Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Rizikófaktor a magas vérnyomás

A legtöbb országban a felnőttlakosság 15–20 százalékának a normálisnál magasabb a vérnyomása.

A legtöbb országban a felnőttlakosság 15–20 százalékának a normálisnál magasabb a vérnyomása, ezeknek csupán fele tud róla, és a felismert magas vérnyomású embereknek is csak fele részesül megfelelő gyógyszeres kezelésben. Hazánkban legalább egymillió embernek van a normálisnál tartósan magasabb vérnyomása.

A magas vérnyomásos esetek 95 százalékában az állapotnak nincs kimutatható, pontosan meghatározható oka. Az ilyen magas vérnyomást primer (elsődleges) vagy esszenciális (lényegi) hipertóniának hívják, mert ez a kialakuló betegség elsődleges, lényegi oka.

Öt százalék oka ismert

A fennmaradó öt százalékban a hipertónia oka ismert, ezért másodlagos vagy szekunder hipertóniának nevezzük. Idetartozik a vesegyulladás (nephritis) következtében vagy a veséhez futó verőerek szűkülete miatt létrejövő renális, illetve renovaszkuláris hipertónia. A vese, ha vérellátása elégtelen, érszűkítő anyagok keletkezését serkenti a vérben, és ez okozza a magas vérnyomást. A belső elválasztású mirigyek megbetegedései közül több okoz magas vérnyomást. Leggyakrabban a mellékvese daganatai okozzák: a kéreg daganata az aldoszteron, a velő daganata az adrenalin hormon túltermelése miatt hoz létre tartós vérnyomás-emelkedést. A fogamzásgátló tabletták hosszú ideig tartó szedése szintén okozhat magas vérnyomást a benne lévő hormonok hatása miatt. Szekunder hipertóniában, ha oki kezelés nem lehetséges, a vérnyomáscsökkentőt tüneti kezelésként adják.

Lelki vagy fizikai stressz

A magasvérnyomás-betegség korai stádiumában a vérnyomás-emelkedés átmeneti, csak később állandósul. A kezdet kezdetén a normális értékek mellett gyakran vannak kiugrások lelki vagy fizikai stressz hatására. Az orvosi rendelőben, kórházban mért vérnyomás sokszor magasabb, mint amit otthon, normál tevékenység során mérnek. Ezt a jelenséget hívják „fehérköpeny-hatásnak", amikor az orvos által végzett vérnyomásmérés önmagában lelki stresszként jelentkezik. Az orvosnak a diagnózis megállapításához ezért kell többször megmérni a vérnyomást, mielőtt felírna valamilyen gyógyszert.
A kezeletlen magas vérnyomás nemcsak a szívinfarktus kockázatát, de az agyvérzés kialakulásának veszélyét is növeli.

Örökletes tényezők

Bár a közvetlen okot nem ismerjük, az elsődleges magas vérnyomás kialakulásában fontos szerepet játszanak örökletes tényezők. Ha a szülők közül akár csak az egyik magas vérnyomásban szenved, kimutathatóan megnő az esélye annak, hogy gyermekükben is kialakul.

Súlyosbító tényezők

Fontosak a környezeti tényezők, például a túlzott konyhasófogyasztás, mely valószínűleg az öröklődő hajlammal együtt hat. A magas vérnyomás kialakulása során súlyosbító tényezőként jelentkezik az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgáshiány és az elhízás. Lehetséges, hogy a magas vérnyomás kialakulását lelki tényezők is segítik, amelyben ismét szerepet játszhatnak örökletes tényezők, de a tanulás, a társadalmi szokások és körülmények („hajszolt életmód") szintén közreműködnek. Ennek a magyarázata az, hogy a külvilág megpróbáltatásai (stresszei) hatására mindig azonos válasz váltódik ki a szervezetben. A keringési rendszerben ez gyorsabb szívműködést és a vérerek összeszűkülését okozza, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Aki a stresszhatásokra érzékenyebben reagál, és akinél túl sokszor váltódik ki ez a testi válasz, annál egy idő után a szabályozó mechanizmusok elromlanak. Ennek következtében az érrendszer „feszülési szintje" az erekben keringő vér nyomása magasabb szinten állandósul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év elejétől alkalmazható az ekho

A január 1-jétől szerzett bevételekre, az ezekkel összefüggő kötelezettségekre már alkalmazható az… Tovább olvasom