Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Vége a BKV-sztrájknak, elindultak a járatok

A hétfői üzemkezdetkor minden BKV-járat elindult. Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek a BKV vezetésével.


Minden BKV-járat időben elindult

Üzemkezdetkor minden BKV-járat elindult - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI érdeklődésére hétfő hajnalban. Mint mondta, a normál menetrend szerint járnak a buszok, a villamosok, a trolik, valamint a metró- és a HÉV-szerelvények is. A fődiszpécser tájékoztatása szerint a hóesés sem okoz gondot a járműveknek. A sztrájkot meghirdető szakszervezetek és a BKV menedzsmentje vasárnap este megállapodtak a kollektív szerződésről, így hétfő nulla órától beszüntették a sztrájkot.

Megállapodtak: vége a BKV-sztrájknak

Az új ajánlat mindkét fél számára elfogadható és előnyös, a BKV tudja tartani az üzleti modellben elfogadott kiadásokat, de megtalálták azokat a "csatornákat", amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg - mondta Kocsis István.

A vezérigazgató és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá a sztrájkmegállapodást, a bizottság pedig hétfő 0 órától felfüggesztette a sztrájkot. Kocsis István az aláírást követően elmondta: figyelembe vették egymás lehetőségeit, mindkét fél elment addig, amíg elmehetett, és a cég stabilitása is megmarad. Hozzátette: megnyílhat az út a kollektív szerződés aláírására, amennyiben a nem sztrájkoló szakszervezetek is elfogadják az ajánlatot. Bízik abban, hogy hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést. Kifejtette: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben kezelik a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de az éves bértárgyalásokon ennek végső értékét minden évben áttekintik.

A 45 ezer forint értékű ajándékutalványról is megállapodtak, de a részleteket csak a bértárgyalásokon dolgozzák ki. Vállalták továbbá, hogy havi 6 ezer forintos melegétkeztetési utalványt adnak a dolgozóknak - tette hozzá. Ezért cserébe a sztrájkoló szakszervezetek elfogadják az Országos Érdekegyeztető Tanács béremelésre vonatkozó ajánlatát, tehát eltekintenek a béremeléstől, a bérek csak a reálértéket fogják követni. Nemes Gábor, sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetések után azt mondta: nem álltak elő plusz követelésekkel, csak azokat a szociális juttatásokat akarták megőrizni, amelyeket korábban a kollektív szerződés biztosított.

Közölte továbbá: a sztrájkmegállapodás aláírását követően a bizottság felfüggesztette a sztrájkot, beszűntetni akkor fogják, ha a BKV összes, 26 szakszervezetével aláírták a 2010-től érvényes kollektív szerződést. A megállapodás aláírásán jelen volt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes is.

Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: üdvözli és támogatja a megállapodást. Hozzátette: az elmúlt hat napban Budapest arról tett tanúbizonyságot, hogy szolidáris város. Működőképes maradt a főváros, nem állt le az élet, és a közintézmények is működőképesek maradtak a sztrájk ellenére.

A főpolgármester köszönetet mondott azoknak a metró- HÉV- és trolibuszvezetőknek, akik dolgoztak az elmúlt hat napban. A BKV 26 szakszervezetéből 14 kedd nulla órától sztrájkolt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Bár naponta többször is tárgyaltak - Kocsis István nélkül - az álláspontok berekedtek.

Szombat óta a vezérigazgató is részt vett a tárgyalásokon.

Olvasóink írták

  • 2. Mankapunka 2010. január 18. 01:55
    „Késésekre lehet holnap számítani (RTL híradó) Mintha alapból nem késnének....................”
  • 1. Mankapunka 2010. január 18. 01:28
    „Demszky a szippantós-------------”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Zuschlag-per tárgyalása

A Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás… Tovább olvasom