Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Tovább hódít az üdülési csekk

Győr-Moson-Sopron - A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tavaly 41 milliárd forint értékű üdülési csekket értékesített, elsősorban gazdálkodó szervezetek részére.
A megyei adatok imponálóak: 52 ezer ember összesen 1,7 milliárd forint értékben részesült a kikapcsolódást, pihenést segítő, a gazdálkodó szervezetek által foglalkoztatottaik számára adómentesen vásárolható üdülési csekkből. Az adómentesség határa idén személyenként legfeljebb 71.500 forint. Az üdülési csekk ellenében szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások ilyen jellegű tavalyi forgalma 47 százalékkal növekedett, a falusi turizmusban tevékenykedők pedig több évre visszatekintve is duplázták ebből származó bevételeiket.

A megyében tavaly 80 szolgáltatóval, 474-re bővült az üdülési csekket elfogadók köre. Országosan mintegy 12 ezer ilyen szolgáltató működik, 35-féle szolgáltatással. Az alapítvány idén bővíti ezek körét: például autópálya-díj fizetés – az éves matrica kivételével –, mozijegy-vásárlás – a Pallas Cinema multiplexeiben –, könyvtári szolgáltatások, internet, felnőtt-oktatás (nyelviskolai továbbképzés), gépjármű-kölcsönzés, sétarepülés, hajókikötő-bérlés esetén. A biztató tárgyalások eredményeként jövőre a Győri Nemzeti Színház előadásaira is válthatunk bérletet, vagy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe vehetünk ezen a módon.

A nemzeti üdülési alapítvány (www.udulesicsekk.hu) tevékenységének 95 százalékában a gazdálkodó szerveknek értékesíti üdülési csekkjeit, a fennmaradó részre, mintegy 2,5 milliárd forint értékben szociálisan rászorulók – alacsony jövedelmű nyugdíjasok, többgyermekes munkavállalók, fogyatékossággal élők – pályázhatnak. Az összegből 1,65 milliárdot tesz ki az alapítvány szociális célra visszaforgatható nyeresége, a fennmaradó részt a pályázóknak kell előteremteniük. Ezt a saját részt azonban a legtöbb esetben sikerül jogi személyek – például civil szervezetek – segítségével előteremteni. A tájékoztatón kiemelték a mozgáskorlátozottak győri egyesülete, illetve elnökük Szabó János eredményes tevékenységét. Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy bár a február elsején megnyílt pályázati időszak április elsején zárul, a csoportosan – legalább 20 személy összefogásával – beadott pályázatokat az egyéni kérelmek előtt, folyamatosan elbírálják, így könnyen előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló keret már jóval a határidő előtt kimerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az áramszünet utáni kárfelmérés

Zalában és Vasban is megkezdték a károk felmérését a múlt heti, 50 ezer családot érintő áramszünet… Tovább olvasom