Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Új lendületben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) ez év őszén a vidékfejlesztés intézkedései kerültek előtérbe – hívja fel a figyelmet dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára.
Emlékeztetett rá, a vidékfejlesztési projekteket az ÚMVP III. tengelye tartalmazza. A LEADER címet szeptember 26-án a Mezőgazdasági Múzeumban, a magyar vidék napján, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében 96 előzetesen elismert helyi vidékfejlesztési közösség kapta meg. Ők jogosultak a 96 helyi vidékfejlesztési stratégia végrehajtására.

Az intézkedés célja, hogy a vidéki térségekben az uniós források felhasználásával minél nagyobb számban létesüljenek munkahelyek, illetve meg lehessen őrizni a már meglévőket. A mikrovállalkozások létrehozására, fejlesztésére – ideértve a falusi turizmust, valamint a falufejlesztést és a vidéki örökség megőrzését – október közepétől igényelhető támogatás. A rendelkezésre álló mintegy 140–150 milliárd forintra november 30-ig kell benyújtani a pályázatokat.

Dr. Forgács Barnabás
Dr. Forgács Barnabás

Az ország 3021 települését lefedő 96 LEADER Helyi Akciócsoport (LEADER HACS) már kialakította helyi vidékfejlesztési stratégiáját, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a helyi igények figyelembevételével lehessen felhasználni. A LEADER-szemlélet lényege, hogy helyi szinten hozzák meg a döntéseket a pénzek elosztásáról. A 96 helyi közösséget ezért jogi személyiséggel is felruházták. Egy csoport átlagosan 1,8–2,2 milliárd forint támogatást kap.

Dr. Forgács Barnabás jelezte: a LEADER Helyi Akciócsoportok a pénz felosztásához szakmai segítséget is kapnak. A programba ugyanis bevontak valamennyi LEADER-jogosult települést, így az összesen 3021 magyar települést érint. A kitűzött célok megvalósítását a mintegy 12 ezer helyi szereplő alkotta közösség – önkormányzatok, helyi vállalkozók és civil szervezetek – megbízottai is aktívan segítik.

Kiemelt feladat a munkaerő képzése, a szaktanácsadás, a helyi kulturális programok szervezése, a falumegújítás és a helyi értékek megőrzése. A mikrovállalkozások és a falusi turizmushoz kapcsolódó programok megvalósításának támogatása 60–65 százalékos lesz, átlagosan legfeljebb 50 millió forint értékben.

Dr. Forgács Barnabás felhívta a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési programok mellett jövőre tovább folytatódnak a mezőgazdaság versenyképességének növelését szolgáló intézkedések is.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának támogatásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megizzadtak! - A 300 kilós férfival!

Tizenhárom mentős és tűzoltó három órán keresztül megfeszítve dolgozott azért, hogy egy 300 kilós… Tovább olvasom