Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Reakciók Orbán értékelő beszédére

Vona Gábor közhelygyűjteménynek tartja a miniszterelnök keddi beszédét. Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor nem a valóságról, hanem a fejében lévő utópiákról beszélt.


LMP: ideje lenne az elmúlt 8 év  politikájával kevesebbet foglalkozni 

Az LMP szerint új elemet nem tartalmazott a miniszterelnök kedden  elmondott, a kabinet eddigi száznapos tevékenységét értékelő  beszéde.

A párt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a  helyzetértékeléssel több ponton is egyetértenek, de az az út, amit a  kormány választott, homlokegyenest ellenkezik azzal, ahogy az LMP  megújítaná a demokráciát, illetve ahogy egy esélyteremtő politikát  meghirdetne. 
 
Schiffer András megjegyezte, hogy Orbán Viktor a helyzetértékelés során utalt az elmúlt nyolc évre, pedig véleménye  szerint ideje lenne ennek az időszaknak a politikájával kevesebbet  foglalkozni.  

Kitért arra, hogy a kormányfő elmondta: 2002-ig konszenzus volt  abban, hogy a kormányok nem adósítják el az országot és ez ekkor  megszűnt. Hozzátette, hogy a Medgyessy-kormány első nagy csomagjait  a Fidesz is megszavazta, ezért ebben őket is felelősség terheli.  

Az LMP frakcióvezetője szerint az semmiképpen sem a demokrácia  megújítását jelenti, ha "a populista politikával gyakorlatilag egy  tömb azonosítja magát a nemzettel és az igazsággal". Mint mondta,  kicsit úgy tűnik, hogy a nemzeti együttműködés a miniszterelnök  számára a vele egyetértőkkel való együttműködést takarná.    

Szólt arról, hogy Orbán Viktor beszéde végén is hivatkozott a  választókkal való rendszeres találkozókra, a nemzeti konzultációkra.  A Fidesz és az LMP közötti világnézeti különbségnek nevezte, hogy a  kormányfő egy médiaeseményként megrendezett egyoldalú kommunikációra  gondol, míg ők azt szeretnék: Magyarországon erősödjenek meg a  társadalmi részvétel intézményei.   

Schiffer András közölte, hogy az adósságcsapdából való  kikecmergésnek valóban prioritásnak kell lennie, de felhívta a  figyelmet arra: az adósságterhek nagy részét a kamatterhek jelentik.  Úgy látja, hogy a következetlenség és az IMF-tárgyalásokon  tanúsított végig nem gondolt stratégia a bizalom megrendüléséhez és  ezen keresztül a kamatterhek növekedéséhez vezet.  

A frakcióvezető a politikai osztály létszámának megfelezését  tipikus populizmusnak nevezte. Meglátása szerint "olcsó demagógia" a  képviselő-testületek létszámának csökkentése és hangot adott annak a  véleményének is, hogy a kormánypártok a politikát szembeállítják az  emberekkel. Hozzátette, hogy a politikaellenes hangulat vissza fog  ütni a jelenleg kormányzókra is.  

A kormány gazdasági és társadalompolitikai lépéseit Schiffer  András úgy értékelte, hogy azok nem a munkahelyteremtés irányába  mutatnak. Véleménye szerint ugyanis azt nem lehet olyan fajta  adócsökkentéssel végrehajtani, amit a miniszterelnök megteremtett,  és az is ellene hat, ha a dolgozó emberek sokaságát kiterelik a  társadalombiztosításból. Mint mondta, a munkahelyteremtést az  segítené, ha az adórendszert valóban egyszerűsítenék, illetve az  állam által támogatott és koordinált, a fenntarthatóságot erősítő  beruházások során lehetne új munkahelyeket teremteni.  

A földbirtokvédelemről és a helyi termelők helyzetbe hozásával  kapcsolatban elmondottakkal az LMP frakcióvezetője egyetért, de azt  hiányolta, hogy a meghirdetett Új Széchenyi Tervben a helyi termelés  és értékesítés erősítése nem kap elegendő hangsúlyt.   

A pénzügyi rendszerek stabilitásáról azt mondta: egyetértenek  abban, hogy szükség van a bankrendszer társadalmi  felelősségvállalásának növelésére, de ehhez egy határozott, koherens  és többpárti egyetértésen alapuló nemzeti stratégiára lenne szükség.  Hozzátette: konkrét javaslattal éltek arra vonatkozóan, hogyan  lehetne megadóztatni a spekulatív tőkemozgásokat, de ebben a Fidesz  nem volt partner, mint ahogy abban sem, hogy az "offshore lovagokat  kiseprűzzük a közbeszerzések környékéről".  

"Egyszerűen nem igaz, hogy létrejött volna a szövetség a  gazdagabbak és a szegényebbek között" - jelentette ki Schiffer  András. Azt mondta, hogy ezt a szövetséget a Gyurcsány-kormány  mondta fel és a jelenlegi kormány erősíti ezt a folyamatot.  Problematikusnak nevezte azt is, hogy a kormány szegénységellenes  fellépése kimerül egy "mindenütt a világon már megbukott, elnyomó  büntetőpolitika erőltetésével".  

Kitért arra is, hogy a devizahitelesek helyzetét  fogyasztóvédelmi szabályok erősítésével kellene rendezni.  

Kijelentette, hogy az elmúlt években súlyos sebek estek a  jogállamon, ezért helyesnek tartja, ha ezeket az eseteket  kivizsgálják. Hozzátette, hogy a demokrácia bizalomvesztésének egyik  oka a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolása volt és a  jelenlegi kabinet a még megmaradt fékeket is le akarja rombolni.   

Schiffer András hangsúlyozta: abban elkötelezettek, hogy például  a miniszterelnöki túlhatalmat kiegyensúlyozó alkotmányelőkészítésben  részt vegyenek. A jogállam helyreállításáról beszél a  miniszterelnök, de az elszámoltatás mellett egyetlen szót sem  hallani az antikorrupciós politika elkészítéséről - tette hozzá. 

Jobbik: a kormány tagjai éljenek a valóságban

Közhelygyűjteménynek tartja Vona Gábor a miniszterelnök keddi  beszédét. A Jobbik elnöke az Éljen a valóság! szlogen helyett azt  üzeni a kormány tagjainak, hogy "éljenek a valóságban".  

Vona Gábor szerint hiányoztak a konkrétumok Orbán Viktor beszédéből, amellyel a kormányfő a kabinet száznapos tevékenységét  értékelte. 
 
A miniszterelnököt az elmúlt száz nap kommunikációjából jól  felkészítették a tanácsadói, de a jövőről, a következő száz napról  nem beszélt - írta a Jobbik elnöke az MTI-hez eljuttatott  közleményében.  

Vona Gábor kiemelte: továbbra sem tudni, milyen kormányzati  intézkedéseket várhatnak a brutálisan eladósodott devizahitelesek, a  munkából élők, a családosok, a lakással nem rendelkező fiatalok, a  természeti csapások miatt is óriási gondban lévő gazdák és a  lánctartozások miatt fizetésképtelenné vált kis- és  középvállalkozások.  
Álságos az a bejelentés, hogy az új kormány tagjai nem csak  négyévente találkoznak a választókkal - vélekedett Vona Gábor,  hozzáfűzve: "az emberekkel kellene beszélgetni a valós problémákról,  nem pedig a Fideszhez közel álló, Kötcséről is ismert belterjes  társasággal".  

A Jobbik elnöke hiányolta, hogy a miniszterelnök nem ejtett szót  a multinacionális tőke előjogainak eltörléséről és a  közteherviselésben való nagyobb mértékű részvételéről sem.  
 
Vona Gábor közölte: a rend és közbiztonság nemhogy két hét, de  száz nap alatt sem állt helyre, sőt, a javulás jelei sem látszódnak.  Ehelyett - folytatta - a kétharmados kormánytöbbség "a cigánybűnözés  kérdésében továbbra is struccpolitikát folytat", miközben a  kilakoltatási moratórium meghirdetése után egy héttel Budafokon egy  többgyermekes családot telepítettek ki rendőri segítséggel, a  tiltakozó jobbikos politikusok ellen pedig eljárás indult.  

A demokratikus normák helyreállítása helyett "a politikai  zsákmányszerzés" folytatódott - reagált a kormányfő által  elmondottakra Vona Gábor, példaként hozva, hogy egy  "költségelszámolási botrányba keveredett" fideszes képviselőből az  Állami Számvevőszék elnöke, egy "megfelelő jogi tapasztalat nélküli  politológusból" pedig alkotmánybíró lehetett.  

A Jobbik elnöke szerint a kisebb parlamentre és önkormányzatokra  vonatkozó populista jogszabályok is csak "az álláshalmozó  politikusbűnözők" számának további növekedését eredményezik. 
 
Mindezek miatt a Jobbik azt üzeni a kormány tagjainak, hogy az  Éljen a valóság! szlogen helyett éljenek a valóságban - zárta  közleményét Vona Gábor, utalva ezzel a miniszterelnök beszédének  befejezésére. 

Mesterházy: Orbán nem a valóságról beszélt

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor a kormányzása első száz napját értékelő beszédében nem a valóságról, hanem a fejében lévő utópiákról beszélt.

A szocialista pártelnök-frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök a beszédében féligazságokat mondott.
Ezeket közé sorolta, hogy a kormányfő szavai szerint megvalósult a kétmillió forintos bérplafon az állami szektorban. Úgy látja: van, ahol megvalósult, és van, ahol nem, mert ez alól még kivételek az állami cégek vezetői.

"Azt várjuk, hogy korrigálják ez a hibát" - jelentette ki. Mesterházy Attila féligazságnak tartja azt is, hogy kisebb lett a kormány, mivel most sokkal több állami vezető van, és így az állam működtetése sokkal többe is kerül az állampolgároknak.

Véleménye szerint az is féligazság, hogy a kormánynak nincsen hatása az árfolyam alakulására. Még a miniszterelnöki szóvivőnek is van hatása erre - hangoztatta.

A szocialista politikus úgy vélte: a kormányfő a beszédében elhangzottakkal ellentétben nem a rendőrségnek adott több pénzt, hanem a személyes testőrparancsnokának gyártott egy "tízmilliárd forintos homokozót"

Mesterházy Attila sokatmondónak tartja, hogy mely témákat került el a beszédében Orbán Viktor.

Ezek közül a legfontosabbnak a devizahitelesek problémáit ítélte, mivel - mint mondta - éppen a kormányfő beszéde alatt döntött soha nem látott rekordot a forinthoz képest a svájci frank árfolyama.

Hiányolta a miniszterelnök beszédéből az adórendszerről, a munkahelyteremtésről, az ország nemzetközi megítélésének romlásáról és az elmaradt béremelésekről szóló részt, valamint azt, hogy Orbán Viktor egyetért-e Hoffmann Rózsának a pedagógusokról szóló elhíresült mondataival.

Szintén kifogásolta, hogy a kormányfő nem szólt arról: honnan vonnak el "ezermilliárdokat", ez kiket fog érinteni és milyen mértékben.

Mesterházy Attila szavai szerint egy újabb lehetőséget szalasztott el a miniszterelnök, hogy az önkormányzati választások előtt elmondja, mit fog tenni a kormány a következő évben, milyen strukturális reformokat indít el, és hol igazítja ki a költségvetést.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő egyetlen tapsot sem kapott a beszéde közben.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2010. szeptember 12. 10:47
  „Feri1
  Az idézett linked nem foglalkozik az adósság szerkezetével!
  Felhívom a figyelmed, hogy az adósság 76%-a magánszektor adóssága (vállalati és lakossági), az állami szektoréban, pedig bennt vannak a zömében Fideszes önkormányzatok és az átalakítani nem engedett pazarló ellátó rendszerek adósságai is!
  Akkor amikor szinte minden szereplő önálló felelőséggel hozott döntést e témában, erősen udvariatlan dolog mindezt a szoci kormány nyakába varrni, sőt ez a csusztatás magasiskolája!”
 • 11. Feri1 2010. szeptember 09. 15:10
  „Olvassák el az alábbi cikket, nézzék meg a diagrammot és rájönnek, kinek köszönhetik az ország jó helyzetét:
  http://termekpiac.bekesmegye.com/aktualis-gazdasagi-hirek/tragikusan-felduzzadt-az-allamadossag_4243_534212.html”
 • 10. HR_XAR 2010. szeptember 09. 07:34
  „Ezt akartátok, hát megkaptátok :) Szépen lassan megyünk egyre jobban tönkre :) Gratulálunk a fidesz párti fanatikusoknak.”
 • 9. BELLA.ERNŐ 2010. szeptember 08. 20:29
  „Kedves OV Úr ! Ennyire nem lehet naiv magyarország miniszterelnöke, hogy az adócsökkentésből megmaradó kevés pénzt a vállalkozások új munkaerő foglalkoztatására fogják fordítani ! Valóban ennyire naiv??? Vagy csak igy akarja megvezetni az átlagembereket akik mindent bevesznek mert a vezér mondta! Nem szabad elhinni a politikusoknak semmit! A lényeg mindig a sorok között van!!! Aki tanult statisztikát az tudja, hogy a szélső értékek erősen csalnak, ezért mindig az átlagból kell levonni a konzekvenciát ,mert az hasonlít a valósághoz leginkább. Nagyon kérem Önöket Tisztelt VEZETŐINK, ne ártsanak ennek a kis országnak a nemzetközi megitélése és az emberek sorsának további rontásán ilyen mértékben mint az elmúlt 100 napi regnálásuk során. Köszönöm!”
 • 8. szocdem 2010. szeptember 08. 14:53
  „Sajnos még a Jobbikkal is egyet kell értenem, nem csak az LMP-vel és Mesterházyval...

  Súlyos ez a helyzet barátaim, ezt jól megcsináltátok!”
 • 7. Eva- 2010. szeptember 08. 09:35
  „Orbán megcsinálja amit GYF-nek nem hagyott.

  Az mszp pedig végignézi: de jó!
  Hangról hangra ez a gyurcsányi kotta!
  (más retorika mellett persze)
  http://index.hu/belfold/partI7339/

  És a sorok között kell tudni olvasni!(újra)”
 • 6. annobon 2010. szeptember 08. 08:21
  „Én is reagálnék csak 1 dolgot: adócsökkentés, hurrá! O.V. szerint ezzel munkahelyeket teremtenek, mert több marad a vállalkozások zsebében! Nos, kérdezem én, melyik az a vállalkozó, aki, ha kevesebbet kell adóznia, a megtakarított pénzből új alkalmazottat fog felvenni? Szerintem inkább kaján vigyorral fogja a többletpénzt saját zsebébe gyűrni!”
 • 5. piteam 2010. szeptember 08. 06:00
  „A Karma visszaszáll, Mindenkire !”
 • 4. Agent 2010. szeptember 07. 20:20
  „Elég szar ez a kabaré, főleg ha azt nézzük mennyibe kerül:)”
 • 3. duhos2 2010. szeptember 07. 19:31
  „2.

  http://www.youtube.com/watch?v=xRCJpHLpJ3Q
  http://www.youtube.com/watch?v=tzm0ihIGEqU
  http://www.youtube.com/watch?v=w113f3nYaWQ

  Dereng?”
 • 2. Dexter 2010. szeptember 07. 19:05
  „????”
 • 1. poorman 2010. szeptember 07. 19:05
  „A fővajda megmondta a tutit, tehát pofa súlyba!! :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor szerint az elmúlt száz nap megváltoztatta az országot

A miniszterelnök kedden kormánya első száz napját értékelte. Az elmúlt időszak Orbán Viktor véleménye szerint megváltoztatta Magyarországot. Tovább olvasom