Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Roma Önvédelmi Mozgalom alakult Csanádpalotán

Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól - jelentette be Kolompár János, a szervezet vezetője pénteken Csanádpalotán.

A férfi a nemrégiben harminc taggal megalakult szervezetről szólva azt mondta, az elmúlt időszakban egyetlen politikai párt sem reagált a roma közösséget ért támadásokra, "a cigányság csak magára számíthat".

A Csongrád megyei kisváros művelődési háza előtt tartott sajtótájékoztatón Kolompár János hangsúlyozta, a Jobbik megalakulása óta a romákat folyamatos veszély fenyegeti, s az eddigi hatósági fellépések nem voltak eredményesek. Hiába oszlatta föl a bíróság jogerősen a Magyar Gárdát, büntetlenül folytatódnak a félkatonai szervezetek felvonulásai,

A RÖM nem egyenruhás szervezet, "nem fog masírozgatni" - mondta -, a hatóságokkal "karöltve" nyújt segítséget mindazoknak, akik kiszolgáltatott, fenyegetett helyzetbe kerültek. A férfi reményei szerint országossá váló mozgalom elsődleges feladata, hogy veszély esetén a hatóságokat értesítve fellépjen a félkatonai szervezetek ellen. Az MTI kérdésére Kolompár János elmondta, a szervezetet még nem jegyezték be.

Kincses Ferenc, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az Együtt a Romákért Egyesület elnöke - aki végighallgatta Kolompár János sajtótájékoztatóját - azt mondta, a RÖM megalakulásának híre riadalmat keltett Csanádpalota nem roma lakosainak körében.

Az elnök úgy véli, a büntetőtörvénykönyv május 2-i módosítása megteremtette a jogi lehetőséget arra, hogy a hatóságok hatékonyan lépjenek fel a különböző félkatonai szervezetekkel szemben.

A büntető törvénykönyv módosítása értelmében, amelyre a kormányzat indoklása szerint az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt volt szükség, a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A Roma Önvédelmi Mozgalom megalakulása ügyében az MTI keresi a rendőrséget.

Olvasóink írták

 • 9. meir 2011. május 08. 07:07
  „Magyar "onvedelmi" mozgal(mak)om van mar nem??
  "vedero",aztan a "Magyar Garda",a "jobbikos polgarorok",stb-stb!!!
  a romaknak is megjott az eszuk es letre hoztak egyet!!
  megis mit vartatok??”
 • 8. Boli 2011. május 07. 13:25
  „Bakker, akkor a Siófoki "felvonulás" állandósul és majd még tapsikálni is kell hozzá? Teccik tudni, vonuljanak szépen a munka és a munkaügyi hivatalok irányába.
  M U N K A - teccik érteni? Vagy nem is tudják, mit jelent ez a szó???????????????????????????????????”
 • 7. machers 2011. május 07. 12:30
  „Az, hogy dolgozni kellene, bezzeg eszükbe sem jut! Mátyás királynak már volt egy fekete serege, most Viktornak is lesz?”
 • 6. udy 2011. május 07. 12:23
  „Ha így folytatja az orbán kormány meg fog bukni. Nincs rend és fegyelem. Nem kell kötelesség a cigánynak! Majd én fizetgetem a segélyt nekik? Ébresztő Magyar!!! Amúgy elmondaná nekem valaki hogy mitől félnek a cigók? Én még olyat nem hallottam hogy cigánynak a magyar ellopta volna a terményeit a kertből...”
 • 5. rommel 2011. május 07. 09:57
  „NA EZ ÁM A POFÁTLANSÁG !
  MINDEN CIGÁNYNAK MUNKÁT !
  MINDEN BŰNÖZŐ CIGÁNYNAK BÖRTÖNT !
  SEMMI SEGÉLY , SEMMI POZITIV DISZKRIMINÁCIÓ , SEMMI ELNÉZENDŐ ERŐSZAK !
  A CIGÁNY GYEREKEKET PEDIG , HA NEM TUDJÁK ENNEK SZELLEMÉBEN NEVELNI , AKKOR INTÉZET !
  TISZTELT POLITIKUSOK : EZ A CÉL , EBBŐL NINCS ENGEDMÉNY , CSAK AZ EREDMÉNYEK ÉRDEKESEK !
  EZT VÁRJA EL A TÁRSADALOM , ÉS ÉN IS : REND , FEGYELEM , MUNKA !!!!!!!”
 • 4. janika 2011. május 06. 20:33
  „Nocsak ezeknek még egyenruha sem kell elég, ha levetkőznek és masíroznak a belügyminiszterünket éltetve!”
 • 3. evikedves 2011. május 06. 19:14
  „Na szép!romáknak lehet?az a Magyar akiben ezek riadalmat keltenek hova fordulhatnak?SEHOVA!azt csinálhatnak velünk amit akarnak engedélyük van hozzá!”
 • 2. SC 2011. május 06. 19:04
  „Röhej az egész...”
 • 1. AHA 2011. május 06. 18:52
  „Hurrá!!!
  Akkor most már legálisan fognak gyilkolászni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt a vonat egy kerékpárost Jánoshalmán

A helyszínen meghalt egy kerékpárral közlekedő idős nő, amikor elütötte egy vonat pénteken… Tovább olvasom