Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sztrájk: Állt a MÁV - 100 milliós veszteség

Becslések szerint 100 millió forint körüli veszteséget okozott a MÁV-csoportnak a hétfői sztrájk.

Becslések szerint 100 millió forint körüli veszteséget okozott a MÁV-csoportnak a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfői sztrájkja - közölte a MÁV Zrt. az MTI érdeklődésére.

A veszteség a menetjegybevétel kieséséből, a visszatérített jegyárakból, a vasúti bérletek elfogadása miatt a Volán-társaságokkal való elszámolásból, illetve a teherforgalom kiesése miatti pályavasúti díjak elmaradásából származik.

VDSZSZ: sikeres volt a hétfői sztrájk

Sikeresen hirdette meg sztrájkját hétfőn a VDSZSZ, eredménye a munkabeszüntetésnek azonban csak akkor lehet, ha a kormány - legkésőbb a kollektív munkaügyi vita keddi tárgyalásán - visszavonja a közösségi közlekedés átalakítására tett minden javaslatát - mondta el Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke sajtótájékoztatón hétfőn.

Hozzátette: a VDSZSZ sztrájkbizottságának döntése alapján a hétfőn nulla órakor megkezdett sztrájkot az ország teljes területén felfüggesztették reggel 9 órakor, azonban ha kedden eredménytelenek lesznek a tárgyalások, a szakszervezet mérlegelni fogja a munkabeszüntetés folytatásának lehetőségét.
Ismertette: körülbelül 1.500 munkavállaló vett részt a hétfői sztrájkban, akik pont elegen voltak ahhoz, hogy stratégiai pontokon bénítsák meg az ország vasúti közlekedését.

Hétfő kilenc órakor felfüggesztette a sztrájkot a VDSZSZ - közölte a MÁV

A közlemény szerint a menetrend szerinti vasúti közlekedés helyreállítása a késő délutáni órákra várható.

9.15 - Már csak néhány állomáson sztrájkolnak a vasutasok

Egyre több városban függesztik fel a sztrájkot. A Győr-Veszprém vasútvonalon több állomáson sztrájkolnak. A Keletiből reggel 6-kor még elindult a vonat Sopronba.

Már csak néhány állomáson sztrájkolnak a vasutasok, így a MÁV vonalain gyakorlatilag megindult a vasúti közlekedés - közölte a MÁV az MTI-vel hétfőn.

A Miskolc Tiszai pályaudvaron azonban a MÁV csak az átmenő vonatokat tudja közlekedtetni.

Budapesten már nem sztrájkolnak a dolgozók, a Székesfehérvár-Komárom vonalon Mór állomáson és a Győr-Veszprém vonalon Bakonysárkány állomáson azonban igen. Kőbánya-felső állomás dolgozói is felvették a munkát, így a hatvani és az újszászi vonalról is közlekednek vonatok a Keleti pályaudvarig.

Vasutassztrájk - Győr - Fotó: Cseh Róbert

8.55 - Debrecenben és Nyíregyházán reggel 7 órakor szólították fel a dolgozókat a sztrájk felfüggesztésére, ezt 8 óráig mindenki meg is tette, így ismét járnak a vonatok az Észak-Alföldön - mondta az MTI érdeklődésére Barna István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi vezető ügyvivője hétfő reggel.

A szakszervezeti vezető közlése szerint "a sztrájk még nincs lefújva", a sztrájkbizottság bármikor dönthet a munkabeszüntetés folytatása mellett.
Debrecenből már indult InterCity vonat Budapest és más nagyvárosok felé. Ha a sztrájk nem folytatódik, akkor a belföldi vonatok közlekedése a régióban csak 8-10 óra múlva állhat helyre, a nemzetközi járatok esetében pedig még később.

8.55 - Az éjszakai szolgálatra vezényelt 40 munkavállalóból hárman, a nappalos szolgálatban lévő 63 dolgozóból négyen sztrájkolnak a fehérvári forgalmi csomópont körzetében; a vonatforgalom Budapest és Siófok felé is zavartalan - közölte az MTI-vel a székesfehérvári forgalmi csomópont vezetője hétfőn reggel.

Szeleczky Béla elmondta, hogy a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító elővárosi vonatok Budapest felé rendben elindultak.
Közlése szerint a MÁV 5. vasútvonalán, a Székesfehérvár-Kisbér-Komárom vonalon Móron sztrájkolnak: ez hajnalban összesen két járatot - a 3 óra 57 perckor Székesfehérvárról Kisbérre, illetve a 4 óra 7 perckor Kisbérről Székesfehérvárra indulót - érintett.

Szeleczky Béla hozzátette: a nappali szolgálatban lévő 63 dolgozóból négyen sztrájkolnak: hárman Móron nem vették fel a munkát, a sztrájkba lépett gárdonyi forgalmi szolgálattevőt pedig már leváltották.

8.50 - Zalaegerszegen a korai órákban a jegyvizsgálók sztrájkja miatt nem indult több szerelvény.

Leiner Ildikó, a MÁV nyugat-dunántúli kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte: a régióban az utazó személyzet között alacsony volt a sztrájk támogatottsága, 45 munkavállalóból hatan nem dolgoztak. Ez főként a Zalaegerszegről induló vonatokat érintette, itt három vonat nem indult el három jegyvizsgáló munkabeszüntetése miatt.

8.35 - A MÁV miskolci területi igazgatósága területén reggel 8 óráig tartott a sztrájk, amit ezt követően felfüggesztették, addig jószerivel egyetlen vonat sem közlekedett - mondta Cseh Béla Zoltán, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője az MTI-nek.

A kocsivizsgáló teljes egészében sztrájkoltak, a forgalmi szolgálattevők 80 százaléka nem vette fel a munkát, a miskolci Tiszai pályaudvar nem fogadott és indított reggel 8 óráig szerelvényt - mondta az ügyvivő, aki szerint a hétfői munkabeszüntetéssel sikerült felhívniuk a figyelmet a vasút, a vasutasok helyzetére.

A forgalom várhatóan a délután órákra áll helyre teljes egészében a miskolci igazgatóság területén, ahol az első vonat nyolc óra után elindult.

8.15 - A MÁV közleménye szerint az InterCity járatok az országban mindenhol elindultak, míg a Budapest-Hegyeshalom fővonalon - néhány perces késésektől eltekintve - menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az észak-keleti országrészben Kisvárda és Mátészalka állomáson számíthatnak fennakadásokra az utasok.

8.10 - Felfüggesztette a vasúti dolgozók sztrájkját a Dél-Dunántúlon a VDSZSZ területi szervezete hétfőn reggel.
Melisek János, az érdekvédelmi szervezet helyi ügyvivője a lépést az MTI-nek azzal indokolta, hogy gördülő sztrájkról van szó, melynek nincs pontos időpontja. Úgy ítélték meg, hogy a régióban reggel hétig tartott munkabeszüntetés elérte célját, felhívta a figyelmet a vasút problémáira.
Hozzátette: tudomása szerint az ország más régióiban is a sztrájk felfüggesztéséről döntöttek a helyi szervezetek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a sztrájk a kormánnyal folytatott tárgyalások függvényében később folytatódhat.

Fotó: MTI - Sós Tibor


A korábbi sztrájkokhoz képest már műszakkezdetkor is sokkal kevesebb szakszervezeti tag csatlakozott a VDSZSZ felhívásához, 7 órától pedig Szegeden, Nyíregyházán, Záhonyban, Pécsett és Szombathelyen is felfüggesztették a sztrájkot - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel hétfőn.

A vasúttársaság közleménye szerint a VDSZSZ hétfő nulla órától meghirdetett sztrájkja miatt továbbra is késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, azonban egyre több helyen indul meg a közlekedés. A reggeli szolgálatváltások után folyamatosan javul az ország vasúti közlekedésének helyzete, a pályavasúti munkavállalók közül egyre többen veszik fel a munkát.

A MÁV-START Zrt. munkavállalói közül csekélynek mondható a sztrájkolók száma, a hajnali műszakban a közel 800 dolgozóból alig több mint 100 pénztáros és jegyvizsgáló nem vette fel csak a munkát.

A fővárosban a legforgalmasabb vasúti csomópontokon, a fejpályaudvarokon közlekednek a vonatok, egyedül a Keleti pályaudvaron akadozott a forgalom, mivel Kőbánya-felső állomáson sztrájkoltak a váltókezelők és a forgalmi szolgálattevő, a sztrájk azonban a reggeli műszakváltással nyolc órakor megszűnt.

A MÁV közleménye szerint az InterCity járatok az országban mindenhol elindultak, míg a Budapest-Hegyeshalom fővonalon - néhány perces késésektől eltekintve - menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az észak-keleti országrészben Kisvárda és Mátészalka állomáson számíthatnak fennakadásokra az utasok.

A nemzetközi forgalomban szintén kisebb fennakadásokra lehet számítani. A Zágrábba 6:05-kor induló Kvarner IC nem tudott elindulni, a 7:10-kor és 9:10-kor Bécs felé közlekedő RailJet helyett pedig vonatpótló autóbuszt indít a MÁV-START Zrt. a Keleti pályaudvar parkolójából, ami Bécs West-Bahnhof állomásig közlekedik.
8.00 - A szokásos hétfői menetrendhez képest a vonatoknak csak mintegy fele indult el eddig a Szolnokról, ám ezek egy része sem jutott el végállomásáig - közölte hétfőn reggel az MTI-vel a helyi utastájékoztató és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) illetékese.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője szerint a hétfő reggeli menetrendben szereplő járatoknak legfeljebb a fele érkezett be eddig a szolnoki vasútállomásra, illetve indult onnan tovább. Ezek egy jelentős része is útközben vesztegel, a sztrájk miatt ugyanis több szerelvény sem jutott még el végállomásáig - mondta.

A munkabeszüntetésben a megyeszékhelyen és a megyében is zömmel a forgalmi szolgálattevők, váltókezelők, tolatási munkások, a vezető jegyvizsgálók, illetve a kocsivizsgálók vesznek részt. Karcag, Kisújszállás, Törökszentmiklós és Kunmadaras térségében azonban az állomásvezetők és helyetteseik, átvállalva a sztrájkolók feladatkörét, maguk igyekeznek biztosítani az érintett vonalszakaszok vasúti közlekedésének folyamatosságát - tette hozzá Halasi Zoltán.

7.50
- Nyíregyházán már befejeződött a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkja - közölte Klupta István, az érdekképviseleti szervezet helyi vezető ügyvivője hétfőn reggel az MTI-vel.
Az úgynevezett "gördülő sztrájknak" megfelelően a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely állomásán 0.00 órától 7.00 óráig tartott a munkabeszüntetés - mondta a nyíregyházi szakszervezeti vezető.

Hozzátette: a sztrájk ideje alatt több mint 20 vonat nem indult el a nyírségi nagyvárosból, illetve nem érkezett meg oda.

Klupta István szerint a vonatközlekedés továbbra is bizonytalan Nyíregyházán, hiszen a térség többi állomásán sztrájkol a vasutasok többsége. Így nem tudni, hogy a szabolcsi megyeszékhelyről indított szerelvények meddig jutnak el, illetve érkezik-e majd vonat a településre.

7.30 - Szombathelyen hétfőn reggel a vasutas dolgozók nagy többsége felvette a munkát, ezért a VDSZSZ által meghirdetett sztrájk nem volt hatékony - tájékoztatta az MTI-t Fábián Kálmán, a szakszervezet helyi vezetője.

Fábián Kálmán arról nem kívánt adatokkal szolgálni, hogy a szombathelyi igazgatóság területén hányan sztrájkoltak. Elmondása szerint a forgalmi szolgálattevők és a jegyvizsgálók között is akadt aki csatakozott a sztrájkhoz, főleg a Veszprém-Zirc vonalon, amely felmerült a megszüntetésre ítélt vonalak között.

A szombathelyi vasútállomásról azonban hétfőn reggel minden vonat elindult és érkeztek is szerelvények.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy valamivel ugyan kevesebb az utas más hétfő reggeleken, de a pályaudvaron a megszokott rend szerint zajlik az élet. Az elektronikus utastájékoztató táblák még csak késéseket sem jeleztek, a hangosbemondón sem tettek említést a sztrájkról.
A távirati iroda munkatársa a helyszínen úgy értesült: a "gördülő sztrájk" a szombathelyi igazgatóság területén reggel 7 órakor egyelőre be is fejeződött.

Szegeden és térségében felfüggesztették a sztrájkot, a vasutasok reggel 7 óráig felveszik a munkát - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének helyi képviselője az MTI-vel.
Veréb Olga elmondta: a támogatottság nagyon erős volt a térségben, a munkabeszüntetésben részt vettek olyan állomások is, amelyek eddig nem, például Szentes és Vésztő. Hozzátette: erős volt a sztrájk támogatottsága Kecskeméten, Békéscsabán és Kiskunhalason.
Közben a Tisza Volán is beállította plusz buszait a Szeged-Budapest vonalon. Mező István a cég közszolgáltatási divízióigazgatója az MTI-nek elmondta: két buszt indítottak reggel fél hatkor és fél hétkor is.

7.00 - A hajnalban kezdődött VDSZSZ sztrájk miatt a Nyugati-pályaudvarról hétfőn reggel fél hétkor csak Monorra és Lajosmizsére közlekedtek vonatok, más járat nem indult.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint kevés utas várakozott a pályaudvaron, azonban az Esztergomból és Kecskemétről érkező szerelvényekről viszonylag sokan szálltak le.

A pályaudvaron a későbbi járatokról semmilyen információt nem tudtak adni, az esetleg elinduló vonatokkal kapcsolatban is elmondták: semmilyen garancia nincs arra, hogy a szerelvények menetrendszerűen megérkeznek a célállomásra.

6.50 - A TV2 tudósítója szerint 6 óra óta a Keletiből mindössze egy nemzetközi járat indult el.

6.45 - A Keleti pályaudvaron szinte teljesen áll a forgalom

A VDSZSZ hétfő hajnalban megkezdett határozatlan idejű sztrájkja miatt a Keleti pályaudvarról szinte sehova nem indítottak vonatokat reggel hat órakor. Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai szerint csupán néhány utas volt a pályaudvaron, az emberek a még várhatóan elinduló vonatokra vártak.

A Keletiből reggel hatkor csak Sopronba illetve Szombathelyre lehetett eljutni Intercity-vel, azonban az információn felhívták a figyelmet, hogy az ország bármely állomásán lehet sztrájk, így nem garantált, hogy az elindított vonatok időben eljutnak végállomásukra. Az IC-n kívül csak a zágrábi nemzetközi gyors közlekedik, azonban ez a szerelvény is várhatóan 30 perc késéssel indul.

6.20 - Nagykanizsán nem sztrájkolnak, de bizonytalan a közlekedés

Nagykanizsán nem sztrájkolnak a vasutasok, de bizonytalan, hogy a környező nagyobb csomópontokig eljutnak-e a vonatok az ottani munkabeszüntetés miatt. A nagykanizsai vasútállomáson szinte utassal sem lehetett találkozni hétfőn reggel 6 óra előtt, az induló és az érkező szerelvények túlnyomó többsége vasutasokat szállított - tapasztalta az MTI munkatársa a helyszínen.

A hajnali vonatokra csak alig néhányan vásároltak jegyet, lényegesen kevesebben, mint más hétfői napokon. A jegypénztárak tájékoztatása szerint a környező nagyobb csomópontokon, így Siófokon, Murakeresztúron és Zalaegerszegen van sztrájk, ami bizonytalanná teszi a Nagykanizsáról indított vonatok célba jutását. A budapesti Déli pályaudvarra induló gyorsvonat 5.25-kor kifutott és elindult ugyanekkor egy Zalaegerszegre tartó személyvonat is, de a két szerelvényen összesen tízen sem utaztak.

Nem közlekednek Intercity, gyors- és nemzetközi vonatok

Nem indultak és nem is érkeztek Intercity, gyors- és nemzetközi vonatok az Észak-Alföld régió nagyvárosaiba reggel 6 óráig - mondta az MTI-nek Barna István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) területi ügyvivője hétfő reggel. Szavai szerint a sztrájk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb, ott a vonatforgalom csaknem 100 százalékban megbénult.

A megye három nagy állomásáról, Nyíregyházáról, Mátészalkáról és Záhonyból nem indult vonat reggel 6 óráig. A megyében a forgalmisták, a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók körében csaknem 100 százalékos a munkabeszüntetés - mondta. Hajdú-Bihar megyében a vonatok 20-30 százaléka elindult, azonban ezek mindegyike a mellékvonalakon közlekedő személyvonat volt. Budapest irányába egy szerelvény indult reggel 6 óráig, az is személyvonat volt és bizonytalan, hogy eléri-e a fővárost - tette hozzá.

A megyében a jegyvizsgálók és forgalmisták körében erősebb, míg a kocsivizsgálók között gyengébb a sztrájk támogatottsága, mint az májusban volt, összesen a dolgozók mintegy egynegyede vette fel a munkát Hajdú-Biharban - mondta Barna István. Az MTI tudósítója a debreceni vasútállomáson hétfő reggel folyamatos vonatmozgást tapasztalt, a várótermekben és a jegypénztáraknál is voltak utasok, az utastájékoztató táblán azonban kizárólag személyvonatok indulását lehetett látni.

6.10 - MÁV: a budapesti nagy pályaudvarokon nem sztrájkolnak

A budapesti nagy pályaudvarokon nem sztrájkolnak a dolgozók, az ország néhány vasútvonalán azonban fennakadásokat okoz a munkabeszüntetés - közölte Both Ferenc, a MÁV Inform ügyeletese hétfőn hajnalban az MTI-vel, hozzátéve, hogy reggel 6 és 7 óra között változik a helyzet, mert a legtöbb állomáson ebben az időben történnek a szolgálatváltások. A Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar fogad és indít is vonatot. Négy órától a Kőbánya-felsői állomás dolgozói jelentették be a sztrájkot. Emiatt a Hatvan és az Újszász felől érkező vonatok csak Rákos állomásig közlekednek.

A Győr-Veszprém vasútvonalon több állomáson, a Dombóvár-Gyékényes teljes vonalon, a dél-balatoni vonalon és Siófok állomáson sztrájkolnak a forgalmi dolgozók.

Békéscsaba és Szeged állomáson valamennyi forgalmi dolgozó beszüntette a munkát. A szegedi vonalon Kiskundorozsma állomásról indulnak, illetve érkeznek a vonatok. A Veresegyház-Vác, a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu, a Kál-Kápolna-Kisújszállás, a Nyíregyháza-Vásárosnamény illetve Záhony, valamint Mátészalka állomáson szintén a forgalmi személyzet kezdett sztrájkolni.

Több vonalon a vonatok azért nem közlekednek, mert a MÁV-START vonatkísérő személyzete és a kocsivizsgálók sztrájkolnak. A határállomások tájékoztatója alapján a nemzetközi vonatokat a szomszédos országok vasúttársaságai elküldik, de ha a vonatkísérő személyzet nem veszi fel a munkát, akkor nem tudnak tovább közlekedni.

6.00 - Gaskó István: gördül a sztrájk térben és időben

"Gördül a sztrájk térben és időben" - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban az MTI-nek. Hozzátette: a vasutassztrájk a terveknek és a szervezésnek megfelelően alakul, sokan vesznek részt a munkabeszüntetésben.

A szakszervezeti vezető adatai szerint az ország nagy részén állnak a vonatok, és ahol még van forgalom, ott is meg fog szűnni a következő órákban. A VDSZSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy hétfőn 8 órakor folytatódnak az egyeztetések a MÁV és a VDSZSZ között a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság hétfőn a délelőtti órákban ülésezik, értékeli a helyzetet, és amikor úgy látja, hogy elég, akkor egy időre felfüggeszti a sztrájkot - mondta.

Mennek is, állnak is vonatok a Dél-Dunántúlon

Felemás helyzetről számolt be a MÁV dél-dunántúli kommunikációs vezetője a VDSZSZ által hirdetett munkabeszüntetés kapcsán hétfőn az MTI-nek. Imre Lászlóné tájékoztatása szerint a pécsi vasútállomásról reggel öt óráig minden vonat elindult, Barcs felől azonban nem érkezett szerelvény. Baranyában Komlón sztrájkolnak forgalmisták, váltókezelők és jegyvizsgálók, Somogyban azonban több helyen, ezért a Somogy InterCity nem tudott elindulni Nagykanizsáról. Megjegyezte: a helyzet percről percre változik, a szerelvények indulása előtt fél órával derül ki, hogy ki sztrájkol, és a vonat el tudja-e hagyni az adott állomást.

Szabolcsban csak három vonat indult útnak 5 óráig

Mindössze három vonat indult útnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkja miatt hétfőre virradó éjjel, 5.00 óráig - tudta meg az MTI munkatársa a térség három nagy állomásán. Klupta István, a VDSZSZ nyíregyházi vezető ügyvivőjének közlése szerint a nyírségi nagyvárosból egy vonat ment el Debrecen, egy pedig Ohatpusztakócs irányába. Az állomáson nulla órakor lépett sztrájkba a szolgálattevők többsége, s újabb szerelvények indítása nem várható Nyíregyházáról. Somogyi Sándor, a VDSZSZ mátészalkai alapszervezeti ügyvivője arról tájékoztatott, hogy a szatmári városban 0 óra 25 perckor még fogadták a Debrecen felől érkező vonatot, majd megkezdték munkabeszűntetésüket a forgalmi szolgálattevők és a váltókezelők.

Azóta nem fogadnak és nem is indítanak szerelvényt Mátészalkáról. Olexa Imre, a VDSZSZ záhonyi területi vezető ügyvivője elmondta: a magyar-ukrán határ mentén fekvő város állomásáról egyetlen vonat sem indult el hajnali 5.00 óráig. A sztrájk Záhony térségében 3.30 órakor kezdődött, a váltókezelők és a külső forgalmi szolgálattevők szűntették be a munkát. A sztrájkhoz a környék állomásain, Komorón, Fényeslitkén, Kisvárdán, Mándokon, Tornyospálcán és Vásárosnaményban is csatlakozott a vasutasok többsége, így minden irányban áll a forgalom. Ignács László, a Szabolcs Volán Zrt. vezérigazgatója azt közölte: a társaság Nyíregyháza-Budapest, Záhony-Nyíregyháza, Mátészalka-Nyíregyháza és Nyíregyháza-Újfehértó-Debrecen útvonalon indít mentesítő buszokat a vonatok pótlására és a forgalomnak megfelelő számban közlekedtetik hétfőn a kocsikat.

5.45 - Kora reggel nem lesz forgalom a miskolci Tiszai pályaudvaron

Hat órától nyolc óráig teljesen leállnak a vonatok a miskolci Tiszai pályaudvaron, ebben az időszakban nem fogadnak és nem indítanak vonatokat - mondta az MTI-nek Cseh Béla Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) területi vezető ügyvivője hétfőn hajnalban. A Tiszai pályaudvaron minden csendes, egy-két utas "fordul meg" az állomáson, ők azért maradtak a vonatközlekedés mellett - a sztrájk ellenére -, mert a vasutasok azt ígérték, ha késéssel is, de mindenki el fog jutni az úti céljáig.

Cseh Béla Zoltán az MTI-nek azt mondta: a műszaki kocsiszolgálat munkavállalói száz százalékban csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, az utazószolgálat és az üzemvitelben lévő szolgálattevők - a forgalmi dolgozók - nagy része szintén jelezte, részt vesz a sztrájkban, illetve néhány mozdonyvezető is erről tájékoztatta a VDSZSZ területi vezető ügyvivőjét. Vannak olyan munkatársak is - például a kocsirendezők -, akik már éjféltől sztrájkba léptek - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy a Sátoraljaújhely-Szerencs és a Hidasnémeti vonalon szintén áll a vonatközlekedés ez idő alatt, valamint a Bánréve-Miskolc, illetve a Tiszaújváros-Miskolc szakaszon sem közlekednek a vonatok.

5.30 - Egy-két vonalon van fennakadás, és a helyzet folyamatosan változik, ahogyan szolgálatatra jelentkeznek a dolgozók.

A Budapest-Veresegyház-Vác, a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu, a Kisújszállás-Kál-Kápolna, a Nyíregyháza Vásárosnamény, a Vásárosnamény-Záhony vonalakon, valamint Mátészalka állomáson a forgalmi személyzet sztrájkol - tájékoztatta Both Ferenc a MÁV Inform ügyeletese az MTI-t hétfőn a hajnali négy órai helyzetről.

Reggel négy órától Kőbánya-Felső állomás nem indít és nem fogad vonatokat, így a Hatvan és az Újszász felől érkezők csak Rákos állomásig jutnak el. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be a hétfőn nulla órától kezdődő sztrájkot, tiltakozásul a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek és az ezzel járó elbocsátások ellen. Mivel a még elégséges szolgáltatásról pénteken nem sikerült megállapodni, így a vonatok közlekedése várhatóan kiszámíthatatlan lesz a sztrájk idején. A sztrájk üzemkezdettől határozatlan ideig tart. Az üzemkezdet időpontja területenként eltérő, 0 és 6 óra között van.

Az MTI kérdésére vasárnap több Volán-társaságnál közölték: mentesítő járatokat indítanak, hogy enyhítsenek a vasutassztrájk miatti közlekedési gondokon. Mások mellett a Pannon Volán, a Tisza Volán, a Kunság Volán és a Szabolcs Volán indít mentesítő járatokat, míg Hajdú-Bihar megyében a forgalmi helyzettől teszi függővé a Volán, hogy indít-e pótlóbuszokat. A BKV vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy az esetleges utasforgalom-növekedés miatt járműátcsoportosítást hajt végre, továbbá a BKV egyes járataira fel lehet szállni a vasúti bérlettel. Így lehet utazni bérlettel a 2-es, illetve 3-as metrón, a Gödöllői és Ráckevei HÉV-en, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62, 62A villamosokon és a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 262, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E és 294E jelzésű autóbuszokon.

2.30 - Két vonalon áll a vasúti közlekedés a hétfőn nulla órakor megkezdett sztrájk miatt, a többi vonalon zavartalan a vasúti forgalom - közölte Both Ferenc, a MÁV Inform ügyeletese az MTI-vel nem sokkal két óra után. A személyvonatok 3-4 óra körül indulnak, akkor lehet majd látni, hogy milyen hatása van a sztrájknak a vasúti közlekedésre. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be sztrájkot, tiltakozásul a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek és az ezzel járó elbocsátások ellen. Mivel a még elégséges szolgáltatásról pénteken nem sikerült megállapodni, így a vonatok közlekedése várhatóan kiszámíthatatlan lesz a sztrájk idején. A sztrájk üzemkezdettől határozatlan ideig tart. Az üzemkezdet időpontja területenként eltérő, 0 és 6 óra között van.


1.00 - Még nincs hatása a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezte (VDSZSZ) által hétfőn nulla órakor kezdődött sztrájknak - közölte a MÁV fő menetirányítója, Kiss András az MTI-vel a munkabeszüntetés megkezdése után háromnegyed órával. Kiss András hozzátette: a személyszállítás három óra után indul meg.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Csetneky 2009. október 20. 10:09
  „Miért kellett azt moderálni, hogy a sztrájkoló vasutasok pártsemlegesen <moderálva>? Nem így van? Az ország a politikusok teljesítménye miatt úgyis elég nagy bajban van, minek akkor még sok száz milliós kárt okozni? Ha nekik többet adnak, akkor azt mástól el kell venni. Mi lenne, ha mindenki nekiállna sztrájkolni?”
 • 41. miracle 2009. október 20. 08:16
  „Kami45
  Veszélyes dolog ám rosszul emlékezni. Egyes pártok és szimpatizánsaik egész ideológiákat tudnak felépíteni arra, amiket pár éve még 2 lábbal tapostak...
  Ha elolvasod a hsz-okat, meg megnézed meddig is tartod a sztrájk, hát, kissebbségben vagy. Ők nem élnek a sztrájkjoggal, hanem visszaélnek.”
 • 40. Kami45 2009. október 19. 21:50
  „38. hozzászólás miracle 2009.10.19. 18:19

  Lehet, hogy rosszul emlékszek, de én akkor sem ítéltem el őket és most sem, veletek ellentétbe.
  Bár úgy veszem észre, nagyon sok ember amnéziás az országban.”
 • 39. Csetneky 2009. október 19. 21:08
  „<moderálva>”
 • 38. miracle 2009. október 19. 18:19
  „Elírtad a mértékegységet, Kami. Nem nap volt az, hanem hét. A te emlékezeted is szelektív.
  http://index.hu/belfold/mavx/
  Meg 99-ben is volt egy több, mint 100 órás.”
 • 37. Kami45 2009. október 19. 18:04
  „36. hozzászólás miracle 2009.10.19. 17:25

  Ha megértetted volna amit írtam, rájöttél volna, hogy nem Orbánékról írtam!
  Egyébként ők 2 nap alatt megegyeztek velük, ellenben, a mostani hozzáállás, "majd megunják és hazamennek"!”
 • 36. miracle 2009. október 19. 17:25
  „Orbánéknak is szelektív az emlékezete...
  Akkor nem tetszett nekik, most teszik?”
 • 35. Kami45 2009. október 19. 17:17
  „Néhányotoknak nagyon szelektív az emlékezete!!!! Mikor az Orbán kormány alatt sztrájkoltak, akkor egész más véleményetek volt!!!!”
 • 34. miracle 2009. október 19. 16:59
  „A sztrájktörvényt kellene megváltoztatni. Csak ennek semmi esélye, mivel 2/3-os és a fidesznek természetesen az a jó, ami a kormánynak rossz, vagyis nem szavazná meg. A pórnép meg le van ejtve, G úr meg tovább bohóckodhat a kontónkra.”
 • 33. Jandex 2009. október 19. 15:59
  „100 millának a fele igaz a gaskó lesz a legértékesebb fideszes jövőre! :)))))))))))”
 • 32. Pistike 2009. október 19. 13:41
  „30. jear

  A vasút olyan, mint a foci, mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá...
  Mint ahogy te is.

  A nemzetközi repülésben az egész világon ugyanazok a szabályok, és ugyanaz a hivatalos nyelv (angol) a repülés irányításban.

  De a vasúton ez nem így van. Országonként eltérnek a szabályok, jelzések, és ami a legfontosabb az alkalmazott nyelv. Honnan veszel olyan -külföldi- vasutast, akinek van magyar vizsgája és tud magyarul?
  Talán Görögországból?”
 • 31. Esther 2009. október 19. 12:44
  „Es megint az utasok szivjak meg. különbenis amit akarnak az meg sem illetne öket. akkor sztrajkoljanak, ha a vonatok nem a mocsoktol büzlenek. ha nem sztrajkolnak akkor is kesnek a vonatok.valamint eszmeletlen draga a vonatjegy. es ha ök mindent megtesznek es megsem kapnak eleg fizetest akkor lehet elegedetlensegröl beszelni.”
 • 30. jear 2009. október 19. 12:28
  „29. hozzászólás Pistike 2009.10.19. 12:17
  A görög pilóták idehozatalával a magyar pilóták láthatták, hogy nem pótolhatatlanok. Erre gondoltam.”
 • 29. Pistike 2009. október 19. 12:17
  „13. jear

  "Most kellene felvennie külföldi bakterokat a MÁV-nak, mint tette anno a Malév a pilótákkal. Legközelebb meggondolnák, hogy sztrájkolnak-e."

  Na és mit csinálnának a "külföldi bakterok"?
  Segítenének sztrájkolni?”
 • 28. kistteso 2009. október 19. 12:10
  „Bakonysárkány nem is a Győr-Veszprém (11) vonalon van, hanem a Komárom-Székesfehérvár (5) vonalon...”
 • 27. 49. 2009. október 19. 12:00
  „"sztájkkal" helyett "amit a sztrájkkal okoznak"”
 • 26. Jandex 2009. október 19. 11:59
  „A vasutasok jobban járnának ha a gaskót függesztenék fel! :)))))))))”
 • 25. 49. 2009. október 19. 11:57
  „Gaskó István, VDSZSZ elnökének a bérét is felül kellene vizsgálni, ekkora havi járandóságért, már szellemileg beszámítható embert is találnának.
  Azért kell több pénzt adni a MÁV-nak, hogy minél többet kárt lehessen finanszírozni a sztrájkkal.
  A károkat is a VDSZSZ-nek kellene megtéríteni.”
 • 24. xxyy 2009. október 19. 10:49
  „Úr isten!
  Miről folyik itt a vita!
  A dolgozókat, akik kinnt a vonaton, pályaudvarokon dolgoznak megérem, hogy szrájkolnak mert kevés a bérük! DE állj! Demokrácia van, vagy mi! A polgár választ! Miért nem arra törekedünk, hogy kib..juk aki nem oda, abba a vezetésbe való, aki szmérmetlenük csal, és minden pénzt elrak, ai miatt nem fejlődik a vasút hazánkban, és legutolsó sorban, akik miatt veszteséges a MAGYAR vasút és ezáltal a dolgozók is kevés fizetést kapnak. A kör bezárult! KIPUCOLNI, ELKÜLDENI aki nem oda való!!!!!!! És utánna, új vezetőkkel, jó vezetőkkel, pénzzel segítve rendbehozni, színvonlassá tenni a vasutat!!!!!
  EZ kell!!!”
 • 23. egyolvasó 2009. október 19. 10:41
  „Szerintem rájöttek arra, hogy a sztrájkokkal a saját állásukat veszélyeztetik. Az állandó sztrájkfenyegetettség által sok utas pártolt már át az autóbuszhoz és ha ez így folytatódik, akkor a megmaradt utasok is ezt teszik. A "vezér" könnyen sztrájkol, hiszen a havi több milliós fizetéséből félrerakott (???) pénzéből jó pár évig megél (egy hónapban többet keres, mint egy átlagos dolgozó egy évben). Én is sajnálom, hogy pénzt akarnak elvonni a közlekedéstől (nem csak a MÁV-tól), illetve kistérségeket ítélnek halálra újabb vonalak bezárásával, de szerintem erre nem az utasokon "csattanó" sztrájk a megoldás. Inkább a "pénznyelőket" kellene kiiktatni valahogy. Azoknak, akik a vonalak bezárása és a támogatás mértékének csökkentése (MÁV + volán) mellett vannak, üzenem, hogy nézzenek körül a környezetükben, rokonságukban, hogy hányan használják valamelyik közösségi közlekedési formát, mert átvitt értelemben az ő utazási lehetőségeik csökkentése mellett is vannak.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták a pizsamában eltűnt férfit

Holtan találták meg az Aba-bodakajtori rehabilitációs intézetből vasárnap délután eltűnt férfit; a… Tovább olvasom