Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Szigorúbb kontroll alá kerül az egészségügy

Jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új év az egészségügyben - írja a szerdai Napi Gazdaság.
A lap a változásokat ismertetve közli, a patikus ezentúl megismerheti a betegek támogatott gyógyszerkezeléssel kapcsolatos egy éven belüli adatait, s amennyiben a biztosított ez ellen tiltakozik, a gyógyszerésznek e tényt haladéktalanul továbbítania kell az egészségbiztosítónak.

A biztosítottnak nem minősülő betegek ellátása - a sürgős eset kivételével - nem eredményezheti a biztosítottak várólistájának, illetve a betegfogadási lista szerinti várakozási idejének meghosszabbodását.

A biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Szigorodik a taj-kártya használata is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került, a jogszabály a kabinetet hatalmazza fel a többi között a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg.

Az állami egészségügyi felsőoktatási intézmény egészségügyi szolgáltatójának szakmai felügyelete, az ellátási szerződések, a kapacitások csökkentése, illetve átcsoportosítása, valamint az ellátási terület és a működés szabályainak meghatározása az egészségügyért felelős miniszter kezébe kerül - ismerteti a lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: megfutamodni nem szokásom

Jó esély van arra, hogy az eredetileg tervezett időpontban, szeptemberben elindulhat a… Tovább olvasom