Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Varga: hitelezés nélkül nem lesz növekedés

Hitelezés nélkül nem lesz növekedés, ezért a hitel-betét mutató javulása elengedhetetlen a növekedés beindításához és fenntartásához - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Állami Számvevőszék Országkockázatok, hosszú távú államháztartási kockázatok című konferenciáján.
Varga Mihály az ÁSZ honlapján olvasható beszámoló szerint elmondta: 2010-ben Magyarország Görögországgal, Írországgal és Portugáliával volt egy kockázati közösségben. "Portugália azóta sem tudott megbirkózni a problémákkal, Írország növekedése nem fenntartható, Görögország története pedig ismert a médiából" - tette hozzá.

A pénzügyi válság nemzetközi következményei között Varga Mihály felsorolta az állam és magánszféra adósságának megugrását, a jegybanki alapkamat emelését, az erős társadalmi és politikai bizonytalanságot, az ellenőrizhetetlen gazdasági folyamatok beindulását, a felzárkózási folyamat elakadását. "Magyarország ezeket a problémákat kezelni tudta, ezeket a gondokat el tudta kerülni az elmúlt három évben" - mondta a miniszter.

Varga Mihály szerint óriási eredmény, hogy a konszolidáció mellett Magyarország sikerrel törlesztette devizaadósságát; kedden például a 3 hónapos papírok értékesítésénél a kamatok történelmi mélypontot értek el, amivel a piac visszaigazolja, hogy jó az irány, bár a nemzetközi folyamatok is segítették ezt. Akárcsak az, hogy negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint most - fűzte hozzá a miniszter.

Elmondta, fontos eredmény, hogy kilenc év után Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, a strukturális egyenleg pedig szintén javult. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy trendváltás történt a magyar államadósság területén: a külső egyensúly szembetűnően javult.

A Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárd forintos hitelt adott a kis- és közepes vállalkozásoknak és történelmi pillanat volt, amikor az Eximbank AAA hitelminősítésű kötvényeket tudott kibocsátani. A cél ugyanakkor természetesen az, hogy a kereskedelmi bankok finanszírozzák a vállalati szektort - emelte ki Varga Mihály az ÁSZ cikke szerint.

Hozzáfűzte: a mérlegalkalmazkodás folyamata lassan a végéhez ér, ami a beruházási ráta emelkedésének irányába hat. Szólt arról is, hogy a foglalkoztatás terén van előrelépés, a munkahelyek száma a válság ellenére bővül. "Azon kell dolgozni, hogy a közfoglalkoztatottakból piaci foglalkoztatottak legyenek" - tette hozzá. "Folytatjuk a munkavédelmi akciótervet, ez szerepel a 2014-es költségvetésben" - mondta.

Varga Mihály a demográfiai folyamatokkal kapcsolatban elmondta: már voltak és lesznek is még olyan intézkedések, amelyek a negatív gyermekvállalási tendenciák megváltoztatását célozzák.

A konferencián előadást tartott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is, aki szerint a hagyományos értelemben vett növekedés nem fenntartható. Kifejtette: a mai értelemben vett növekedés véget fog érni, mert megvannak a korlátai. A növekedés vége egy történelmi fordulópont lesz, a magas növekedés erőltetése ugyanis elszakadás a természet törvényeitől, ez pedig alapvető változást igényel a politikákban és a mindennapokban; technikai értelemben és lokálisan ugyanakkor van és lesz is növekedés - hangsúlyozta.

Pálinkás József úgy vélte, a legnagyobb pénzügyi kockázat ma az adósság. 1980 óta a világban az aggregált adósság 500 százalékkal nőtt és minden évben jobban nő az adósság, mint az össztermék. Kérdéses, hogy ki és mikor fogja, illetve tudja ezt az adósságot visszafizetni - vetette fel az MTA elnöke.

Szili Katalin, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a konferencián tartott előadásában úgy vélte: a fejlődés célja nem lehet más, mint egy fenntartható társadalom, amely az ökológiai határokat figyelembe veszi. "A gazdaság nem cél, a gazdaság eszköz a társadalmi-szociális problémák megoldásához annak tudomásul vételével, hogy egy korlátos környezettel kell számolnunk" - mondta, aláhúzva, hogy a növekedés és a fejlődés nem ugyanaz. "Az első ugyanis mennyiségi, a második minőségi kategória. Nem véletlen, hogy nemcsak jólétről beszélünk, hanem a jóllétről is, ami nem sorolja előre az anyagi dimenziókat" - mondta az ÁSZ beszámolója szerint.

Olvasóink írták

 • 4. load 2013. október 10. 07:46
  „"Varga Mihály ... elmondta: 2010-ben Magyarország Görögországgal, Írországgal és Portugáliával volt egy kockázati közösségben."
  Bocsánat, hogy megemlítem, de a "tripla bóvli" (Ba1/BB+) kategóriát a három nagy hitelminősítőnél 2011 nyarán értük el.
  Még most is ott vagyunk.”
 • 3. load 2013. október 10. 07:37
  „1. pozdorja
  "A Nemzeti Bank meg már kiosztotta az ingyen hiteleket."
  Ezzel a hitellel az a baj, hogy félnek tőle a bankok.
  Magyarországon ma a hitelek kockázati felára 5% körüli, ami nyilván nem fér bele a 2%-os nyomott kamatba.
  A hitel törlesztések behajtása viszont a kareskedelmi bank, és nem az MNB feladata.
  A kereskedelmi bank jó nagyot bukhat a behajthatatlan adósságon, ezért igyekszik prosperáló, nyereségesen gazdálkodó, stabil vállalatoknak hitelezni, akiknek viszont nem biztos, hogy szükségük van rá, mert az évek alatt felhalmozott eredménytartalék fedezi a beruházásaikat.
  A pénz tehát nem azokhoz kerül, akiknek valójában szükségük lenne rá.”
 • 2. machers 2013. október 09. 15:32
  „"hitel-betét mutató javulása elengedhetetlen a növekedés beindításához és fenntartásához"
  Ezt mondjuk matolcsyné férjével kellene megbeszélni. A jegybanki alapkamat csökkentése pont szembemegy ezzel. És még nincs vége.
  "Varga Mihály szerint óriási eredmény, hogy a konszolidáció mellett Magyarország sikerrel törlesztette devizaadósságát"
  Illetve történelmi csúcsra emelte az elmúlt három évben. A mnyp pénzeket, és a különadókat már nem is említve.
  "Pálinkás József úgy vélte, a legnagyobb pénzügyi kockázat ma az adósság."
  Ezen pl. a németek, az angolok, a japánok, az amerikaiak mosolyognának. Az ő GDP arányos adósságuk egy cseppet magasabb. Japán pl. 200% felett. Csak mellettük van egy gazdaság, ami termel is. Nálunk meg a beruházások frankón visszaestek. Ergo, a jövő is sz@r lesz.
  "a hagyományos értelemben vett növekedés nem fenntartható. "
  Erről szó sincs az elmút pár évben. Egyedül Magyarországon volt "W"-s váltság. Köszi 2/3!”
 • 1. pozdorja 2013. október 09. 14:05
  „Nos Varga Mihály, a másik cikkben említette, hogy pont annyira fogják megsarcolni a bankokat, hogy még működőképesek maradjanak.
  Hát nem tudom, de ez nem igazán fogja elősegíteni a hitelezés felfutását. A Nemzeti Bank meg már kiosztotta az ingyen hiteleket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrta húga volt élettársát egy férfi Vésztőn

Életveszélyes sérülést okozott késsel húga volt élettársának egy férfi a Békés megyei Vésztőn. Tovább olvasom