Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Szépségversenyektől az Oscarig

Ritka, hogy valaki a modellkifutót otthagyva pár év múlva színésznőként egészen az Oscarig vigye.

Hogy egy szépségkirálynő mennyit tud kamatoztatni a verseny hozta népszerűségtől, az elsősorban önmagától függ. A következő évben másik szépségnek kell átnyújtani koronáját, ennek köszönhetően kieshet a rivaldafényből, vagyis ennyi idejük van a dekoratív hölgyeknek, hogy hosszú távra megalapozzák karrierjüket. Van, aki pár év múlva már a névtelenség homályába vész, míg más színésznőként egészen az Oscar-
díjig viszi.

Gábor Zsazsa

Fővárosunkban látta meg a napvilágot Gábor Sári 1917-ben. Fiatalon kezdte színitanulmányait, 1932-ben már bécsi operettekben lépett fel. Négy évvel később a hajadont Miss Magyarországnak választották. A háború borzalmai elől 1941-ben az Államokba menekült, ahol Gabor Zsazsaként törte darabokra a férfiszíveket. Kisebb szerepek után, harminchat évesen Fernandel partnere volt az Első számú közellenségben, amely a filmművészet klasszikus darabjává avanzsált.

Filmbéli alakításaival nem tudta kivívni, hogy megkapja az Oscar-díjat, magánéletbeli alakításaival viszont elérte, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe, mint a legtöbbször férjhez menő díva. Kilenc „szamarat", vagy ha úgy tetszik, palimadarat sikerült anyagilag lehúznia, amit nyilatkozatában sem titkolt: „Soha nem tudtam meggyűlölni annyira egyetlen férjemet sem, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat." (Bár ha figyelembe vesszük, hogy az elhagyottak között ott volt például Conrad Hilton, a híres szállodalánc-tulajdonos, akkor anyagi szempontból már nem is kell sajnálni Gabor Zsazsa exférjeit.)

Halle Berry

Hazánk lányánál jóval nagyobb színésznői karriert fut Halle Berry, hiszen a Szörnyek keringője című film főszerepéért már megkapta az Oscart. Ő az első színes bőrű hölgy, aki Amerikát képviselhette a londoni Miss World-versenyen. A kis Halle fehérek lakta negyedben járt iskolába, ami sok nehézséget szült számára. Ha a társai tudják, hogy a későbbi James Bond-lány az osztálytársuk, akkor biztosan nem diszkriminatív módon viselkedtek volna vele, hanem udvariasan hazaviszik suli után a táskáját. Középiskolában szépségével és észbeli paritásaival Halle-nak már sikerült magának kivívni a tiszteletet társai körében, érettségijét már bálkirálynőként ünnepelhette.

Az országos tiniszépségverseny koronáját a fejére helyezték, ahogy a felnőtt Miss Ohio-megmérettetésen is, így nyert részvételi jogot a Miss Amerikára. A versenyeken kapott összegekből finanszírozva kezdte el főiskolai tanulmányait, tévés újságíró-diplomát szerzett, hiszen a szépség mulandó, így be akarta magát biztosítani, hogy idősebb korában is találjon magának munkát.
New Yorkba költözött modellkedni, így fedezhették fel, hogy a kreol díva nemcsak a kifutón, hanem a kamerák előtt is magabiztosan mozog. Bár Bruce Willis oldalán is feltűnt Az utolsó cserkészben, de Eddie Murphy partnereként a Bumeráng című komédiában robbant be a köztudatba.

Sharon Stone

Már 10 hónapos korában járt és beszélt Sharon Stone, így nem csoda, hogy ötéves korában az elsőt kihagyva azonnal a második osztályba íratták be szülei a kislányt. Tizenöt évesen egy ösztöndíj elnyerésével írásművészetet tanult az egyetemen, az intelligenciateszten 154 pontot ért el. A korán érő csodabogár falta a filmeket, s szerénytelenül hangoztatta, hogy ő lesz az új Marilyn Monroe.

Az élet egyik kézzel ad, a másikkal elvesz: természetes szépséggel és ésszel áldotta meg a sors, ugyanakkor rengeteg magánéletbeli problémát zúdított a nyakába. Első szerelme, Graig Grindell egy gyorsulási versenyen halálos balesetet szenvedett. Miután Sharon kiheverte a megrázkódtatást, Ray Butterfelddel habarodtak egymásba. A suli focicsillaga motorral tekeredett fel egy útszéli fára, a gyászt a fiatal lány csak pszichiátriai kezeléssel tudta kiheverni.

Talán hangulatjavítás, a gyászról való figyelemelterelés gyanánt beszélték rá, hogy induljon el a Miss Crawford városi szépségversenyen. A Miss Pennsylvania-versenyre automatikusan részvételt nyert győzelmével. A „falusi" kislányt elbűvölte Philadelphiában a csillogás. Ráadásul édesanyjának ajánlották, hogy próbálja meg a modellkarriert is. A New York-i kifutókon fedezte fel a szépséget a filmszakma „szörnyetege", aki csak kevés nőnek fordulhat meg erotikus álmaiban: Woody Allen.

Az osztrák testépítőből Amerikában kormányzóvá vált Schwarzi oldalán az Emlékmásban domborított Sharon Stone. Az őt egyre erősebben érő reflektorfényben az okos nő kitűnő lélektani pillanatban fogadta el a Playboy ajánlatát, ami PR-szempontból tökéletesre sikeredett.
Az Elemi ösztön leforgatása után joggal nevezték el Mrs. Elemi Ösztönnek. Hímnemű egyén, aki valaha látta a produkciót, annak valószínűleg kitörölhetetlenül beleivódtak hosszú távú memóriájába azok a filmrészletek, amit a gyilkossággal megvádolt írónő fehér kosztümben művel a rendőrségi kihallgatáson…

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keményebb büntetés a késő légitársaságoknak

A jövőben az Európai Unióban jelentős kártérítést kell fizetniük a légitársaságoknak, ha értesítés… Tovább olvasom