Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

PSZÁF vezetői körlevél a kgfb biztosítóknak

Önrészes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) módozatot nem lehet kínálni, kuponnal vagy autó sorsolással csak akkor lehet ügyfelet vonzani, ha azt is október 30-án meghirdetik a tarifákban.

A tarifáknak olyanoknak kell lenniük, hogy abból az ügyfél kiszámíthassa a saját díját, a biztosítók év közben a kedvezményeken nem változtathatnak, kivéve, ha az ügyfél bónusz-málusz besorolása változik. Az őszi kampányban adható olcsóbban a biztosítás, mint januártól, de csak akkor, ha ezt is meghirdeti a tarifákban a biztosító - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A korábbi gyakorlat szerint a kgfb-t nyújtó biztosítók - október végéhez közeledve - egyenként egyeztették következő évi tarifáikat a PSZÁF-fal. Az e heti biztosítási konferencián Szász Károly PSZÁF elnök már jelezte, hogy idén megszűnik ez a gyakorlat. Helyette a felügyelet vezetői körlevélben hívja fel a biztosítók figyelmét arra, hogy mitől tartózkodjanak a tarifák készítése során. Miután a PSZÁF a pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság is, a nem jogszerű tarifa-elemek miatt - a törvényben megemelt - bírsághatárok között fogja szankcionálni a vétségeket.

A vezetői körlevél arra is felhívja a biztosítók figyelmét, hogy gépjármű flottának - a kgfb törvénnyel összhangban - csak azt fogadják el, ha ugyan az a vállalkozás legalább 5 autót biztosít ugyan annál a társaságnál.

Kedvezményként csak azt lehet elfogadni, amit az ügyfél egyből képes megítélni. Például ha egy biztosító kedvezményt ad akkor, ha a saját - meghatározott - termékkódja szerinti más biztosítása is van az ügyfélnek nála, akkor ezt nem lehet elfogadhatónak minősíteni.

Nem fogadja el a PSZÁF az olyan kedvezményeket, amelyeket nem a tarifában, hanem a honlapján hirdet meg a biztosító.

Váczi Imre ügyvezető igazgató helyettes elmondta, hogy a 4 millió darabos kgfb állományból 1,5 milliót kötöttek újra az autósok tavaly év végén. Ebből csak 1 millió volt a biztosítót váltó ügyfél, a maradék félmillió csak felmondta a biztosítójánál a szerződést, hogy - olcsóbban - ugyan oda menjen vissza. Az ügyvezető igazgató helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy aki idén vásárolt kocsit, az jövőre a vásárlással megegyező napon válthat biztosítót.

A kgfb biztosítója 50 nappal korábban értesíti arról őt, hogy mennyi lesz a díja a következő évre. A levélben az őt megillető kedvezményekről is tájékoztatni kell.

Olvasóink írták

  • 1. BsBe 2010. október 10. 17:13
    „Az ügyvezető igazgató helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy aki idén vásárolt kocsit, az jövőre a vásárlással megegyező napon válthat biztosítót.
    Eddig úgy tudtam, hogy a biztosítási időszak, az egy naptári év. A biztosítás évfordulója (2010-0101-évtől) az új törvény szerint a kötés napja.
    Az ügyvezető igazgató helyettes szerint a vásárlás napja. Ezek szerint ha én pár héttel előbb (pl.2010.május 1-jén) vettem a gépkocsit, de (egyéb okok miatt) biztosítást csak később 2010.június 25-én kötöttem rá, akkor azért biztosítót a vásárlással megegyező napon válthatok? Ezt tudják a biztosítók is? vagy csak egyszerűenn ű már megint nem figyelünk a megfogalmazásra, ezzel megtévesztjük az olvasókat. (most vagy az cikkírója, vagy az ügyvezető igazgató helyettes)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: fideszes informatikusok az egri megyeházán

Budapesti, a Fidesz által megbízott informatikusok töltötték le valamennyi adatot a Heves Megyei… Tovább olvasom