Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

12 éves lány gyújtotta fel a Zamárdi betlehemet

Egy 12 éves, öngyújtóval játszó, családotthonban élő lány gyújtotta fel Zamárdi betlehemét; a kiskorú nem büntethető, ezért az ügyben indult eljárást a rendőrség megszünteti.
 
"Óriási a felháborodás, nem lehet meg nem történtté tenni az esetet, de adventkor a megbocsátásról kell szóljon az életünk" - mondta Csákovics Gyula a polgármester. Állami gondozásban lévő, vagyis családotthonos gyermekről van szó, aki "nem somogyi születésű". Családban élő gyerekeknél a szülők a felelősek a kártérítésért, ebben az esetben kérdés, hogy ki vállalja a felelősséget, az állam, vagy a gyám - tette hozzá. Az önkormányzati vezető már tárgyalt a gyerek gyámjával, aki a kislány nevében bocsánatot kért az egész településtől. A gyereknek már eddig is több deviáns cselekedete volt, így mindenképpen társadalmi segítségre van szükség az ügyben - mondta a polgármester.

Az önkormányzat felajánlotta, hogy forrást biztosít egy újabb, még szebb betlehem elkészítéséhez, de a megalkotói azt mondták, csak jövőre képesek teljesíteni a feladatot. Jövőre viszont mindenképpen lesz új betleheme Zamárdinak - mondta a polgármester.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: egy 12 éves, öngyújtóval játszó lány gyújtotta fel Zamárdi betlehemét; a kiskorú nem büntethető, ezért az ügyben indult eljárást a rendőrség megszünteti. A gyerek egyébként elismerte tettét.

Még kedden gyújtották fel a balatoni kisváros egyik látványosságának számító betlehemet. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. A tűzoltók hiába oltották el igen hamar a lángokat, a bibliai életkép teljesen leégett. A mintegy 8 négyzetméternyi, ember nagyságú figurákkal elkészített alkotás a fémvázakon kívül főként nádból, szalmából, textilből, vagyis csupa éghető anyagból készült, ezért kaphatott pillanatok alatt lángra a szélben.

A zamárdi betlehemet a Nők a Balatonért helyi tagjai készítették a zamárdi Games segítségével még tavaly, másfél hónapos munkával.

Idén a továbbfejlesztése részeként már kivilágítást is kapott, így a településnek esténkként is színfoltjává vált. Csákovics Gyula polgármester mintegy százezer forintosra becsülte a kárt hozzátéve, hogy az erkölcsi veszteség jóval nagyobb.

Olvasóink írták

 • 10. Rocko 2010. december 19. 15:31
  „"14 év alatti, gyermek elkövetőről van szó, aki életkora miatt nem büntethető- nyilatkozta az esetről a Kapospontnak Karsay Kornél, a Smogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense." Még, hogy nem büntethető az életkora miatt. Ha még nem büntethetők a gyerekek, akkor nekik egy jó alapos fejmosást kellene alkalmazni úgy, hogy eszükbe ne jusson újra és újra megcsinálni a bűncselekényt. + jó dühösnek kellene lenni a még "nem büntethető" gyerekekre. A szüleik haragjából hamar tanulnának belőle a gyermekek. A 14 éven aluli bűnözők esetében itt már semmi más nem segíthet, csak a haragszomrád.”
 • 9. Túrabakancs 2010. december 17. 15:22
  „Gyújtsa fel a mellén a szőrt, oszt´ jónapot!
  Vagy a talpán... Sokszor ennyi idősen tudnak már
  szexelni, de azt megjegyezni hogy a Betlehem
  nem csillaszóróként kellene hogy funkcionáljon,
  azt már nem.”
 • 8. kolombela 2010. december 17. 13:47
  „sajnos a törvényeink ilyenek. Két év múlva majd a családotthont gyújtja fel, mert azt hiszi, hogy akkor is megússza.”
 • 7. Csetneky 2010. december 17. 13:45
  „Szerintem nagyon könnyen meg lehetne nevelni az ilyet. Csak az ilyeneknek való klasszikus módszer mostanában nem divat.”
 • 6. Madarász 2010. december 17. 12:27
  „5 év "szobafogság", aztán majd lesz ideje gondolkodni!”
 • 5. Mankapunka 2010. december 17. 11:39
  „Valami változtatás kellene már ezen a 14 éves korhatáron,mert nem igaz,hogy nem lehetne őket megbüntetni,az akkora baromság. Vegyék már észre,elmúlt az a régi világ,ami volt,itt már a 10 éves gyerek a társaival rabolni jár,mint múltkor annak a nőnek verték szét a lakását,és a WC ajtót csak a kertig tudták elvinni,tiovább nem bírták.”
 • 4. AntiFricc 2010. december 17. 11:17
  „Be akart illeszkedni. Nem sikerült. Irány vissza Indiába!”
 • 3. Truder 2010. december 17. 10:42
  „Néhány pofont megérdemelne a kis hülye piromán”
 • 2. tricse 2010. december 17. 10:18
  „Nem játszott az öngyújtóval,hanem gyújtogatott! Most Betlehemet,ha nagyobb lesz majd akkor egész templomokat vagy más középületeket! Esetleg magánházakat! Megbocsájtás? Ja!”
 • 1. Túrabakancs 2010. december 17. 09:43
  „Persze kiskorú...ja! Ha büntetésről van szó akkor itt a kiskapu a védelmében,
  viszont ha valaki /valakik/ "kezelgetik", akkor pedig felnőtt ugye? Meglepődnék
  ha nem kisebbségi lenne a leányzó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új családi fürdőközpont Sárváron

Átadták a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új családi élményfürdőjét. Tovább olvasom