Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Újhelyi: A tüzek terjedése okozza a legnagyobb gondot

A kormányzati koordinációs bizottság elnökhelyettese, Újhelyi István szerint az energiaellátás stabil, megfelelő mennyiségű víz áll rendelkezésre, és bár gondoskodást igényelnek, de használhatók a sínek és az utak is. Leginkább a tüzek terjedése okoz gondokat.
- Mióta elrendelték a hőségriasztást, mennyibe került ez a kormányzatnak?

- Nincsenek erről még végleges adatok, a meleg, forró napokon sem vagyunk még túl. Sokba került az államnak az elmúlt néhány nap, hiszen mind az energiaellátás biztosításában, mind a vízkészletek, a közlekedés, tömegközlekedés, utak, sínek karbantartásában, egészségügyi intézmények működtetésében nagyon sok plusz adat hárult a kormányzatra.

- Van-e már valami tapasztalat, amit le kell vonni, például azt, hogy az egészségügyi intézményekben több helyen kellene klíma, illetve azt, hogy a lakossági fogyasztásnál mi az, amit vissza kell venni?

- Az elmúlt években is minden alkalommal volt olyan időszak, amikor a napi középhőmérséklet ilyen magas volt Magyarországon, ilyen tartós száraz hőhullámra azonban eddig nem voltunk berendezkedve. Egészen biztos, hogy a következő években tartósabb és hosszabb forró napokra kell felkészülnünk, mint eddig. Ez minden ágazatban át kell, hogy alakítson az intézmények fenntartásában egy-két dolgot.

- Intézkedési terveket fognak készíteni a későbbiekben a minisztériumok. Mikorra várható ez, van-e ennek valami határideje?

- Most is vannak intézkedési tervek, hiszen ezért tudtuk jól átvészelni az elmúlt napokat. Azt meg kell vizsgálni, hogy ez a tartós hosszú forróság akár a katasztrófavédelem kapcsán jogszabály-módosításokat igényel-e. Kedd estig tart egyelőre a hőségriasztás a mostani előrejelzés szerint. Különösen nagy problémát okoz a tüzek terjedése, egyre több az avar- és erdőtűz. Ez a tűzoltóságra nagyon komoly plusz terhet ró, és a tartós hőhullámok egyre nehezebben viselik az egyes emberek is. Éppen ezért továbbra is fokozott figyelmet kérünk mindenkitől.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világsztár díva először a Dóm téren

Üstökösként robbant be a nemzetközi operaéletbe másfél évtizeddel ezelőtt Lukács Gyöngyi, akiért ma… Tovább olvasom