Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Schmitt Pál nem mond le

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban adott választ a doktori címével kapcsolatos kérdésre - olvassa el a teljes interjút!


"Hogyan reagál a történtekhez köztársasági elnökként?" - kérdezte Obersovszky Péter. "Magam is nehezen választom külön a két dolgot. Mint köztársasági elnök, örülök, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Nincs kettős mérce, erősíteni kell az emberek hitét a törvényekben és az intézményekben." - szólt a válasz.

A riporter megkérdezte, hogy marad-e köztársasági elnök Schmitt Pál. "Nincs összefüggés szerintem, bár sokan így értemezik, hiszen ne felejtsük el, hogy én húsz éve írtam mint hallgató egy kisdoktori dolgozatot, a legjobb tudásom és szándékom szerint. Szüleimnek fogadtam egyébként meg, hogy egyszer majd én is doktor leszek. Megírtam a dolgozatot, az egyetem bíztatott, hogy ez a téma érdekes, erdemes feldolgozni. Ekkor már hét éve a
Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja voltam - olimpiai bajnokként és a MOB elnökeként."

"A legjobb tudásom szerint megírtam a dolgozatot, kijelölték számomra az opponenst és a konzulenst, akik a tollamat úgymond vezették. Más instrukciót nem kaptam, csak azt, hogy bíztattak. Az előopponensi vélemény is pozitív volt, ezért tudtam beadni a dolgozatot. Ez az utolsó pillanat volt, amikor mondhatták volna, hogy nem így kellett volna megírni a dolgozatot, többet tegyen idézőjelet, vagy írd az oldal aljára, hogy kitől származik ez és ez, de mivel ez akkor - hangsúlyozom, húsz éve, amikor még írógéppel írtuk a dolgoazatokat - ez bevett szokás volt, hogy a dolgozat legvégén van egy úgynevezett bibliográfia, forrásjegyzék, hgoy kitől idéztünk."

"Becsületbeli kérdésről van szó: nem kívántam senkinek a szellemi termékét magaménak deklarálni. Feltüntettem a forrásokat, követtem az útmutatásokat. Nem én készítettem a TF doktori szabályzatát, én egyszerű hallgató voltam. Amikor az egészen túlvoltam, jó érzéssel dőltem hátra, hogy egy becsületes férfimunka volt." - mondta Schmitt Pál.

"Nem nagyon használtam a címet, semmi anyagi és erkölcsi hasznom nem származott belőle, de néha az aláírásnál a doktori megjelölést használtam - korábban és most, köztársasági elnökként is." - tette hozzá.

Fiatalok egy XIII. kerületi vendéglátóhelyen Schmitt Pál köztársasági elnök interjúját nézik, amelyet a közmédiának adott. Fotó: MTI/Marjai János
Fiatalok egy XIII. kerületi vendéglátóhelyen Schmitt Pál köztársasági elnök interjúját nézik, amelyet a közmédiának adott. Fotó: MTI/Marjai János

"Mindenki, akit kifogásoltak, Georgijev, a hölgyek, akiknek a dolgozatáról szó van..." - mondta a riporter, akinek a kezében van a doktori disszertáció néhány fénymásolt oldala. "Egy német, Heinemann professzor" - szúrta közbe Schmitt Pál. "Pontosan itt van, a felhasznált szakirodalom jegyzékében, kimásolva az Ön szakdolgozatából. Minden inkriminált részre itt vannak a bizonyítékok." - tette hozzá a riporter.

"Miért volt ennyire visszafogott? Ha ezek a dokumentumok előbb kikerülnek, vagy Ön a szokásos lendületével felveszi a kesztyűt, akkor lehet, hogy ez a dolog idáig el sem jut." - szólt a kérdés. "Én bíztam benne, hogy ezek a dolgok kikerülnek. Felállítottak egy tényfeltáró bizottságot, nekem azt tiszteletben kell tartanom - ennyit nyilatkoztam, hogy megvárom az eredményét, és bármi lesz a döntés, én azt tiszteletben tartom és ezt elvárom másoktól is. "

"Öt ember dolgozott ezzel, 1200 oldalánál hosszabb jelentést írtak a 220 oldalas dolgozatról. Én ezt tiszteletben tartom, mert ők a végkövetkeztetésben azt írták, hogy a dolgozatom megfelel tartalmilag és formailag, voltak benne hiányosságok, de ezt betudják annak, hogy a konzulensem és az opponensem nem hívta fel rá a figyelmemet. Őket szeretném a legkevésbé bántani." - mondta Schmitt Pál.

Obersovszky ezután idézett a korabeli szabályrendszerből, hogy mik a feltételei az egyetemi doktorátus megszerzésének: "A szigorlatok letétele, idegennyelv ismerete - ez Önnél bőségesen megvolt... D pont: A tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített, önálló kutatáson alapuló új tudományos eredményt tartalmazó értekezés, vagy a társadalom számára hasznos új, és gyakorlatban hasznosított alkotás benyújtása." - Schmitt Pál örült, hogy a riporter mindezt beidézte, ez egyszerűen csak úgy elsiklott. Mivel a mondat vagylagos volt, ezért bármelyik feltételt teljesítettem, akkor a feladatot teljesítettem. Úgy gondolom, hogy ez a dolgozat a társadalom számára hasznos és új ismereteket tartalmazott, legalábbis használható ismereteket. Én magam is később sokszor használtam, mint NOB-tag az épp veszélyben lévő magyar sportágak védésére és megtudták a magyar sportági szakszövetségek, hogy milyen alapon kerülhetnek be vagy ki a mindenkori olimpiai játékok programjáról."

Georgijev professzor tudása közforrás volt, erre Schmitt rákérdezett akkoriben, a válasz szerint a kutatás a NOB szellemi kincsét képezi. Várható-e, hogy a NOB a kérdésben most állást foglal? "A lelkiismeretem tiszta, a legjobb tudomásom szerint készítettem a dolgozatot. Georgijevet is jól ismertem, a neve a dolgozatomban első helyen szerepelt, hiszen tőle idéztem a legtöbbet. De az ő tudása is köztudás volt már, ő is kutatott jegyzőkönyvekből, olimpiai eredménylistából, olyan forrásokból, ami mindenki számára közkincs. Nem mondom, hogy új értéket állítottam elő, de hogy a munkám a társadalom számára hasznos, ahhoz ragaszkodom." - válaszolt a köztársasági elnök.

"A Semmelwies-egyetem szenátusa úgy véli, elveheti Öntől a doktori címet. Mit gondol erről?" - szólt az újabb kérdés. "Nem esett jól, hogy amíg én Szöulban képviseltem az országot, eközben egy gyorsított eljárással döntött a szenátus. Egy napot kellett volna, hogy várjanak. Ahogy Önöknek most elmondom, nekik is elmondtam volna, hogy hogy képzelem ezt az egészet." - reagált Schmitt Pál a csütörtöki döntésére.

"Hogy elveszik a kisdoktori címemet, lelkük rajta, én nem fogok vitatkozni. Én magam is visszaadtam volna, ha kell. Nem használtam, nem használtam annyira, hogy kérkedtem volna vele, anyagi előnyöm egyáltalán soha nem származott belőle" - mondta. "De be fogom bizonyítani, hogy van még bennem kitartás, mint volt olimpiai bajnokban. Így most, hetven éves fejjel be fogom bizonyítani, hogy képes vagyok egy mostani, nehéz kritériumoknak megfelelő Phd. doktori dolgozatot írni abban a témában, amiben otthon vagyok, hiszen több mint 15 éve vezetem a NOB-ban a környezetvédelem és sport bizottságát." - tette hozzá.

"A köztársasági elnököt nem lehet perelni, akkor én sem perelek" - mondta arra a kérdésre az államfő, hogy a becsületén ért csorba miatt pert fontolgat-e. "Nem perelek, de érvelek. Így most is, amikor az Önök segítségével mindenki megtudja, hogy tisztességesen jártam el és a becsületemen nem eshet csorba - ezt sem mint köztársasági elnök, sem mint Schmitt Pál, sem mint olimpiai bajnok, sem mint szabályokat tisztelő ember nem tehetem meg. Kiállok az igazamért, de pereskedni nem fogok. Meg kell védenem a TF-et is, a témavezetőimet is, akik az akkori szabályoknak megfelelően jártak el és most őket is támadják. Húsz éve ez volt a szabály, én akkor a szabályok szerint megvédtem a dolgozatomat. Ezzel nem kívánok többet foglalkozni. Az a baj, hogy sem az előopponensi vélemény, sem az opponensi vélemény, sem a jegyzőkönyvek nem kerültek nyilvánosságra, így nem volt, aki megvédjen." - mondta.

"Én hallgattam, azt mondtam, az igazság előbb-utóbb győzni fog. Most már ott vagyok, hogy mivel már becsületbeli ügy, így egy személyben Schmitt Pálként és köztársasági elnökként is kiállok saját magamért, és az igazságért" - zárta a beszélgetést az államfő.

19:56 - Van hang.

19:55 - Lehet, hogy semmit sem fogunk látni, pontosabban hallani az egész műsorból, az index.hu információi szerint ugyanis a tévéstáb valamit elrontott a hang rögzítésekor és most azért küzdenek, hogy leadható anyagot tudjanak gyártani belőle.

19:50 - Több internetes portál is arra számít, az interjú valójában nem lemondásról fog szólni, hanem bűnbánó magyarázkodás lesz. Az [origo] szerint Schmitt nem akar lemondani. Az index.hu cikke szerint a miniszterelnöki kabinet délelőtti ülésén véglegesített forgatókönyv szerint az államfő arra kap lehetőséget, hogy megvédje magát a közszolgálati csatornákon este 19.55-kor sugárzott beszélgetésben.

19:44 - Jó eséllyel a ma esti Schmitt-interjú lesz a közszolgálati televízió legnézettebb márciusi műsora. A Híradó után, a tervek szerint 19:55-kor lesz látható az m1-en az az interjú, amelyet Obersovszky Péter készített a köztársasági elnökkel, Schmitt Pállal pénteken délután.

Előzmények:

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban ad választ minden felvetődő kérdésre - közölte Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője a Sándor-palota előtt várakozó újságírókkal pénteken.

A hivatalvezető egyúttal megkérte az elnöki palota előtt ülősztrájkkal demonstrálókat, hogy költözzenek át az épület előtti füves területre. Ennek az érintettek nem tettek eleget, mint Dorosz Dávid LMP-s politikus az MTI-nek elmondta: nem mozdulnak, amíg Schmitt Pál le nem mond, ha kell, az éjszakát is ott töltik.

Kiss Norbert, a köztársasági elnök szóvivője közölte: ma este a 19.30-as közszolgálati híradó után Schmitt Pál minden kérdésre válaszolni fog az MTV-ben. Videó: Life Info

Egy időben a hivatalvezető tájékoztatójával egy három autóból álló konvoj hajtott ki a Sándor-palotából; az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök ezek egyikével elhagyta az épületet.

14 óra után nem sokkal Borsos Roland, az MTVA kommunikációs munkatársa hivatalosan közölte, Obersovszky Péter beszél majd Schmitt Pállal.

Olvasóink írták

232 hozzászólás
 • 232. Pretorianus 2012. április 03. 19:20
  „"a 230-ban vázolt legendádat SENKI és SeHOL nem támasztotta alá!"
  Ez nem legenda,ez pancser hozzászólása 2009-ből,ha nem tudnád értelmezni...Esetleg az ellenkezőjét tudod bizonyítani,hitelesen?:)))Hát persze hogy nem...:)))”
 • 231. gjozsi88 2012. április 02. 18:13
  „Pretorianus!
  Csak az a baj, hogy egyedül az a vélemény tud hiteles lenni, mely MEGALAPOZOTT!
  Minden más fröcsögés!
  Lényeges a különbség!

  a 230-ban vázolt legendádat SENKI és SeHOL nem támasztotta alá!”
 • 230. Pretorianus 2012. április 01. 20:58
  „228. gjozsi88 2012.04.01. 11:13
  Pedig ha tetszik neked,vagy sem,ezeket a fórumokat pontosan a vélemények megosztására találták ki...
  pancser barátod itt tökéletesen fogalmazott!Tudod,ő mindig az igazat,a valót mondja...:)
  "400. pancser 2009.03.23. 21:01

  Ja és még valamit elfelejtettem! Tudod egy bányász fiának lenni nem szégyen! Nézzünk át utódpárt Böszme Ferenc házatájára. Kérem apuka részeges biciklitolvaj. Gyurcsányka kistolvaj értelemszerűen, de többre vitte mint az apja. Egy egész Timföldgyárat lopott el anyósi segítséggel, pesze előtte a bankot rendbe tették az adófizetők pénzől. Az öszödi üdülő se volt kutya, a kistolvajnak egy valódi petákjába se került ugyebár. Szóval a kistolvaj túl tett a biciklitolvaj apán. Csak a jó ízlés tart vissza, hogy nem emlegetem a családot, amelyet a helyiek segítségével jól ismerek. Van ott terhelt is, nem csak Fletó! Az MSZP sunyi alakok gyülekezete néhány tökös gyerek kivételével. Még ilyen alak is jó nekik."”
 • 229. fortuna54 2012. április 01. 11:38
  „225.tati,itt most nevettetni akarsz?”
 • 228. gjozsi88 2012. április 01. 11:13
  „pretorianus
  221

  "Te nevetsz,mosolyogsz ezen,de az ország túlnyomó többsége egy nímandnak tartja.Erről ennyit..."

  Nem a vélemény érdekel!
  Tény adatok, határozatok az elmarasztalásról, úgy tetszik jogerős végzés, bizonyítékok alapján!
  Persze kedvesen összetéveszted szokás szerint a városi legendát, tényadatokkal!!!!
  Pali bácsit nem csalónak tartja az ország nagy része.,nem a nép aktuális hite döntötte el.....hanem az arra hivatott szerv, hatóság, megfosztotta a doktorijától!!!!
  Remélem érted a különbséget!!!!”
 • 227. Demalgon 2012. április 01. 09:26
  „érdekes Preto, mégis fél tőle a viktátorod. Hogy is van ez?”
 • 226. mesildiko 2012. március 31. 23:48
  „számomra már egy senki!”
 • 225. tati 2012. március 31. 23:46
  „A Fidesz szerint az államfő személye szent és sérthetetlen....
  mindenki felett áll,eltávolításához segítségül én már felvettem a kapcsolatot CHUCK NORRISSAL....

  Ő az utolsó reményünk :-DDD :-(”
 • 224. Primax 2012. március 31. 22:40
  „A becsület olyan, mint a gyufa, csak egyszer lehet felhasználni.( Moldova György )”
 • 223. Lone_wolf.. 2012. március 31. 22:01
  „Vicctor embere.Égeti az országot.Rajta röhög mindenki meg a fityiszen hogy sérthetetlennek titulálják.Valszeg nme is mer majd külföldre utazni :)))”
 • 222. bojtár 2012. március 31. 21:17
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QSw6A04D-EE#!
  220.gjozsi88 2012.03.31. 19:53
  "Nincs hivatalos irat, dokumentum erről....azaz ez legenda!"
  hát ismét tévedsz több hivatalos dokumentum van nézz csak körül a neten”
 • 221. Pretorianus 2012. március 31. 21:02
  „220. gjozsi88 2012.03.31. 19:53
  Te nevetsz,mosolyogsz ezen,de az ország túlnyomó többsége egy nímandnak tartja.Erről ennyit...”
 • 220. gjozsi88 2012. március 31. 19:53
  „211. Pretorianus

  Több mint mosolyogtató azon igyekezeted, hogy Gyurcsányt besározd, miközben majd belepusztult a jobboldal, hogy bebizonyítsa itt vázolt összeesküvés elméletedet, sikertelenül!
  Nincs hivatalos irat, dokumentum erről....azaz ez legenda!
  Plágiumról megfosztó határozat van!
  Melyet érdekes módon nem támad meg bíróság elött az érintett!!!!”
 • 219. pancser 2012. március 31. 16:37
  „Meg kell hagyni SP kitartó ember. Csakhogy csökönyös ragaszkodása a hatalomhoz egyre jobban feltárja azt az emberi arcot, amely egyáltalán nem kaphat rokonszenvet egy átlagos polgártól. Aki meg egy kicsike diplomát is szerzett és diplomamunkát készített kemény munkával és megvédte azt, az megveti az olyan embert aki más tudományát adta be mint a saját alkotását! Persze vannak bigott, fanatikus fideszesek is, de azokkal egymagukban nem lehet választást nyerni! SP a Fidesz népszerűségének gyilkosa!”
 • 218. Tacskokutya 2012. március 31. 16:20
  „Komolyan mondom én szégyenlem magam a Pali bácsi helyében. Mit mond a világ ? Ja az a bukott "Doki" Képzeljék el a nyáját.Előbb bíznám Casanovára a hárem őrzést mint egy ilyen ember delegálja Magyarországot.”
 • 217. Pretorianus 2012. március 31. 16:12
  „212. vitriol2 2012.03.31. 13:49
  Ahhoz a "fószerhez" is hozzászóltam.Visszakereshető.
  pancsert meg imádom emlékeztetni:)))Mit csináljak,mindenkinek van valami "heppje".:)”
 • 216. SPS 2012. március 31. 15:31
  „Emberek!
  Mondja már meg valaki. Ki az a Schmitt Pál?”
 • 215. VargaP 2012. március 31. 15:29
  „OV 2010-ben mikor Bulgáriában nyaralt, és képeslapon küldte meg, hogy SP-t javasolja - ha igaz - akkor Ő már tudta a bolgár szálat”
 • 214. tovari 2012. március 31. 15:18
  „Mit keresett S.P, diplomájától épp megfosztott magyar állampolgár a magyar köztelevízió főműsoridejében, személyes siralom című műsorával?

  Mert a felvetett témának nem volt köze a köztársasági elnöki pozícióhoz.

  A jelölő FIDESZ-KDNP pártszövetséghez igen.

  2012-ben, Magyarországon, egy politikai pártszövetség kezdeményezésére műsort lehet változtatni? Aznapi hatállyal?”
 • 213. Dwatson 2012. március 31. 15:03
  „Az elnök úr a helyén maradhat,ezt törvénnyel lehet biztosítani,de a megbecsülés az elveszett,azt ugyanis nem lehet törvénnyel garantálni,azt úgy kell kiérdemelni!”
232 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TEK: nem emelték a terrorkészültséget

A TEK nem erősítette meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök személyi védelmét. Tovább olvasom