Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Orbán a diákmozgalomról: jó társaság van, az ember úgy érzi, neki van igaza

Nagyszerű dolognak nevezte a diákmozgalmakat pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök.
Nagyszerű dolognak nevezte a diákmozgalmakat pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, hogy mindenkinek meg kell őriznie a tisztánlátását, így reméli, a diákok is tudják, meddig alakítják ők az eseményeket, és mikortól manipulálják őket.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a felsőoktatás átalakításáról szólva kifejtette: a kormány nyílt lapokkal játszott, volt elképzelése arról, hogy miként jut el a kitűzött célokhoz, azonban a diákok nem értettek egyet ezzel, félelmet keltett bennük. A kabinet ezért a rendszer egyszerűsítése, a különböző kedvezmények összevonása mellett döntött.

A korábbi koncepciót idézve elmondta, lett volna mintegy tízezer teljes ösztöndíjas hely, továbbá részösztöndíjas helyek és diákhitel, amelyet valójában szintén az állam fizetett volna, "de mire ennek a rendszernek a teljes képe kibontakozott a hosszú szakmai viták után a kormánydöntésekkel, addigra a diákok már (...) elsöpörték, nem kellett nekik".

A miniszterelnök kiemelte, nem akarták eladósítani a fiatalokat, mert fel kellett volna venniük ugyan az állami diákhitelt, de azt a tanulmányok után a közszférában való elhelyezkedés esetén az állam azonnal kiváltotta volna, a magánszektorban pedig a munkaadónak kellett volna fizetnie a kölcsönt, úgy, hogy ezt az állam elismeri az adó- és járulékfizetésnél. Ezeknek az elképzeléseknek a megvitatása azonban elmaradt a diákok körében kialakult félelem miatt - ismételte meg.

A diákok tüntetéseiről azt mondta, minden diákmozgalomnak - amelynek szervezésében neki is volt része már 1982-ben az ELTE-n - megvan a természetrajza, életérzések adódnak össze: jó társaság van, az ember úgy érzi, neki van igaza, "ráadásul fiatalok vagyunk, egészségesek, szerelem van, együtt vagyunk".

A diákmozgalom tehát nagyszerű dolog - folytatta Orbán Viktor -, amely sohasem parancsszóra kezdődik, de nem is áll le parancsszóra, és mindig megjelenik benne a politika, az ellenzék ugyanis megpróbálja felhasználni a megmozdulásokat, hogy uszítson a kormány ellen. A kormányfő szerint az a fontos, hogy mindenki megőrizze a tisztánlátását, "a diákok is biztosan tudják, mi az a pont, amíg ők alakítják az eseményeket, és mikor (...) manipulálják őket".

Megjegyezte azt is, pontosan tudja, hol van az értelmes párbeszéd határa, majd az említett 1982-es megmozdulást felidézve úgy fogalmazott: "ahogy mi is akkor belendültünk, nekünk ott az egyébként okos KISZ-esek mondhattak, amit akartak. Egész egyszerűen elmentünk mellettük. Ugyanígy jártunk mi is. Ilyenkor - szemben a kommunistákkal - nem érdemes erőltetni a dolgokat".

Az interjúban a felsőoktatás átalakításának céljai között említette a kormányfő a minőség növelését azért, hogy a hallgatók ne olyan diplomákat szerezzenek, amelyeket a való életben nem tudnak használni. Emellett öt százalék alá akarják csökkenteni a lemorzsolódást, nem szerencsés ugyanis, hogy száz fiatalból 25-30 nem végzi el az egyetemet, főiskolát - folytatta, majd - utalva a hallgatói szerződés intézményére - arra is kitért, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy közpénzből képezzen diplomásokat például a németeknek, az osztrákoknak vagy éppen a norvégoknak.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. load 2012. december 23. 23:43
  „28.kokolorbi
  "...olyan ingyom-bingyom szakokkal, meg jogászokkal,"
  Koko, ezt komolyan mondod?
  De hiszen a Mi Fénylő Csillagunk is jogász, aztán olyan fényesen kitanulta a szakmáját, hogy mára nem csak a magyar nép fényes boldogulásáról képes gondoskodni, de egész Ejrópa is őtet másolja.
  Igaz, hogy közben a földoligarchák már a birkaszart is kilopják a magyar gazdák alól.
  Amit a 26. hozzászólásomban írtam, az nem hazugság, csak számodra értelmezhetetlen.
  Egy lépéssel kellene csak előre gondolkodnod, akkor rájönnél.
  Mit gyártana a jólképzett szakmunkás, ha a mérnök nem tervezi meg a gyártandó terméket, a közgazdász nem kalkulálja ki az önköltséget, a megtérülést és nem tervezi meg a vállalat cash flow-ját, ha a jogász nem írja meg szerződéseket, a marketinges nem adja el az árut, a logisztikus nem szállítja le időre, de nem folytatom, mert neked hiába az egész.
  Pedig ezek lennének az "összefüggések".”
 • 36. LAZA 2012. december 23. 13:23
  „Most nyugodtan írhatom,hogy elakadhatott a magnószalagod.Ide nem ez a szöveg illene.
  Kubatov meg is fog érte dorgálni!
  Most azt kéne írnom,hogy a" bünüldöző" szocikkal kapcsolatba kerültem.
  Ám ez nem igaz. A szocik sem üldözték a bűnt hanem elkövették!Akár a tieid.
  Boldog Karácsonyt!”
 • 35. Valaki 2012. december 23. 10:17
  „33. LAZA 2012.12.22. 15:21

  "soha semmilyen kapcsolatba bünüldöző szervekkel nem kerültem."

  Nem szép dolog a hamisság! A cocikat miért titkolod el? :)))”
 • 34. Valaki 2012. december 23. 10:13
  „32. szabadságharcos 2012.12.22. 14:21

  csegevara, mit tucc te Erdélyről és az mszmp-ről? Csak annyit amennyit az atv-ben hallasz. Mennyél bérmálkozni! :)))”
 • 33. LAZA 2012. december 22. 15:21
  „23.
  Milyen gyárba?
  Amelyek maradtak azok is sorban menekülnek az országból.
  Mint ahogyan azemberek is aki tud pucol mert itt sem jelen sem jövő a nagy többségnek.
  Egyszerűen élhetetlen országot csináltak a két főkolomposok.fleto és viktor.
  Hetente kapom a felszólításokat a végzéseket ha nem igy, ha nem ezt,ha nem úgy akkor ez lesz az lesz meg úgy lesz! Mindig mindent pontosan fizettem fizetek,soha semmilyen kapcsolatba bünüldöző szervekkel nem kerültem.
  Saját időmben és saját költségemre nyomozzak a Nav helyett mert ha nem akkor 200-500 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rám.Szóval ilyesmi még a sokat szidott Kádár rendszerben sem volt.
  Tényleg,minek is örültök?
  Ja,hogy most nem a szoc-libek lopnak csalnak hazudnak,hanem a fideszisták?
  Miért jó ez neked vagy az ország lakósságának túlnyomó többségének?”
 • 32. szabadságharcos 2012. december 22. 14:21
  „31. Valaki 2012.12.22. 13:54
  Mi van senkiházi kivettem az aduászt a paklidból?? Nem tudsz komcsizni? Szánalmas narancscs.cska.”
 • 31. Valaki 2012. december 22. 13:54
  „29. szabadságharcos 2012.12.22. 11:09

  Erősen nyikorog a roniturbód csegevara. Ennyi blődséget csak a gyogyóban tanulhattál. :)))”
 • 30. VJack 2012. december 22. 12:03
  „Jó társaság van, ez ember úgy érzi, neki van igaza. Hm. Most is valahogy így érzed, nem, Orbán?”
 • 29. szabadságharcos 2012. december 22. 11:09
  „27. kokolorbi 2012.12.22. 07:05
  semmi közöm kire szavaztál. Viszont az már röhej, itt szinte senki nem szavazott a fityiszre. Akkor hogy lett 2/3-d??
  Nemzetnyomorító mocsadék banda? Hát ez pont a fityisz! Már Erdélyben is bebukott. Szlovákiában detto. Itt is csak a fizetett agitátorok hisznek nekik. Magadra ismersz.
  Santos.
  Békés Karácsonyt Neked! Mondjuk én legalább komolyan gondolom. Fityisznyikek és ti?
  Még valami, ha már elftársozol . Neked és többi agymosottnak:
  2012, január 22 - 08:39
  Belföld Friss hírek

  Fideszes és KDNP-s képviselők beterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely kimondaná, hogy az MSZP az MSZMP jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Azonban ha a Fidesz komoly felelősségre vonást akar végrehajtani, akkor körül kell néznie saját soraiban is, hiszen ott is rengeteg volt MSZMP-s ül.

  A beígért gazdasági függetlenség helyett újabb IMF-szerződés, leminősítés, egyre rosszabb életszínvonal, egyre rosszabb közbiztonság, egyre több ember az utcán, mert a kormány nem segített a devizahiteleseken.

  Folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága, ezért gyorsan elő kellett állniuk valamivel, amin egy kicsit rágódhat a nép, és nem foglalkozik a kormány gigászi baklövéseivel. Harrach Péter (KDNP), Lázár János (Fidesz) és további tíz kormánypárti képviselő az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában kimondatná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A tervezetben azt is felsorolják, miért terheli felelősség az MSZMP-t és jogelődeit. Ilyen például a II. világháború utáni évek többpártrendszerre épülő demokratikus kísérletének szovjet katonai segítséggel történő felszámolása, az ország eladósítása, versenyképességének ,,végzetes lerontása". Továbbá emberek meggyilkolása, idegen hatalomnak való kiszolgáltatása, törvénytelen bebörtönzése, kényszermunkatáborba hurcolása, megkínzása, embertelen bánásmódban részesítése, vagyonuktól való önkényes megfosztása, szabadságjogának teljes elvétele, származásukra, világnézetükre vagy politikai meggyőződésükre tekintettel történő hátrányos megkülönböztetése, az emberek magánéletének törvénytelen megfigyelésére és befolyásolására törő titkosrendőrség működtetése.

  Sajnos a törvénytervezetből kimaradt, hogy a kommunista pártfunkcionáriusokat ki kell zárni közéletből. A javaslat azt is kimondja, hogy az MSZMP és jogelődei, valamint a kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek ,,bűnöző szervezetek" voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak ,,az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, a jogsértésekért és a nemzet elárulásáért". Tehát a KISZ-t, a Politikai Bizottságot vagy a Központi Bizottságot is ide kell érteni. A szöveg érinti az MSZP-t is, mégpedig úgy, hogy kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódjaként, ,,a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán" osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A törvényjavaslat nem szól róla, de a Jobbik benyújtott egy indítványt, amelyben kezdeményezik, hogy a volt kommunista vezetőket zárják ki a közéletből.

  A fent említett szervezetek vezetői felelősséggel tartoznak az elnyomó, kommunista rendszer fenntartásáért, irányításáért és a magyar nemzet elárulásáért. Valószínűleg a törvény hatályába nem esik bele egy egyszerű KISZ- vagy párttag. Erről ugyanis nem szól a javaslat. Az MSZP-t szokás az MSZMP jogutódjaként emlegetni, azonban kérdés, hogy a Fidesz-KDNP javaslata csak az MSZP-ről szól-e, mert a kormánypárt soraiban is számos volt MSZMP-s lelhető fel. A listát Bárándy Gergely szocialista politikus a Heti Válasz alapján felolvasta a törvény parlamenti vitájában:

  Stumpf István - jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke,
  Járai Zsigmond - jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő,
  Matolcsy György - az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
  Martonyi János - jelenleg külügyminiszter, volt MSZMP-tag, kormánytag, III/II-es együttműködő,
  Pintér Sándor - jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár,
  Boross Péter - jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
  Pozsgay Imre - részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag,
  Csintalan Sándor - jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
  Schmitt Pál - jelenleg köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes
  Kerényi Imre - miniszterelnöki megbízott, volt MSZMP alapszervezeti titkár,
  Szita Károly - jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő,
  Mikola István - az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a miniszterelnök-helyettesi poszt jelöltje, a Hazafias Népfront alelnöke volt,
  Fónagy János - jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, volt MSZMP-tag,
  Varga Mihály - jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt KISZ-titkár,
  Deutsch Tamás - jelenleg EP-képviselő, volt KISZ-titkár,
  Orbán Viktor - miniszterelnök, volt KISZ-titkár
  Kövér László - fideszes országgyűlési képviselő, a narancsos kormány házelnöke, volt KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársaként is dolgozott.”
 • 28. kokolorbi 2012. december 22. 07:18
  „26. load 2012.12.21. 23:39
  Azért elképesztők vagytok. Ekkora hazugságot régen hallottam. Komolyan azt gondolod, hogy az olyan ingyom-bingyom szakokkal, meg jogászokkal, közgazdászokkal, logisztikusokkal fogják ezt az országot eltartani? Ide jól képzett ipari és mezőgazdasági szakmunkásokra van szükség, akik terméket állítanak elő, ebből lehet nyugdíjat, tb-t, stb fizetni, másból nem.
  "Próbáld ebben az öszzefügésben vizsgálni a kérdést!
  Nem olyan nagyon bonyolult."”
 • 27. kokolorbi 2012. december 22. 07:05
  „9. szabadságharcos 2012.12.21. 15:02
  Most rendesen melléfogtál. Egyáltalán nem vagyok fityisznyik, még csak nem is rájuk szavaztam. De ha kell 2014-ben nekik húzom be az ikszet azért, hogy még véletlenségből sem kerüljön hatalomra a nemzetnyomorító mocsadék ballibsi oldal.”
 • 26. load 2012. december 21. 23:39
  „23.Pzoli
  "...amig a diák az én meg a többi dolgozó adójából fog tanulni addig duguljanak be."
  Az ő járulékaikból finanszírozzák majd a te nyugdíjadat, meg adójukból az unokáid tanítatását.
  Ha nem tanulhatnak, valószínű hogy csak a munkanélküli és szociális segélyt fogyasztják, és akkor neked sem jut elég nyugdíjra való.
  Próbáld ebben az öszzefügésben vizsgálni a kérdést!
  Nem olyan nagyon bonyolult.”
 • 25. machers 2012. december 21. 22:37
  „24.Santos 2012.12.21. 22:12
  Szerinted érdekel a dumád?
  Magyarázkodnod sem kell, csak korrektül válaszolj a neked feltett kérdésekre!
  Csak magadat járatod le a butaságoddal.”
 • 24. Santos 2012. december 21. 22:12
  „21.machers.Ez most valóban érdekel?Minden írásodban sok a kérdöjel,nagy a kiváncsiságod.Én az5-ös számu elvtárs vallásos hozzászóllásához,tettem fel egy kérdést.Akarsz még további magyarázatot?”
 • 23. Pzoli 2012. december 21. 22:06
  „A nyugdijas néni a férje nem volt csürhe de megverték . A targoncás akinek kilőtték a szemét csak ment haza.....Az a diák aki tüntett ha nem veszik fel menjen el gyárba dolgozni aztán fogja be a pofáját mert mint emlitettem mindenkinek lenne oka valamiért tüntettni ,de amig a diák az én meg a többi dolgozó adójából fog tanulni addig duguljanak be.”
 • 22. Pretorianus 2012. december 21. 21:56
  „20. zakarias3 2012.12.21. 21:18
  Aztán a másik csűrhe, úgy megtorlásból, maszkban, azonosító nélkül,/ami ugye törvénytelen/ revansot vett....Sokszor törvénytelen eszközökkel. Nemkevésbé állati brutalitással.
  Ja, akkor is sok egyetemista volt köztük. :) Teszem hozzá, hidat foglalni még mindig törvénytelen, kesztyűs kézzel bántak a törvényt szegő ifjúsággal. :) Sok fejes csemetéje volt köztük. :)))”
 • 21. machers 2012. december 21. 21:25
  „19.Santos 2012.12.21. 20:55
  Te aztán sokat jársz templomba. Így imádkozol?”
 • 20. zakarias3 2012. december 21. 21:18
  „2006.ban a csűrhe maszkokban gyújtogatott,tört zúzott!Most lehet látni a csűrhe és a normális ember közti különbséget!A Diákok kultúráltan harclak a jogaikért!Orbán, Matolcsy és bandája pedig jobban rászolgált a brutalitásra!”
 • 19. Santos 2012. december 21. 20:55
  „5.Ez volt az adventi,keresztény imád?”
 • 18. rommel2 2012. december 21. 20:48
  „ÉVA
  2006-BAN HA TÜNTETTÉL , AKKOR MEGVERTEK ÉS KILŐTTÉK A SZEMEDET !!!
  MIÉRT KELL EKKORÁT HAZUDNI ???
  EZ A HAZUGSÁG A BALOLDALI POLITIKA SAJÁTJA ÉS EZ LESZ A VÉGZETE !!!
  AZ AKKORI USA ELNÖKRŐL NYILATKOZOTT HALÁLA UTÁN EGY TÁBORNOKA :
  - MEGHALT AZ ÖREGEMBER , AKI SOHA NEM MONDOTT IGAZAT HA A HAZUGSÁG IS JÓ VOLT !!!
  AKÁR AZ MSZP-RŐL IS NYILATKOZHATTA VOLNA 50 ÉV MÚLVA !!!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó csúszott egymásba a 32-es főúton

Ketten megsérültek, amikor három autó egymásba csúszott a 32-es főúton, Jászberény és Hatvan között… Tovább olvasom