Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Több mint sport

Nehéz lenne egyetlen jelzővel illetni mindazt, amit a taoista tai csi jelent. Több mint sport és nem csak meditáció. A szellem és a test együttes művelése, teljesítménykényszer nélkül.
Sopronban már közel százan tagjai a Tai Chi Klubnak.
– A taoista tai csi alapítója a kínai szerzetes, a később Kanadában társaságot alapító Moy Linshin mester, aki a ma már világszerte hódító mozgásforma alapelveit is lefektette – tudom meg Németh Judittól, aki nagyon szívesen mesél erről az életformává alakuló sportról. Sopronban egyébként mintegy félezren vannak azok, akik az évek során közelebbi ismeretséget kötöttek a tai csivel. A közel száz aktív tag klubot is alapított (az országban ilyen csak itt van), s akár naponta találkozhatnak a Csengery út 30–32. szám (volt Elzett) alatt felújított teremben. Az alapelv egyébként egyszerű és követhető: légy egészséges, ép, egész!

Első az egészség

Ahogy Judit magyaráz, lassan világossá válik, hogy nem egy hagyományos értelemben vett sportágról beszélgetünk. Bár a tai csi a keleti harcművészeti mozdulatokat vette át, azokat lassan, a nyújtás és a lazítás váltakozásával végzik. Alapvető eltérés a többi sporttól, hogy itt nincs verseny; nincs teljesítménykényszer, nincsenek osztályzatok, kategóriák, övek, danok. A tai csiben a legfontosabb alapelv az egészség. Éppen ezért megtanulhatja és elvégezheti bárki, legyen az fiatal vagy akár 80 éves, kisportolt vagy beteg. Ezt a mozgásművészetet különösen ajánlják mozgásszervi, idegrendszeri, érrendszeri és ízületi problémákra. Nagy terhelésnek nem teszi ki a szervezetet, viszont jótékony hatását már néhány hét elteltével érezteti. Judit a saját szemével látott olyan tolókocsiba kényszerült beteget, aki ezzel a módszerrel ma már a botokat is elhagyta.

108 lépés

– A kezdők 108 lépést sajátítanak el, ha ezt már megtanulták, máris haladókká váltak – sorolja tovább az előnyöket Németh Judit. – Ez általában három hónapos tanulási folyamat. A lépések elsajátításával már másra is tudnak figyelni: a légzésre, a nyújtás, lazítás tökéletesítésére, megtanulnak befelé figyelni. Azt is szokták mondani a tai csire, hogy mozgásban végzett meditáció. Én meg úgy szoktam megfogalmazni a lényeget, hogy nálunk nincs vetélytárs, egyetlen ellenfeled van: önmagad. És ha legyőzöd a gyengeséget, a betegséget, elérted a célt, a lényeget. Ez utóbbi pedig nem más, mint hogy érezd jól magad!

Elérhető lehetőség

Az alapító mester egyik alapelve volt, hogy a taoista tai csi legyen mindenki számára elérhető. Ez a gyakorlatban többek között úgy valósul meg, hogy a soproni klubban hétfő és vasárnap kivételével mindennap van edzés, de egy beszélgetésre, teára, jó szóra bármikor betérhetnek a klubtagok. Az edzők ingyen dolgoznak, ezért tagdíjat is csak úgy kérnek, mint terembérleti hozzájárulást. Juditék tervezik, felkeresik Sopronban az idősotthonokat, hogy az egyszerűbb mozdulatokat az ott élők is megtanulhassák. Pk valószínűleg már jobban értékelik a fájdalommentes, egészségesebb létet, mint a fiatalok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom