Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szabályozná az unió a fogyasztói tájékoztatást

Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk. Pontosabban fogalmazva, nem mindig tudjuk, hogy milyen vegyszerek, vegyi anyagok vannak az élelmiszerekben, italokban, gyógyszerekben, ugyanis nem kapunk róla pontos tájékoztatást.
Az Európai Unióban most készül az a szabályozás, amely szerint a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell. Erről is szó volt a környezetpolitikai fórum záró tanácskozásán a Parlamentben.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót – figyelmeztet minket egy hang, ha gyógyszerreklámot hallunk. Utána is nézhetünk a hatóanyagoknak, tájékozódhatunk a következményekről, arról viszont már sokkal nehezebben kapunk információkat, hogy a vegyi anyagok milyen kockázatokat jelentenek. Ezekkel színezik a ruhákat, szagosítják a tisztítószereket és formálják a gyerekjátékokat. Lássunk tisztán – mondják a zöldek, és hét éve dolgoznak Brüsszelben egy új szabályozáson.

A tervezetről éppen csütörtökön, a konferenciával egy időben tárgyal első olvasatban az Európai Parlament. Az uniós vegyipari politika szigorításáért magyar civil szervezetek is lobbiznak: 11 ezer aláírást gyűjtött a Levegő Munkacsoport, a WWF. Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az utóbbi szervezet ügyvezető elnöke, Farkas István a Magyar Rádiónak elmondta, hogy 2001 óta tart a heves vita a jogszabálycsomagról, a fő kérdés az, hogy mekkora terheket rójanak a vállalatokra, az ipari cégekre. Annyi azonban már most biztosnak tűnik, hogy a fogyasztókat az eddiginél jobban kell majd tájékoztatni a termékekhez fölhasznált anyagokról.

Jelenleg több mint százezer vegyi anyag van az európai piacon, ezek többségének hosszú távú hatásait még nem vizsgálták. Ugyanakkor egyre több fölmérés mutatja azt, hogy olyan betegségek, mint az asztma, a fejlődési rendellenességek, vagy egyes daganatos elváltozások a környezetben található ártalmas vegyi anyagokkal hozhatók összefüggésbe.

A törvényjavaslat célja az, hogy alkossanak átfogó nyilvántartási rendszert, és ahol lehetséges, ösztönözzék a kevésbé káros helyettesítő termékek használatát. A gyártókat és az importőröket kötelezni fogják a forgalomba hozott termékek bevizsgáltatására és bejegyeztetésére is.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kardiológiai rehabilitáció

Segítségével a szívbetegek ismét elfoglalhatják helyüket a családban és a társadalomban. Tovább olvasom