Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Pintér: 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma

A szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma a nagyvárosokban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján.
Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: még a kormányra kerülésük előtt felmérték, milyen a településeken élők biztonságérzete, és azt tapasztalták, hogy - főleg a kistelepüléseken - a munkájának a gyümölcsét nem az élvezte, aki megdolgozott érte, hanem aki "arra járt és jogtalanul eltulajdonította". Ezért tervet készítettek a közbiztonság javítására és a tulajdon elleni szabálysértések szigorúbb szankcionálására.

Mint mondta, a kormányra kerülés után a jogalkotásban is megkezdődött a munka, például elvették a jegyzőktől a kis értékű lopások nyomozását, mivel nem voltak erre felkészülve. Emellett lehetővé tették, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is sújtható legyen, függetlenül attól, hogy az elkövető fiatalkorú-e vagy sem.

Ennek jelentős visszatartó hatása lett nemcsak a kistelepüléseken, hanem a nagyvárosokban is. A nagyvárosokban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján a szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma - mondta.

Hozzátette: augusztus 9-étől, a jogszabály életbe lépésétől december 3-ig 18.473 esetben került sor ilyen eljárásra. A bíróságok 581 személlyel szemben 3.684 nap elzárást szabtak ki. Megjegyezte: ezek a számok is azt mutatják, létjogosultsága van az intézkedésnek.

A miniszter a rendőrség és a polgárőrség együttműködését kiválónak értékelte és azt kérte a polgárőröktől, nézzék meg, milyen további lépések szükségesek a közbiztonság, közrend javítása érdekében. Egyben jelezte: továbbra is számít a polgárőrök támogatására.

"Számítok 2011-ben is a polgárőrök segítségére és biztos vagyok benne, a rendőri erőkkel közösen ismét tudunk javítani minden egyes település közrendjén, közbiztonságán" - jelentette ki.

A belügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a polgárőrség jó teljesítményéhez szükséges a kormányzat támogatása is, és arról is tájékoztatta az OPSZ elnökségi ülésének résztvevőit, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre 700 millió forint támogatás áll majd a polgárőrök rendelkezésére.

Túrós András, az OPSZ elnöke évértékelőjében úgy fogalmazott: a polgárőrök országszerte "szinte mindenütt fantasztikusan teljesítettek", 8 milliárd forintnak megfelelő értékű munkaórával járultak hozzá a közbiztonság javításához, tízezer esetben értek tetten elkövetőt, és százezer jelzést adtak a társhatóságoknak. A rendőr-polgárőr közös szolgálati órák száma pedig elérte az 1,7 milliót.

Kiemelte: a polgárőrség csatlakozott a kormány által meghirdetett programhoz, ennek nyomán a körzeti megbízottak (kmb) és a polgárőr egyesületek "egymásra találtak", a kmb-sek az egyesületek szakmai felügyelői lettek, ez pedig javította a kistelepüléseken élők közbiztonságról alkotott véleményét. Túrós András jelezte: 2011-ben a kistelepülések biztonsága lesz a prioritás a polgárőrségnél.

Nagyon jó, hogy ennek az országnak van polgárőrsége, erre a polgárőrségre bizton lehet számítani és ez jó hatással van az ország közbiztonságára - jegyezte meg. A jövőre tervezett 700 millió forintos állami támogatással kapcsolatban azt mondta: ha megkapják, tovább tudják segíteni a közbiztonság védelmét.

Olvasóink írták

 • 16. öszödiböszme 2010. december 18. 11:13
  „Én meg rögtön levágnám a tolvajok fél kezét. Vicc!! Ez a ragyasarcú ánusz meg inkább a nagyhalakra vadászna!! pancser van neked gyereked? Gondolom nincs, mert ekkora baromságokat nem írnál ha lenne!!!”
 • 15. gjozsi88 2010. december 18. 09:10
  „pancser!
  A büntetés az UTOLSŐ eszköz, mind a bünözés, mind a korrupció esetében.....hatékonyan MEGELŐZNI kellene, az az igazi megoldás!
  Egyébbként ha 40%-al romlott ez a statisztika, az csak abból adódhat, hogy kevesebb jut el rendőri feljelentésig....!
  Az meg a legszebb az egészben, hogy nem a bünügyi statisztika amire Pintér úr hívatkozik, hanem a belvárosi kereskedők VÉLEMÉNYE szerint....persze megkérdeztek mindenkit!”
 • 14. Losba 2010. december 17. 22:53
  „szocdem
  minek oldalazol ? én mindegyik pártot- politikust- megvetem. A te liberális hozzáállásod vezetett ide.
  Neked minden bűnöző a társadalom "áldozata".
  Akkor nézném meg az arcodat, amikor egy kisebbségi 14 éves ittasan vezető átmegy a családod valamelyik tagján.
  Vagy az ártatlan " akik eddig parizert loptak azok mostmár puskával a kézben szedik össze a rávalót" emberek a te fejedhez nyomják a puskát.Akkor is mond azt, hogy nem tehetnek róla, "mert különben éhen hallnak".”
 • 13. nüs 2010. december 17. 20:19
  „pancser,"Ha rajtam állna leszállítanám a büntetési kor alsó határát 12 évre,"
  Ez nem tesz jót a statisztikáknak :D”
 • 12. szocdem 2010. december 17. 20:18
  „Hehehehe....

  Pintér keresztapu aszongya bolti tolvajok száma csökkent! Nocsak, de szovjet marketinfet foyltat, és nem mondja hozzá, hogy a bankrablóké meg igen, mert akik eddig parizert loptak azok mostmár puskával a kézben szedik össze a rávalót.... vagy éhen haltak..

  11. pancser 2010.12.17. 19:23
  "..................Ha rajtam állna leszállítanám a büntetési kor alsó határát 12 évre, mint azt az angolok tették!"

  Szerintem ezt senki sem kétli veled meg az "oldaladdal" kapcsolatban. Még szerencse hogy nem rajtad - és nem a basijaidon - áll, mert egy sor egyezmény tiltja ezt a barbár baromágot. Az anglusoknál a mult század elején törölték el a gyerekbörtönöket a föld szinéről is... és állitásoddal szemben egyet sem épitettek újjá, vagy nyitottak ki!”
 • 11. pancser 2010. december 17. 19:23
  „Lehet fikázni ezt a dolgot, de ez örvendetes tény. Akinek ez nem tetszik beáll azoknak a sorába akik mint szélsőséges liberálisok a tolvajok oldalára állnak, mondván nem büntetni kell őket, hanem szépen elmagyarázni, hogy kisfiam ez nem illik légy jó. Ebből a liberális maszlagból elég! Ha rajtam állna leszállítanám a büntetési kor alsó határát 12 évre, mint azt az angolok tették!”
 • 10. Fürgeszarvas 2010. december 17. 18:31
  „9. janika 2010.12.17. 17:11
  "A maffiózók meg megszakadnak a röhögéstről!"

  Szerintem is így van , de ........ Ők készítik a statisztikát !”
 • 9. janika 2010. december 17. 17:11
  „Látszik az efféle híreken, hogy mire képes a magyar bűnüldözés! Náluk csak eddig ér a bűnüldözési tudás? A maffiózók meg megszakadnak a röhögéstről!”
 • 8. redwindow 2010. december 17. 15:05
  „MEDDIG LEHET HAZUDNI MÉG LILA FÉNYBEN KÁBITVA AZ EMBEREKET? NE MAGÁBÓL INDULJON KI AZ A PINTÉR!!! HAZUGSÁGBÓL, KORRUPCIÓBÓL CSALÁSBÓL JELESRE ÁLL!”
 • 7. miracle 2010. december 17. 14:57
  „Akinek a kertből lopkodják a termését, az marhára kint van a vízből azzal, ha a nagyvárosi kereskedők boltjaiból meg kevesebbet lopnak. Hol itt az összefüggés, Pintér úr???
  Elég soványka eredmény ez amúgy is, ez lenne a nagy beharangozott "2 hét múlva rend lesz az országban" összes eredménye?”
 • 6. tricse 2010. december 17. 14:51
  „Tisztelt Uram nézze már meg csak ennek az oldalnak a mai vezető híreit! 4 kereskedelmi rablás!”
 • 5. Csetneky 2010. december 17. 13:52
  „Az jó, ha csökken a bolti lopások száma, de még jobb lenne, ha csökkenne mondjuk a rablásoké, emberöléseké. A legjobb meg az lenne, ha végre az elmúlt évek politikus bűnözői is a helyükre kerülnének.”
 • 4. annobon 2010. december 17. 13:16
  „Mark Twain: "Háromféle hazugság létezik. Az egyszerű hazugság, a szemenszedett hazugság és a statisztika." Mai napig érvényes ez a mondás! :)”
 • 3. Losba 2010. december 17. 12:24
  „Ezek maszatolások, itt találtam néhány érdekes írást, hozzászólást a valóságról:
  http://www.tmrsz.hu/”
 • 2. háté 2010. december 17. 12:23
  „Pintér: 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma--- a narancsos statisztika szerint.”
 • 1. annobon 2010. december 17. 11:26
  „És a biciklipumpás rablásoké meg 100%-al nőtt! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a postai küldemények díja

Január elsejétől 4-12 százalék között drágulnak egyes postai díjak a nemzeti fejlesztési miniszter… Tovább olvasom