Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Rábólintottak: szigorú cigistop januártól

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik.

Az Országgyűlés kedden kormánypárti politikusok kezdeményezésére 271 igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Nemmel szavazott húsz szocialista és tizenöt jobbikos képviselő mellett a kereszténydemokrata Rubovszky György és a független Molnár Oszkár. Tartózkodott hét jobbikos és öt MSZP-s képviselőn kívül a fideszes Wittner Mária és Karvalics Ottó (KDNP). Három kormánypárti politikus - köztük Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető - bár jelent volt az ülésteremben, nem szavazott. Megszavazta viszont az indítványt tizenhárom szocialista (így például Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó), tizenhét jobbikos és nyolc LMP-s politikus.

A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Fontos változás, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség.

Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban ugyanakkor étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be. Ugyanakkor szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az államigazgatási szerv eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetője, üzemeltetője, a rendezvény szervezője, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértőt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tesz eleget, az intézmény elhagyására.

Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. Az államigazgatási szerv havonta átutalja az így befolyt összeg felét az egészségügyért felelős minisztérium költségvetési fejezetének, negyedét pedig a bírságot kiszabó ÁNTSZ számlájára. Az előbbi hányad különösen dohányzásmegelőzésre, a dohányzásról való leszokást támogató programokra, egészség-megőrzési célokra, valamint az egészségügyi ellátás színvonalát fejlesztő programokra használható fel. Az utóbbit a hatósági felügyelet fejlesztésére és a népegészségügyi hatósági munka támogatására kell fordítani.

A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik.
A dohánytermékek forgalmazására és a cigarettásdobozok csomagolására vonatkozó előírások betartását továbbra is a fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrzik.

A tizennyolc kormánypárti politikus - köztük Lázár János fideszes frakcióvezető - által jegyzett indítvány indoklása szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik. Ennek számlájára írható - áll az indoklásban -, hogy a tüdőrák miatti halálozást tekintve Magyarország "világelső".

A törvénymódosítással a nem dohányzók védelméről szóló jogszabály preambuluma is kibővül, így tartalmazza majd azt a megállapítást, hogy "a dohányfüst minden esetben mérgező, annak nincs biztonságos egészségügyi határértéke", és ebből következően azt az elvárást is, hogy "kerülni kell a dohányzást különösen kiskorúak, várandós nők, betegek vagy mozgásukban bármilyen okból korlátozott személyek jelenlétében a magánélet színterein is, különösen a zárt légterű helyiségekben vagy gépkocsik zárt utasterében". Ugyanakkor az előterjesztő fideszes Hollósi Antal Gábor korábban visszavonta azt a módosító javaslatát, amely kifejezetten tiltotta volna a dohányzást azokban a személygépkocsikban, ahol 18 éven aluli fiatal ül.

Módosul viszont a társasházi törvény, kimondva: a tulajdoni hányad szerint legalább négyötödös többséggel hozott eltérő rendelkezés hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, helyiségekben.

Újdonság továbbá, hogy az ügyészség, az ÁNTSZ és egészségvédelmi érdekképviseletet ellátó társadalmi szervezet is közérdekű keresetet indíthat a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértője ellen, feltéve, hogy a jogszabályba ütköző tevékenység a lakosság széles körét érinti. Per akkor is indítható, ha a sérelmet szenvedők személye nem állapítható meg.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. RoninNoob 2011. április 28. 14:46
  „Tricse utóbbi hozzászólásával egyetértek! :) Mivel én is dohányzom és engem is zavar némileg, mindíg van nálam kellék ami elfedi a cigaretta szagát... Érdekes, hogy van néhány nemdohányzó aki tényleg elég primitíven, sőt kifejezetten kirekesztő, bántó szavakkal fogalmazza meg véleményét, mindezzel aláírva saját bizonyítványát! Én eddig is úgy voltam vele, hogy ha például a vasútállomás peronján állva megkívántam a nagy várakozásra egy cigit, akkor körülnéztem, hogy vannak-e körülöttem és ha voltak, odébb mentem; ha jön velem szembe az utcán babakocsit toló pár/hölgy/úr, akkor nagy ívben kerülöm őket; ha étteremben van dohányzó rész, oda ültem de még akkor is körbenéztem, hogy van-e ott gyerek, vagy esznek-e még mellettem/mögöttem/előttem mert én se szeretem ha az arcomba fújják a füstöt evés közben! Ahol tilos volt, ott nem is gyújtottam rá... Én így álltam hozzá mindig, és ezentúl is így fogok! A dohányzásnak is van kulturált rendje/módja!”
 • 87. Goldmund 2011. április 28. 08:05
  „86. tricse 2011.04.27. 19:39
  "Szeretném ha az összes büdös embert kitiltanák a zárt helyekről,tömegközlekedési eszközökről!"

  Ebben egyetértek veled. :-)
  Szerencsére a győri buszokon nem ilyen éles a helyzet, de Bp-en a BKV-járatokon gyakran akad orrfacsaró bűzt árasztó alak (esetleg a nadrágjába csinált előtte), aki után az ülésre se nagyon ülnek le.”
 • 86. tricse 2011. április 27. 19:39
  „tati
  De,zavar! Ezért van a fogkefe,fogkrém,szájspray,rágó,mentolos cukorka...egyebek!
  Mindezek viszont -bár hihetetlen-de abszolut hatástalanok az alkoholszag és az emésztési panaszok okozta szájszag ellen,ami szintén gyomorforgató! Arról nem is beszélve amikor elmegy melletted egy ápolatlan,mosatlan(csak szellőztetett)ruhát viselő,mosdatlan ember! Ha már választani kellene inkább a cigiszag! Persze nem a kocsmázás utáni!:)
  Nem lehet véletlen azt sem,hogy a parfümök és illatszerek világában van olyan kategória,hogy tabac illat!:)
  Szeretném ha az összes büdös embert kitiltanák a zárt helyekről,tömegközlekedési eszközökről!
  Amúgy én az a dohányos vagyok,aki ha gyerekek illetve nemdohányzók közegébe készül,inkább nem gyújtok rá!”
 • 85. véleményalkotó 2011. április 27. 19:34
  „Szerintem ez a törvény azért vált ki ilyen ellenérzéseket, mert nem hagynak benne választási lehetőséget az embereknek. Ugyanúgy mint más renletekben ma Magyarországon. Olyan érzése van az embernek, hogy itt mostmár bármit is csinál mindenért büntetni akarnak.
  Olyan felmérést már készítettek, hogy a betegségek hány százalékát okozza az alkohol, az egészségtelen étkezést, a munkahelyi stressz? Vagy kimutatták-e már vajon azt, hogy a csernobili atombalesetnek mennyi köze lehetett ehhez a sok tüdőrákos megbetegedéshez? Vizsgálta-e már valaki, hogy a mindennapi megélhetésünkért folytatott harc - mert sajnos már lassan annak lehet nevezni a munkavégzést - milyen hatással van az emberekre? Se táppénzre, de most már lassan szabadságra sem mehetünk majd, nem fizetnek majd műszakpótlékot - ergo jóval kevesebben fognak keresni az emberek, nemhogy cigire, de még kajára sem fog jutni!!!!
  Ja persze akik kitalálták majd nem fogják betartani. Ők a parlamentben nyugodtan fognak füstölögni, táppénzre nem kell menniük, mert majd egyszerűen nem mennek be, műszakpótlék nem érdekli őket, mert még életükben nem dolgoztak 3 műszakban, folyamatos műszakban, stb.
  Egyébként is ők majd élnek mentelmi jogukkal, a többiek meg le vannak .....”
 • 84. dr73 2011. április 27. 19:29
  „78. knifemaster

  A tiédnél kevesebb.Másrészről bölcsebb maradtál volna,ha meg sem szólalsz....”
 • 83. tati 2011. április 27. 18:33
  „knifemaster!
  tényleg nehéz is lehet ezzel a tudattal élned...
  (a saját ostobaságoddal)”
 • 82. tati 2011. április 27. 18:31
  „kedves babyangyal!
  az írásod,és a a reakciód alapján meg inkább Te vagy egy nagy arcú,arrogáns(ahogy Te írtad) pszichiátriai eset,nem a nem dohányzók...már bocsánat!
  gondolom a leendő,vagy isten ments meglévő gyerekeidet is eme nemes szellem alapján neveled,és megkapják tőled már pár hónapos koruktól kezdve a napi betevő nikotin mennyiséget :-)”
 • 81. knifemaster 2011. április 27. 18:31
  „Jaj mit találtam :)

  http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/a_dohanyzasi_tilalom_ellen_tuntettek/2215658/”
 • 80. knifemaster 2011. április 27. 18:30
  „79. tati 2011.04.27. 18:27
  AZ emberi ostobaság sem,mégis nap mint nap el kell viselnem...”
 • 79. tati 2011. április 27. 18:27
  „bocsi,de ha már mással nem törődtök,nem zavarja a dohányost,hogy büdös a képe????
  én égnék,ha egy másik ember a közelembe kerülne.
  valamint a dohányzás,illetve a nikotin nem lételeme az emberi fajnak....”
 • 78. knifemaster 2011. április 27. 18:18
  „73. dr73 2011.04.27. 17:05
  Van egy rossz hírem,attól még sokminden létezik,hogy Te nem tudsz róla.
  Mellesleg,neked mennyi a károsanyag kibocsátásod egy hónapban?”
 • 77. knifemaster 2011. április 27. 18:16
  „Az össze ilyen jellegű cikknél az első riposzt mindig a nemdohányzó "intellektüeleké" akik amúgy toleránsak és mindent eltürnek.

  Ugye milyen érdekes?”
 • 76. babyangyal 2011. április 27. 18:14
  „Hát itt a boldogság a nem dohányzó nagy arcú arrogáns barmoknak !!!!!!!!! Éljennek jó sokká !!!!! De azért azt elmondom nekik,hogy egy törvény miatt aki dohányzott az nem fog megváltozni én se mert leszarom eddig nem fújtam senki arcába a füstöt de most majd fogom,hogy legyen mitől krákognia és eddig nem dobtam el a csikket de most fogom mert ugyanis miért ne tenném hiszen el akarják venni a jogom és meg se kérdeztek,amúgy meg ez a törvény is arra van,hogy amíg itt osztjuk az észt addig ők jót röhögnek rajtunk és lopnak tovább mert tudják elvan a gyerek ha van mivel.”
 • 75. tricse 2011. április 27. 17:20
  „"
  "Persze ne vicceskedjük el a szigorú, ám könyörtelen szabályozást: teljesen érthető oka van annak, hogy a pszichiátrián meg a dutyiban lehet bagózni. Az idegnyugtató rudacskák nélkül aligha lehetne rendet tartani a félig-meddig begolyózott számkivetettek, vagy éppen agresszió-túltengésben senyvedő félemberek között, így jogos, hogy őket majd nem terelik ki az utcára vagy a Hortobágy közepére azért, hogy elnyomjanak két csikket.
  Persze mindez azt is jelenti, hogy a többieknek - tudják, a nem gyogyósoknak és a nem bűnözőknek - nincs is szükségük arra, hogy levezessék a feszültséget: értik, ezért nem lehet a maradék többségnek sehol sem dohányozni. Mert ugye a szabályozás szellemében őket úgyis kordában lehet tartani, hogy nem bagóznak annyit. Akit meg mégsem, annak irány a pszichiátria. Vagy a börtön." by hajdupress”
 • 74. tricse 2011. április 27. 17:14
  „Most,hogy bölcs vezetőink ismét sikeresen összeugrasztottak két csoportot-jelen esetben a dohányosokat és a nemdohányzókat-az "oszd meg és uralkodj"elvén kiindulva,azért csak megérdeklődném,hogy a börtönökben és a pszichiátriai intézetekben vajon miért lehet épületen belül is dohányozni?”
 • 73. dr73 2011. április 27. 17:05
  „Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát zhall....!
  Már megint a dohányos,akinek illene elnézést kérnie,vagy rákérdeznie :hogy szabad-e gyújtani?Ilyen dohányosokkal nem találkoztam,így joggal írhatták alattam a soraikat....és nee kekeckedjünk a tescos szatyros sztorin,a lényeget remélem értetted...
  A cikkhez szólván nagyon örvendetes a hír,sőt,tovább mennék ha lehet!Nem engednék sehol dohányozni emberkéket,csak arra kijelölt fülkékben,elzárt szobákban,aztán csak csak leszoknának róla.”
 • 72. zhall 2011. április 27. 16:22
  „Az a legszebb az egészben hogy csak olyanokat olvasok a fórumon:
  Idióta cigis
  nagyképű dohányos
  büdös bagós stb
  Egy hozzászólás sem szidja a nemdohányzók arroganciáját és kárörvendését.
  Persze ez nem baj,csak észrevétel és egy kicsit jellemzés....
  Én ezennel kiszálltam”
 • 71. zhall 2011. április 27. 16:15
  „"kitartóbb dohányosoknak ajánlom Öveges professzor bevált privát dohányzó szféráját-a TESCO-s táskát a fejre,és már meg is van oldva a dolog,és nem zavar senkit."
  1:Öveges Professzor idejében nem volt Tesco
  2:Az ilyen arrogáns emberek miatt megy itt az ellenségeskedés mint Te.
  Gondolom Te az a típus vagy aki mellett nyugodtan elszívhatok egy karton cigit,annyi sincs benned hogy megkérj menjek arrébb,hanem mikor a fórumon vagy ismeretlenül ,kihúzod magad a forgószékeden és mindenkinek osztod a tutid!
  Ha zavar hogy dohányzom,légyszíves szólj,eloltom a cigit vagy arrébb megyek.Látod ezzel elhárult a probléma...”
 • 70. Cloeon_dipterum 2011. április 27. 16:11
  „Na végre!
  Végre JOGosan lehet elküldeni a fenébe a sok idióta, nagyképű dohányost, akik állandóan mások orra alá füstölnek, azok életét károsítva.
  Az utcán és köztereken méginkább betiltanám!”
 • 69. tati 2011. április 27. 15:51
  „GABIKA22!
  szerintem te kisebbségi komplexussal küzdő,pökhendi,ki ha én nem,egyszerű ember vagy,már meg ne sértődj.
  piázz,cigizz,de úgy hogy a nem dohányzó ember ne szenvedjen kárt,és észre se kelljen vennie téged.
  akkor nem lesz semmi baj.
  mérgezd magad úgy,ahogy neked jó,csak bennünket hagyj ki belőle.
  tudniillik amíg nem zavarod vele a nem dohányzót,addig akár a te magánügyed is maradhat ez a káros szenvedély,mert ugye az,mint a szerencsejáték,vagy a pia,stb....
  nem a dohányosokkal van a baj,hanem azzal,hogy a tevékenység kihat azokra is,akik nem dohányoznak.
  ez DISZKRIMINÁCIÓÓÓ,ezért született a törvény.

  kitartóbb dohányosoknak ajánlom Öveges professzor bevált privát dohányzó szféráját-a TESCO-s táskát a fejre,és már meg is van oldva a dolog,és nem zavar senkit.”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsületsértés miatt Novák Elődöt egy év próbára bocsátották

Becsületsértés vétsége miatt egy év próbára bocsátotta Novák Elődöt - a Jobbik jelenlegi… Tovább olvasom