Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Százötvenezren várják az esti tűzijátékot a budapesti rakpartokon

A hatóságok közlése szerint kora este már csaknem százötvenezren várakoztak Budapesten a rakpartokon és az oda vezető utcák torkolatában, hogy megtekintsék az idei ünnepi tűzijátékot.
Az MTI tudósítója egy órával a fényparádé kezdete előtt zsúfoltnak látta a rakpartokat, sokan vannak a szállodák, épületek teraszain, erkélyein. A Duna-parthoz vezető utakon, amelyet a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt sokan csak gyalogosan tudják megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

A rakpartoknál mentő- és tűzoltóautók, rendőrségi járművek várakoznak, a kihelyezett hangszórókon élő rádióadás kívánságműsora hallható. A tömegben a vöröskereszt és a mentőszolgálat emberei sétálnak, felvilágosítást adnak, ha kérik, és segítséget nyújtanak.

A fővárosi tűzoltóság közlése szerint 150 tűzoltó áll készültségben, de külön egységek védik az Országházat és a tűzoltó uszályokat is.

Ez évben négy helyszínről tizenhatezer rakétát lőnek fel a félórásra tervezett tűzijáték alatt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a felhasználandó robbanótöltetek száma több mint két és félszerese a tavalyinak, telepítésük a hét elején kezdődött, de lezárásra emiatt csak a Gellért-hegyen kell számítani.

A tavalyihoz hasonlóan az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyoz. A hajók már órákkal a kezdés előtt felsorakoztak. A negyedik helyszín a Gellért-hegy, ahol a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a Szabadság-szobor elé telepítették a rakétákat.

A harminc perces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jut a Duna, illetve az elmúlt fél év magyar EU elnöksége. A tűzijátékot követően kapcsolják be a Parlament új díszkivilágítását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülőgép Fonyódnál

Motorhiba miatt hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép Fonyód mellett szombat délután -… Tovább olvasom