Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Zala és Vas megyei iparművészek közös tárlata Zalaegerszegen

Zala és Vas megyei iparművészek alkotásából nyílik közös tárlat pénteken RégióArt címmel Zalaegerszegen, a Keresztury művelődési házban.
Az iparművészet sok ágát felölelő kiállításon tíz-tíz Vas és Zala megyei alkotó mutatkozik be - tájékoztatta Kamper László, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Vas megyei elnöke szerdán az MTI-t.

A közönség textilművészeti darabokat, ezüst és arany ékszereket láthat majd, kiállítanak fából készült intarziákat és egyedi, különleges kerámia tárgyakat. Bemutatnak néhány reprezentatív, selyemből készült ruhát is. A tárlat azért is fontos, mert az iparművészek az elmúlt években kissé háttérbe szorultak - mondta a grafikusművész. Emlékeztetett arra, hogy az ipar- és a képzőművészet valamikor összetartozott, de a két művészeti irányzat a reformkor idején - az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították meg - elkülönült egymástól.

A 20. század derekától ismét közeledett egymáshoz a két művészeti irányzat. Az iparművészet az 1970-es években élte virágkorát, ekkor jelent meg a közkedvelt Mai Magyar Iparművészet albumsorozat, a Művészet folyóirat pedig minden alkalommal közölt iparművészeti írásokat. Az 1980-90-es években az iparművészek kissé háttérbe szorultak, de arra már nehéz választ adni, hogy ez a művészek, a környezet, vagy az ipar átalakulása miatt történt. A 21. században ismét az összefonódás jellemzi a két irányzatot; több iparművész készít képzőművészeti alkotásokat, de mindez fordítva is igaz.

A tárlat megszervezése azért volt nehéz, mert több alkotó már nem foglalkozik iparművészettel, nincs meg a gyáripari háttér, felszámolták a textilüzemeket. Egy többszörösen kitüntetett bőrművész rajztanárként dolgozik, egy textilművésznek pedig Brémában nyílt csak lehetősége textilt tervezni - mondta Kamper László. Hozzátette, hogy az átállás a művészeknek nehéz élethelyzetet, bizonytalanságot okoz, így gyengülhet az alkotókedvük is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dél-dunántúli régióban egy beteg van

A dél-dunántúli régióban jelenleg egy, H1N1 vírussal fertőzött beteg van lélegeztetőgépen, ő a… Tovább olvasom