Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Ötmilliárdos bevétel import áfából

Nyugat-dunántúli régió - Az év végére kibontakozó pénzügyi válság hatásai ellenére eredményes évet zárt a nyugat-dunántúli regionális vámparancsnokság. A szervezet 5 milliárd forinttal túlteljesítette az import áfa bevételt, a regisztrációs adóból ennyivel kevesebb folyt be.
A VPOP Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának vezetője, Fekete Attila alezredes szerint 2008 a régió számára eredményesen telt el.

– Mondom ezt annak ellenére, hogy a bevételek alakulásánál a második félévben már érzékelhető volt a kibontakozó pénzügyi, gazdasági válság. Az elért eredmények bizonyítják, hogy egy képzett, rutinos társaság dolgozik a régióban, akik komoly eredményeket tudnak felmutatni – mondta elöljáróban Fekete Attila.

A nyugat-dunántúli régió bevételeiben az uniós vámbevételek és az import áfa területén van jelentős túlteljesítés. A legkomolyabb többletet ez utóbbiban értek el, mintegy 5 milliárd forintot. A jövedéki adóbevételek a tervezett szinten teljesültek. A regisztrációs adóbevétel mintegy 5 milliárd forinttal marad el az előirányzattól.

A parancsnok szerint a térség gazdaságilag az egyik legfejlettebb az országban. Komoly gazdasági potenciállal rendelkező vállalatok, cégek telepedtek meg a régióban, a területen hét vámudvar üzemel.

– Jövedéki területen a régión belül megfigyelhető egyfajta aránytalanság.
A legjelentősebb adóalanyok Győr-Moson-Sopron megyében találhatók, ennek megfelelően az ellenőrzési kapacitásunk is ebben a megyében koncentrálódik. Régiónkban az adózási morál, fizetési hajlandóság az országos átlagnál jobb. – Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan magánszemélyek, gazdasági társaságok, akik megkísérlik az adófizetést elkerülni – hangsúlyozta Fekete Attila.

Az alezredes szerint a gyakorlatban nem eredményezett szakmai változást a schengeni csatlakozás, a vámterületen már 2004-ben megtörtént ez a lépés. Azóta végzik a régió területén a mélységi ellenőrzést. Kezdetben 2007 végéig mindhárom megyében működött mobil csoport, majd a legnagyobb és helyzeténél fogva legeredményesebb győri mobilcsoport a járőrszolgálathoz került.

A régióparancsnokság társhatóságokkal végzett közös akciói jelentős eredményekkel zárultak 2008-ban, azok végrehajtásakor 387 jogsértéssel kapcsolatban jártak el. Mindennek eredményeként 51 millió forint bírságot szabtak ki, valamint 52 üzletet zártak be.

A beruházásokról Fekete Attila elmondta, hogy az új letenyei autópálya átkelőn túl a régió, valamint a győri fővámhivatal részleges felújítása, illetve szolgálati férőhelyek és szolgálati lakások felújítása történt meg 2008-ban.

– Ez évben elsődleges feladat a bevételi előirányzatok teljesítése. Úgy látszik, ez nem lesz könnyű feladat, elsősorban azért, mert sok a bizonytalanság a gazdasági életben. Várhatóan az év második felében a színesfém forgalom ellenőrzése a testület hatáskörébe kerül, így erre a feladatra is készülni kell – mondta végül Fekete Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a felvásárlás

Az Európai Unióban tavaly az intervencióra felajánlott kukorica mennyisége nem érte el a maximálisan… Tovább olvasom