Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Varga: 110-120 milliárdot pótolnak az intézkedések

Előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt.
11:50 - Államkötvények kamatjövedelme nem kell ehot fizetni

Az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettség alól; a mentesítés pedig nemcsak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik, ha a parlament elfogadja a gazdasági bizottság erre vonatkozó, kedden benyújtott módosító javaslatát.

A kormány hétfőn döntött arról, hogy a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartását pótlólagos intézkedésekkel is bebiztosítja, amelyek egyik eleme, hogy a tőkejövedelmek után a kamatjövedelmekre is kiterjesztik a 6 százalékos ehót.

A bizottság másik módosító javaslata arra vonatkozik, hogy ne kelljen ehót fizetni akkor sem, ha a kamatjövedelem utáni adó az szja törvény rendelkezései szerint 0 százalék. Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1-je előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét- , folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes – 2006 . szeptember 1. előtt megkötött – értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése - indokol a bizottság a parlament honlapján olvasható dokumentumban.

11:45 - MSZP: felesleges és káros megszorítások

Az MSZP szerint az európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez nem szükségesek további kiigazító intézkedések, így a hétfőn bejelentett megszorítások feleslegesek és károsak.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány 130-150 milliárd forintos megszorítást hajt végre, ezzel évi 40-50 ezer forint többletterhet rak egy-egy családra, és tovább nehezíti a hazai vállalkozások helyzetét.

Véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter folytatja elődje, Matolcsy György adóemelésekre épülő kiszámíthatatlan gazdaságpolitikáját. Kiemelte: 16 helyett 22 százalékos adó terheli majd a megtakarítások kamatjövedelmét, ami azt jelenti, hogy a megtakarítani tudók átlagosan 50-60 ezer forintot veszítenek évente.

Szekeres Imre hangsúlyozta, az emberek kiadásait növeli a tranzakciós illeték kulcsának megemelése is, ezt ugyanis a bankok csaknem 90 százalékban átterhelik rájuk.

Az MSZP-s politikus közölte: az összes, folyamatban lévő fejlesztést európai uniós támogatásokból kellene fedezni a gazdasági növekedés beindítása érdekében. Szorgalmazta a költségvetési kockázatok csökkentését, véleménye szerint ugyanis az elektronikus útdíjból és a pénztárgépek összekötéséből származó bevételek továbbra is bizonytalanok, mint ahogyan a vártnál kisebb gazdasági növekedés is csökkenti az állam bevételeit. Emellett újólag a szocialisták élelmiszeráfa-csökkentési javaslatának támogatására kérte a kormányt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

8:15 - Varga Mihály: akár 110-120 milliárdot pótolnak az intézkedések

Előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forintnyi bevételt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A gazdasági tárca vezetője emlékeztetett: "a pénzromlás idei visszaesésének mértéke minden várakozást felülmúl". Ennek mindenki örül, s ez jó a gazdaságnak, de csökkenti a költségvetés bevételeit - tette hozzá.

Varga Mihály szerint a hétfőn bejelentett lépések a jövő évi államháztartási egyenleget is javítják. Kivételt képez az önkormányzati adósság átvállalásának díja, ami az idei költségvetésben jelentkezik bevételként - mondta, hozzátéve, hogy, ha Magyarország érzékelhetően csökkenteni tudja idei és jövő évi hiányát, akkor elkerülheti Málta sorsát, amely ellen új túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság, fél évvel azt követően, hogy egy korábbi eljárás megszüntetéséről döntöttek volna.

A nemzetgazdasági miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy októberben vagy novemberben lehet eldönteni, fel lehet-e oldani a májusban bejelentett, 69 milliárd forintos költségvetési zárolásokat, hiszen "akkor látszik majd, hogy milyenek az államháztartási folyamatok". Mint mondta, "nagyon hektikus világban élünk, hónapról hónapra változnak a hozamok, kamatszintek, a világgazdaság pillanatnyi helyzete".

Varga Mihály elmondta: bízik abban, hogy ha a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a folyamatok, akkor a zárolásokra nem kerül sor.

Olvasóink írták

 • 9. Eva- 2013. június 19. 09:09
  „http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/06/19/08/MSZP_Feleslegesek_a_megszoritasok.aspx”
 • 8. steak75 2013. június 19. 08:58
  „ezért tartsam itthon a pénzem? viszem ausztriába!”
 • 7. kotorék 2013. június 19. 07:05
  „Sem az ÁFA. sem a jövedéki adó bevételek nem érték el azt amit vártak .Modotta Varga. Pedig ezek emelkedésével , a vásárlóerő növekedésével indokolták többek között a 16 %-os jövedelemeadó bevezetésének óriási előnyeit!”
 • 6. kenderice 2013. június 18. 20:40
  „Ez ellen miért nem rendeznek aláírásgyűjtést a birkáknak.”
 • 5. Losba 2013. június 18. 18:44
  „..sikertörténet...”
 • 4. ATX 2013. június 18. 16:12
  „"a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső" Most már az is baj, ha alacsony az infláció!? Nem értem. Ha magas, akkor meg az a baj...”
 • 3. aquasky 2013. június 18. 15:35
  „<moderálva>”
 • 2. mindigatutit 2013. június 18. 15:12
  „Azt hittük,hogy a varga majd külömb lesz ,mint az <moderálva>!!szavahihető ,SZAKEMBER ... ,de hát kiderült ez is csak egy paprikajancsi.Mi lenne,ha a 16% SZja-t 17%-ra módosítanák??Tudom ,álom ..”
 • 1. Hyppolit 2013. június 18. 14:17
  „..én szüleimtől úgy tanultam, hogy nem akkor spórolunk, ha holnaptól fele zsemlét eszünk, hanem ha felesleges dolgokra nem dobjuk ki a pénzt. Pl. a kamatjövedelmeket terhelő adó emelkedése 16 százalékról 22-re számomra az állampolgárok zsebében való "kotorászás", a takarékosabbak "megfejése". Eleve a 16 százalék is durva. Számtalan csatornán, területen nem kellene szórni a pénzt, annak lenne eredménye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aegon: pesszimisták a magyar nyugdíjasok

Franciaország mellett Magyarországon ítélik meg a legpesszimistábban a nyugdíjasok, vagy nyugdíj… Tovább olvasom