Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tiltakoznak a testnevelők: heti öt helyett három tornaóra

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete tiltakozik a törvénytervezet ellen, amely szerint a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálnák.
A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete tiltakozik azon törvénytervezet ellen, amely az MTTOE tudomása szerint a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig "játékos egészségfejlesztő testmozgásra" kívánja cserélni.

Az egyesület álláspontját, javaslatait megküldte Hoffmann Rózsa államtitkárnak is - nyilatkozta a napokban megtartott országos értekezletet követően Istvánfi Csaba, az MTTOE elnöke hétfőn az MTI-nek.

"Amikor köszönetünket fejezzük ki államtitkár asszonynak az iskolai testnevelés megújításáért tett erőfeszítéseiért, egyidejűleg több, előrevivő észrevételünket is szeretnénk tudomására hozni - jelentette ki Istvánfi. - Ezek közül a legfontosabb, amely a 2010. májusában hozott politikai döntéssel kapcsolatos.

Abban ugyanis az szerepel, hogy "A közoktatásban felfutó rendszerben be kell vezetni a mindennapos testnevelést!" A legközelebbi jövőben megvitatásra kerülő törvénytervezetben viszont bizonyos óraszámban a testnevelési órák kárára +játékos egészségfejlesztő testmozgás+ kerülne a tanrendbe. Ez egyenesen rémálomnak tűnik számunkra, ezért e törekvéssel szemben a leghatározottabban felemeljük a szavunkat."

Az MTTOE elnöke szerint a mostani törvénytervezet a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig a "játékos egészségfejlesztő testmozgás" bevezetésére szánná, utóbbit több részre bontva, a tanítási órák részeként vagy a tanórák szüneteiben tartanák meg.

"Márpedig ez a felbontás ellentétes a tavaly meghozott politikai döntéssel. Bevezetése ellen több okból is tiltakozunk, hiszen bizonyított tény, hogy a testnevelési órák a terhelés helyes arányait megteremtve, fokozzák a tanulók szellemi aktivitását. Az MTTOE részére a változtatások azért sem elfogadhatóak, mivel ezeket a foglalkozásokat akár 120 órás +gyorstalpaló+, pedagógiai továbbképzést igazoló személyek is megtarthatnák. Ezek a nem kellően képzett személyek további színvonalesést hoznának magukkal, miközben bőven áll rendelkezésre szakképzett testnevelő tanár is" - nyilatkozott Istvánfi.

Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. A kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

Olvasóink írták

 • 3. miracle 2011. október 24. 15:14
  „Nem tudom mit kell ezen csodálkozni?
  Mindennek az ellenkezője igaz, mint amit ígértek.”
 • 2. kerteszb 2011. október 24. 14:19
  „Eddig azt szajkózták, minden nap lesz tornaóra. Tipikus fideszes történet..."sohasem hazudtam".”
 • 1. Madarász 2011. október 24. 13:11
  „Mivel ér többet a gyerek? Heti 5 tornaórával, vagy ha rendesen megtanítják írni, olvasni, számolni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon az uzsorás

Szabadlábra helyezték az uzsorázás gyanúja miatt Tiszavasváriban őrizetbe vett férfit -… Tovább olvasom