Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Újraindulhat a mélyművelésű szénbányászat a Mecsekben

Újra nyílhat mélyművelésű szénbánya a Mecsekben, Máza és Váralja térségében, a termelés beindítására ugyanakkor 6-7 évre és több mint 74 milliárd forint összértékű beruházásra van szükség.
A két település térségében 10,5 négyzetkilométeren kutatási jogokkal rendelkező vállalat vezetője a témában tartott tájékoztatón elmondta: öt éves munkájuk eredményeként a Pécsi Bányakapitányság, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a közelmúltban jóváhagyta földtani kutatásaik geológiai zárójelentését. A cég ennek birtokában környezeti hatástanulmányokat készít, s benyújtja igényét a környezethasználati engedélyre.

Verbőci József beszámolt arról, hogy a területen 438 millió tonna feketekőszén-vagyon van, ezt befektető bevonásával 80 év alatt hoznák a felszínre úgy, hogy az első évben 1,2 millió, két évvel azután pedig évi 2,4 millió tonna szén kitermelésével számolnak. A magas kilogrammonként 19,8 megajoule fűtőértékű szenet egy Nagymányok mellett létesítendő energetikai mintaparkban működő úgynevezett tisztaszén technológiájú erőműben főként villamos energiává alakítanák.

Az mintapark és az erőmű építési költségére még nem készültek számítások. Az igazgató megjegyezte: a termelést és a szénfelhasználást a legmodernebb technológiával, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával képzelik el. A ma a bányászatban alkalmazott korszerű berendezéseknek köszönhetően annyi szenet nyernének, mint amennyit a mecseki bányák a "fénykorukban", az 1970-es években, ehhez azonban az akkori dolgozói létszám hatoda, 2000 alkalmazott is elegendő lenne.

Verbőci József hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mélyművelésű bányanyitás előtt megkezdődhet a külszíni fejtés egy Nagymányokhoz közeli területen, melyre a cég az elsőbbségi bányászati jogok mellett a környezethasználati engedélyt is birtokolja.

Partnereikkel ott évente 100 ezer tonna kőszén kitermelését tervezik az elérhető 2-2,5 millió tonnára becsült szénvagyonból. A külszíni fejtés beindításához mintegy 270 millió forintra van szükség. Ha a tervek megvalósulnak, újraindul a két évszázados hagyománnyal rendelkező szénbányászat a Mecsekben, ahol a mélyművelés az 1990-es évek végén, a külszíni fejtés pedig 2002-ben szűnt meg.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. február 26. 20:13
    „Remélem a jövő télre nem kell a méregsrága külföldi szenet venni! Kik voltak azok a spekulánsok, akik Magyarországon leállítatták a szémbányászatot?”
  • 1. Zotya13 2010. február 26. 12:33
    „Na ezért kellet annak idején bezárni és tönkre vágni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemmé bővítenék a tatabányai főiskolát

A gazdálkodási ismeretek oktatása mellett közigazgatási és alkalmazott műszaki tudományok kar… Tovább olvasom