olyan karitatív szervezetet sem, amely politikai tevékenységhez köthető. A magánéletben is jogkövető, távol tartja magát a szélsőségektől, a bírói hivatáshoz méltatlan viselkedéstől, megjelenéstől. Az eljárásban részt vevőkkel szemben nemcsak határozott, de türelmes és udvarias, indokolatlan észrevételeket nem tesz. Vigyáznia kell arra, hogy a világhálón a személyére és a hozzátartozóira vonatkozóan is csak olyan dolgokat osszon meg, amik nem csorbítják a bírói méltóságot.

Véleménynyilvánítása nem sértheti a bíróság tekintélyét, a nyilatkozattételre vonatkozó szabályokat.

Kérdeztük Nyakó Zsuzsannát arról, hogy az etikai kódex megsértése járhat-e szankcióval, de erre nem kaptunk egyértelmű választ. A fegyelmi ügyek már a szolgálati bíróságra tartoznak, a kódex pedig inkább egyfajta „zsinórmérték".

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke viszont kérdésünkre utalt rá: folytattak már etikai vizsgálatot amiatt, hogy egy bíró lájkolta a minisztelnököt a Facebookon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok az Egy Csepp Világnapon

Wolf Kati, az idei X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes és még sok sztár az Egy Csepp… Tovább olvasom