Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Szegények védtelenül

Magyarország - Az unió szociális chartájából két cikkelyt, nevezetesen a lakhatáshoz való emberi jogot, valamint a szegénység és a kirekesztettség ellenit nem szavazta meg az Országgyűlés. Az indoklás szerint nem definiálták a szegénységet, pedig kutatások, tanulmányok sora szól erről, s a témáról naponta beszélünk.

Lássuk, ki a szegény. Az internetes enciklopédia, a Wikipédia szerint a szegénység pénzhiány, mely által az emberek hátrányos helyzetbe kényszerülnek. A szócikk szerkesztője megállapítja, hogy Magyarországon a szegények többnyire a tartósan munkanélküliek, a részidős foglalkoztatottak, a tartós betegségben szenvedők, a fogyatékossággal élők, a nyugdíjasok, valamint a nagycsaládosok és a csonka családok köréből kerülnek ki. A szegénységen belül abszolút szegénységben él az, aki a létfenntartását nem tudja biztosítani és létminimum alatt él, ami a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly havi 66.271 forint volt.

Pontos definíció nincs rá, de tucatszám hívnak fel bennünket a szerkesztőségben olyan emberek, akik segítségre szorulnak. Major Éva, a Figyelj Ránk! Egyszülős Családok Egyesületének elnöke szerint például szegény az, akinek nincs lakása, s alapvető körülményekben szükséget szenved. Különböző mélységű a szegénység, és nem szívesen beszélünk róla.

László Mihály 54 éves, csütörtökön a Közép utcai lakása udvarán találkoztunk vele. A csontsovány férfi feleségével együtt hét gyermeket nevelt fel, ám az asszonyt elvitte egy betegség, Mihály pedig szó szerint belerokkant a gondokba.

– Huszonnyolcezer-ötszáz forintot kapok havonta, még két hét, mire kapok pénzt – sorolta a férfi. – Nincs min spórolni, látja, ez az igazi szegénység, ezt nem látják a parlamentből – tárja szét a kezét. – Az egyik, már felnőtt gyerekem a szomszédban él, szégyen, de náluk eszem. Ez rosszabb, mint a szegénység, de hát ez van.

László Mihály nem panaszkodik, de lilára fagyott kezével nyűvi, nyeszeteli a fát. Befűt, estére legalább ennyi öröme legyen.

László Mihály másfél szobás lakásban él, a rezsit nincs miből fizetnie. Nem panaszkodik, de tisztában van vele, egyhamar nem lesz jobb neki. Fotó: H. Baranyai Edina
László Mihály másfél szobás lakásban él, a rezsit nincs miből fizetnie. Nem panaszkodik, de tisztában van vele, egyhamar nem lesz jobb neki. Fotó: H. Baranyai Edina

Győrben Pozsgainé Erzsiéknél a téma egyáltalán nem tabu, tekintve, hogy az édesanya naponta megküzd a másnapokért, hat gyermeke iskoláztatásáért, boldogulásáért.

Pozsgai Nándorné megdolgozik minden forintért, spórolósan él, mégis – ha teheti – használt ruhával, kapott adománnyal segít másoknak.

Új cipőre, ruhára, édességre náluk évek óta nem futja a gyerekeknek, de takarításból, alkalmi munkából mindig összejön annyi, hogy legalább nem éheznek. Erős hitben és szeretetben élnek, ez az ő kovászuk.

H. Kálmánék a legrosszabb napokra készülnek annak ellenére, hogy a családfőnek három szakmája is van. A férfit a munkahelyéről elküldték, a család megélhetése hónapok óta pengeélen táncol, s a legrosszabb esetben már a lakásuk elárverezésével is számoltak. Náluk a szegénység a kilátástalansággal is párosult.

S hogy újólag beszélünk a szegénységről, annak az oka, hogy közös állásfoglalásban tiltakoznak a szociális szakma képviselői. Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy hazánkban nincs védelme a szegényeknek, s nem természetes, hogy a szegénység, a kirekesztettség és a lakhatáshoz való jog (jelen állás szerint) köszönő viszonyban sincs az uniós országokéval.

– Az unió a 2010-es évet a szegénység elleni küzdelem európai évének nyilvánította – szögezte le Major Éva, a Figyelj Ránk! Egyszülős Családok Egyesületének elnöke. – A munkák előkészítésére és lebonyolítására felállított konzultatív testület ülésén megdöbbenve hallottuk a tényeket, az ominózus cikkelyek figyelmen kívül hagyását. Szomorú, hogy itt tartunk, s nem tájékoztatták erről széles körben azokat az embereket, akik közül sokan egyre szegényebben élnek.

Jövőkép nélküli

A meghirdetett kormányzati szándék a szociális szférában dolgozók számára elfogadhatatlan s egyúttal jövőkép nélküli – fogalmazott közleményben Pelle József, a Hajszolt Egyesület elnöke, azé a civil szervezeté, amely a hajléktalanellátásban tevékenykedő munkatársakat tömöríti. A szakmai szervezet a szociális charta újbóli tárgyalását szorgalmazza.


Olvasóink írták

 • 6. obama 2009. március 23. 09:42
  „kedves 5. igen jarjanak iskolaba de egy munkahejen meglatjak hogy cigo elkuldik.”
 • 5. Reális 2009. március 22. 17:08
  „A szegénység még nem ok,hogy ne járjanak iskolába!Főleg úgy,hogy az adófizetők pénzéből tanulhatnának a c-típusúak!”
 • 4. Domestic 2009. március 21. 15:50
  „Ez biztos nem így van elvtársak!
  Még az a szerencse, hogy a mi kormányunk szoci és érzékeny a nép szociális problémáira!
  Én még bízok, mint Hitler elvtárs a csodafegyverben....!”
 • 3. comet 2009. március 20. 21:38
  „érdemes megnézni MSZP politikusaink őszinte vallomásait baloldaliságukról, szolidaritásukról.
  (és hogy nem röhögik el magukat közben- nem semmi önfegyelemre utal)
  http://www.youtube.com/watch?v=iJr-DsfqAhc”
 • 2. pampus 2009. március 20. 19:02
  „Az INSZOL nál vannak olyan beosztású emberek, akiket rálehet uszítani védtelen beteg emberekre! Alantas állítás kreálásával visszamenőleg megvonják a lalbér támogatást (hozzájárulást) a rászorulóúrtól ! Így képtelen az üzleti lakbérnek megfelelni, sőt közüzemi számla is kifizetetten marad a munkanélküliségek miatt!
  Az Polgármesteri hivatal "Illetékese" pedig elutasítja a lakbér hozzájárulás megadását e fentiekre hivatkozva!
  Közben az INSZOL bírói úton próbálja kilakoltatni e szerencsétlen családot! Hiába az Üzlet -az Üzlet! Ma már sokat ér egy üres bérlakás az " Illetékeseknek" ! Lehet hogy Győrben is az acél, hogy minél több legyen a hajléktalan? Természetesen a Polgármester és a közgyűlés tudtával! Ők még annyit sem válaszolna e helyzet kivizsgálására ,hogy "fapapucs"!”
 • 1. Truder 2009. március 20. 18:46
  „A 28.500 Ft,messze a létminimum alatt van..kb éhen halásra elég..felháborító,hogy mi folyik itt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítás munkanélküliségre – Teszteltük a kalkulátort!

Magyarország - A gazdasági válság szomorú kísérőjelensége, hogy egyre többen érdelődnek a fizetést… Tovább olvasom