Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Több mint ötszáz dolgozójától válik meg az Egészségügyi Holding Zrt.

Összesen 541, a társaságnál eddig a háttérszolgáltatásban tevékenykedő dolgozójától válik meg a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holding Zrt.
Összesen 541, a társaságnál eddig a háttérszolgáltatásban tevékenykedő dolgozójától válik meg a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holding (EH) Zrt. - jelentette be Mangol Csilla vezérigazgató hétfőn Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: a leépítés gyógyító munkát végző dolgozót nem érint, a tagvállalatoknál a háttérszolgáltatási (élelmezés, kontrolling, informatika) feladatokat ellátó munkatársak nagy részét azonban elbocsátja az EH Zrt.

A létszámleépítés a komoly likviditási gondokkal küzdő társaságnál a már korábban bejelentett racionalizálási és átalakítási folyamat része, amelytől mintegy 700-800 millió forint megtakarítást remélnek.

Mangol Csilla elmondta: a maximum 541 fős létszámleépítés tervét már bejelentették a megyei munkaügyi központnál. Jelenleg az egyeztetések zajlanak, két héten belül megtörténik az érintett dolgozók kiértesítése, a csoportos létszámleépítés pedig - több szakaszban - 2013 januárjáig tart. Az elbocsátandó létszámról szakértői javaslat alapján döntött a holding vezetése.

Minden érintett munkavállaló esetében igyekszünk a lehető legjobb megoldást megtalálni, vagyis ha az érintett dolgozónak más - például ápolói - szakképesítése is van, az EH Zrt. igyekszik a nyitott pozíciókra átvenni - hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a létszámleépítés kizárólag a szervezés átgondolásával történik, pluszköltséggel pedig nem jár.

A vezető tájékoztatása szerint az érdekképviseleteket már tájékoztatták, egyeztetések zajlanak a konkrét létszámokról. Kiemelte: minden elbocsátandó munkavállaló megkapja a munkaszerződése alapján azt a maximált összeget, ami jár.

Ez azért nagyon lényeges - folytatta a vezérigazgató - , mert a vezetői elbocsátások során közös megegyezéssel váltak el a munkavállalóktól, a most leépítésre kerülő dolgozók viszont megkapják azt az összeget, ami a jogszabályok alapján jár nekik.

Az Egészségügyi Holding Zrt.-nél, illetve gyógyintézményeiben az elbocsátások után mintegy 4.200-an fognak dolgozni. A társaság adósságállománya elérte a négymilliárd forintot, melyek nagyobb része lejárt szállítói tartozás. Mangol Csilla a tájékoztatón megemlítette, hogy 2013-tól a működés racionalizálásából származó megtakarítások körülbelül 1,5 milliárd forintot fognak kitenni.

Ez minden évben jelentkező megtakarítás, amelyet a szerződések és a fizetési átütemezések áttárgyalásaiból, a belül végrehajtott kötelezettségvállalásra vonatkozó intézkedések révén érnek el - tette hozzá.

A vezérigazgató a tájékoztatón szólt arról is: január elsejétől két gyógyintézménnyé alakul át a holding négy tagkórháza, ennek értelmében jövő évtől a mátészalkai és a fehérgyarmati, valamint a nyíregyházi és a nagykállói kórház alkot majd egy-egy intézményt.
A szervezeti integráció során kórházat nem zárnak be, az átszervezési és karcsúsítási program során egészségügyi dolgozót nem küldenek el - emelte ki Mangol Csilla, hozzátéve, hogy az átszervezést úgy oldják meg, hogy a megyei betegellátás ne sérüljön.

Tájékoztatása szerint az ellátás ennek megfelelően két pólusból fog állni, az északi pólushoz (Fehérgyarmat és Mátészalka) várhatóan jövő év elején csatlakozik a kisvárdai, valamint az elképzelések szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő sátoraljaújhelyi kórház is.

"Utóbbi ugyan már másik megyében fekszik, de logisztikai okokból és az ágazati irányítás tervei szerint ez is egy logikus integrációs pont lehet" - fogalmazott Mangol Csilla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantásos terrortámadás a 2-es metróban: gyakorlatoztak a rendvédelmisek

Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi… Tovább olvasom