Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Tavaszi zsongás Sopronban

A Soproni Tavaszi Napok az eltelt 23 év alatt a város kulturális életének meghatározó tényezőjévé vált.

Az első Soproni Tavaszi Napokat 1983-ban szervezték meg. Az  eltelt 23 év alatt a város kulturális életének meghatározó tényezőjévé vált a rendezvény. Készül rá a közönség, dolgoznak rajta a szervezők, rendezők, a Pro Kultúra Sopron Színházi és Kulturális Kht. felelős stábja.
Nyerges Ferenc, az intézet ügyvezető igazgatója elmondta, a nyolcvanas évekhez képest jelentős változáson ment keresztül a tavaszi napok.

Míg korábban csak három területre korlátozódtak a programok, a komolyzenére, gasztronómiára, valamint különböző kiállításokra, úgy a mostani paletta sokkal színesebb, gazdagabbá vált a kínálat, kedvére csemegézhet, válogathat a közönség. Példaként többek között a városban ’92-től önálló társulatként működő Petőfi Színházat említette, ami nélkül elképzelhetetlen lenne a „tavaszi zsongás".

Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra kht. kulturális igazgatója nosztalgiázva idézte fel azokat az éveket, amikor a rendezvényekre életkortól függetlenül mindenki elment, ünnepi díszbe öltöztették a várost, s nagy volt az érdeklődés, a kultúrszomj. Szép számmal érkeztek a szomszédos országokból is, különösen Ausztriából. Mára a helyzet annyiban változott, hogy jóval kevesebb a külföldi, s igényesebb, „okosabb" lett a közönség, így csak a nagyon nívós programok vonzzák az embereket. A látogatottság rendkívül nagy, amivel természetesen elégedettek. Az igazgatónő azt is elmondta, elkényeztetett közönség a soproni, hiszen az elmúlt 25 év alatt a kor legszínvonalasabb rendezvényeit hozták el a városba, s bizony az így nevelkedett polgárok már igénylik a magas kultúrát, s ez így van jól.

Ha belekukkantunk az idei programokba, láthatjuk, hogy a zenei rendezvények ígérik a legfinomabb csemegéket.  A város polgára, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző idén 75 éves. Ebből az alkalomból a Kodály Vonósnégyes az ő és Kodály Zoltán műveiből ad majd egy egész estét betöltő, várhatóan remek koncertet a tavaszi napok egyik fontos színhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban.  

12 millió forintba kerül

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Színházi és Kulturális Kht. igazgatója kérdésünkre beszámolt arról, hogy ez a rendezvénysorozat hozzávetőlegesen 12 millió forintba kerül, aminek a felét a Budapesti Fesztiválközpont állja, a többit a Pro Kultúra kht. biztosítja. Pályázatok sajnos erre nincsenek, mint ahogyan szponzorok sem. Az igazgató szerint annyira nehéz az ilyen programokhoz támogatókat találni, hogy nem éri meg az erre fordított idő és energia. Ezt inkább a rendezvények sikeres megszervezésére, zökkenőmentes lebonyolítására fordítják. Ingyenes belépők idén sem lesznek, a jegyek árai 600–2500 forint között mozognak. A legolcsóbb jegyek természetesen a gyerekprogramokra érvényesek, hiszen azok is szép számmal lesznek. Más városokkal idén sem tudnak anyagi okok miatt együttműködni, ami persze nem jelenti azt, hogy erre a közös munkára a kultúrában dolgozó vezetők ne lennének nyitottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kamion balesete miatt zártak le egy határátkelőt

Több mint hat órán át akadályozta a forgalmat egy magyar kamion balesete a cseh-német közúti… Tovább olvasom