Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Orbán-kormány - Mi történt 100 nap alatt?

Az Országgyűlés összesen hétszer módosította eddig az alkotmányt, a kormány tizenöt indítványt terjesztett a parlament elé.

Megalakulása óta tizenöt indítványt terjesztett a parlament elé a kormány, köztük egy gazdasági és egy közbiztonsági csomagot. A kabinet első száz napja alatt született döntések közé tartozik a közigazgatás átalakításáról, a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának újbóli előkészítéséről szóló; bemutatták az Új Széchenyi Terv vitairatát, öt vasúti szárnyvonalon újraindult a közlekedés, és elkezdték a 2006-os tűzijáték és őszi események áldozatainak kártalanítását is. Számos, a kabinet értékszemléletét tükröző lépés nem a kormány, hanem kormánypárti képviselők kezdeményezésére született meg, így például a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat, a kettős állampolgárság megteremtése, valamint a médiacsomag megalkotása.

A választások óta eltelt 28 ülésnap alatt 116, a kormányoldal által előterjesztett döntést hozott a Ház, ebből 56 volt a törvények, 59 az országgyűlési határozatok száma, és megalkottak egy politikai nyilatkozatot is. A csupán nyolc tárcával, május 29-én megalakult, tehát a hétvégén száznapos kormány az elmúlt csaknem száz napban 15 indítványt nyújtott be, amelyek közül 13 törvényjavaslat, egy határozati javaslat, egy pedig jelentés.

A kabinet által jegyzett egyik legjelentősebb javaslat az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag volt, amelyben az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 29 pontos gazdasági akcióterv több elemét öntötték jogszabályi formába. A törvénnyel megszűnt például a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra, a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó, csökkent a társasági adó, illetékmentes lett az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás, adómentes lett a ház körül végzett munka, bevezették a közszférában a kétmillió forintos havi bérplafont, és október 1-jétől él az a szabályozás - de a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre vonatkozik -, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában a végkielégítéseket és egyes jövedelmeket. Szeptember végétől jövedékiadó-mentes lesz a meghatározott mennyiségben főzött pálinka, és ekkortól él a banki különadó is.

Még ezt megelőzően döntött a kabinet arról is, hogy idén összesen 120 milliárd forintot spórolnak meg a kormány működésében.

Júliusban a kormány bemutatta a 2011-ben induló Új Széchenyi Terv vitairatát, amelynek hét kiemelt programja van: a gyógyító Magyarország – egészségipar, a megújuló Magyarország – zöld gazdaságfejlesztés, az otthonteremtés – lakásprogram, a vállalkozásfejlesztés – üzleti környezet fejlesztés, a tudomány – innováció – növekedés, a foglalkoztatás és a közlekedés – tranzitgazdaság.

A közbiztonság javítása érdekében született törvénymódosításokkal az Országgyűlés a kabinet kezdeményezésére elfogadta, hogy elzárással is büntethetők azok, akik kis értékű lopást, csalást, rongálást követnek el, köztük a fiatalkorúak is, akik akár 45 napra is börtönbe kerülhetnek.

Az Orbán-kormány első feladatait az árvízi védekezés adta, amelyre több milliárd forintot kellett átcsoportosítani az általános tartalékból. Emellett közmunkaprogram kezdődött, valamint önálló kormányprojekt is indult az árvízben megsérült közösségi építmények fejlesztésére.

A kabinet elkezdte a közigazgatás kétlépcsős átalakítását: szeptember 1-jétől megkezdték működésüket a regionális államigazgatási hivatalok helyett a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok, 2011. január 1-jétől pedig ezek jogutódaiként létrejönnek a megyei kormányhivatalok, amelyeket kormánymegbízottak vezetnek majd. A közigazgatási hivatalok újbóli létrehozásával visszaállt az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése.

Még a kormány megalakulása előtt nyújtotta be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium néhány nappal később megválasztott vezetője és két államtitkára a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatát, amelyet az Országgyűlés később el is fogadott, és amelynek értelmében az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé vált köztisztviselők munkaviszonyát.

A kormány első indítványai között szerepelt az, hogy törvényben rögzítse a Ház: a parlament által tavaly elfogadott Ptk. nem lép hatályba. Ezzel kapcsolatban a kabinet első ülésén döntött arról is, hogy az új kormány újra elindítja a Ptk. módosításának előkészítését a Vékás Lajos-féle bizottság közreműködésével. Az új kódex 2013-ra készülhet el.
Még a nyáron újraindult a vasúti személyszállítás öt, korábban bezárt vasútvonalon; a napokban pedig újra megnyitották az első postát azon falusi kisposták közül, amelyeket az elmúlt években a postai modernizációs program keretében zártak be.

Az állami felelősségvállalást szimbolizáló lépése volt a kormánynak, hogy elkezdte a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia áldozatainak kárpótlását, és október 23-ig megkapják kártérítésüket a 2006 őszi rendőri jogsértések áldozatai is. Az ősszel induló fűtési szezon végéig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot is.

A kabinet által beterjesztett, egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítása alapján szűnt meg az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), amelynek feladatai más szervekhez kerültek, illetve jövő év január 1-jéig átmeneti patikaalapítási moratóriumot vezettek be.
Törvény született a Nemzeti Földalapról, amellyel az állam az eddiginél aktívabb szereplőjévé vált a magyar földpiacnak.

Az Országgyűlés összesen hétszer módosította eddig az alkotmányt, ezek közül a kormány javaslatára egy ízben változtatott az alaptörvényen a Ház, amellyel különadó kiszabását tette lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire.

Nem a kabinet előterjesztése alapján, de kormánypárti politikusok kezdeményezésére további számos újítást fogadott el a parlament.
Így például azt, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

"Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ezzel a mottóval kezdődik a nemzeti együttműködésről szóló, az Országgyűlésben elfogadott politikai nyilatkozat, amellyel a Ház kinyilvánítja: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek. Kormányrendeletben rögzítették, hogy a dokumentumot az államigazgatási szervek épületeiben ki kell függeszteni.

Elfogadta az Országgyűlés a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot is, amely 2011-től biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot.

Jelentős változás a közmédiumok számára, hogy jelenlegi formájában megszűnt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal pedig létrejött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét, Szalai Annamáriát a miniszterelnök nevezte ki kilenc évre; a közmédiumokat egy közös közalapítvány működteti majd.

Változtattak a büntető törvénykönyvön (Btk.) is, és bevezették a "három csapást", visszaállították a "középmértékes büntetést", szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, valamint a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntethetővé tették.

Lecsökkentették az önkormányzati képviselő-testületek létszámát, lerövidítették a választási kampányt. Emellett törvényben rögzítették, hogy 2014-től kisebb létszámú lesz az Országgyűlés, és ehhez szabják a választójogi rendszert.

Ismét hatósági áras lett júniusban a lakossági és a kisfogyasztói energia.
Országgyűlési döntéssel tizenöt százalékkal csökkentették a parlamenti pártok idei költségvetési támogatásának fennmaradó részét.

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. elemér 2010. szeptember 06. 21:45
  „126. h.sz. load

  "Aránytalanul magasnak nevezte a magyarországi banki különadó mértékét Ewald Nowotny , az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó osztrák jegybankár bla, bla, bla..."

  Ezt a Világgazdaság leközölte de a Dow Jones hírügynökségnnél ez nem található. Magyarul ez egyenlö a finggal.;))”
 • 128. elemér 2010. szeptember 06. 20:49
  „Maradjunk csak ott, hogy semilyen bankadó idáig nem létezik az unioban, ami a világválság miatt van. Ott legfeljeb csak fossák a bankárok a szót. Egyedül a Svédeknek van bankadó ami évek óta jól müxik.
  Nemtudnak nekik a bankárok hazudozni. Ha tönkremegy egy bank, akkor azt segittik, de nem a buta bankárokat és befektetöket.;))

  http://www.thestate.com/2010/09/06/1452288/eu-finance-ministers-to-discuss.html#RSS=untracked”
 • 127. elemér 2010. szeptember 06. 19:54
  „Mondja egy bankember! Köszönjük szépen! A bankok is vállaljanak részt a közös teherviselésből!

  "Aránytalanul magasnak nevezte a magyarországi banki különadó mértékét Ewald Nowotny , az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó osztrák jegybankár aggasztónak tartja a kelet-közép-európai régióban a bankadók bevezetését, a térség országaiban ugyanis ezek a terhek rossz hatással lehetnek a pénzügyi szektor stabilitására, amelyet a romló hitelportfóliók már eddig is kikezdtek."”
 • 126. load 2010. szeptember 06. 16:46
  „,,(6) A banki különadó mértéke:
  Az adóalap a mérlegfőösszeg.
  a) hitelintézet esetén az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék ,
  az e feletti összegre [0,45] 0,5 százalék,
  b) biztosító esetén [5,8] 6,2 százalék,
  c) egyéb pénzügyi szervezet esetén :
  ca) pénzügyi vállalkozásnál a (4) bekezdés 3 . pont a) pont aa) alpontjában meghatározott
  összeg [6] 6,5 százaléka, valamint a (4) bekezdés 3 . pont a) pont ab) alpontjában
  meghatározott összeg [6] 6,5 százaléka,
  cb) befektetési vállalkozásnál 5,6 százalék ,
  cc) tőzsdénél 5,6 százalék ,
  cd) árutőzsdei szolgáltatónál, kockázati tőkealap-kezelőnél 5,6 százalék,
  [ce) pénzügyi közvetítőnél 5,6 százalék, ]
  [cl] ce befektetési alapkezel őnél 0,028 százalék."

  A magyarországi 0,45%-os mértékkel szemben más EU országokban 0,04 - 0,05% az adómérték.”
 • 125. elemér 2010. szeptember 06. 15:53
  „Sok probléma volt az IMF-el mert olyasmikbe beleütötték az orrukat, ami szükségtelen volt. Ezért reformálták 2009-ben.

  http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2009/pol041309a.htm

  Ez a reform viszont még most se müxik. Ezt bizonyitja Mo. tapasztalat. Ezért kritizálják az IMF-t.”
 • 124. BsBe 2010. szeptember 06. 04:58
  „Az Orbán Viktor alkotmányozó tanácsadó testületében is helyet kapó Boross előbb a Heti Válaszban, majd a Népszabadságban beszélt arról, hogy - véleménye szerint - mi módon kellene növelni a miniszterelnök hatalmát. Szerinte az új alkotmányban már szerepelhetne, hogy a kormányfő egy személyben jelöli és nevezi ki a legfelsőbb bíróság elnökét, az ombudsmanokat és a legfőbb ügyészt, sőt ,,egyes katonai vezetőket" is. Ekkora hatalom egyetlen európai kormányfő kezében sem összpontosulna.”
 • 123. elemér 2010. szeptember 06. 03:48
  „120. h.sz. gjozsi88
  A magyar bankadó 4-5 szerese a kintinek, mert ezt mondta nektek az IMF. Ezt pedig a bankárok mondták az IMF-nek. A bankadó % az a rizikos befektetésekre vonatkozik. Tehát ha 100 millios rizikos befektetésed van, akkor ezután fizetsz az USA-ban 0.15%-ot. Bankadó az 12 évig érvényes az USA-ban. Visszakell fizetni amit a bankok kaptak az államtol, hogy megmentsék öket. Ezzel nem az adófizetöket kell terhelni. Tudnillik a legnagyob bankok és a legképzetteb, legokosab bankárok csinálták a csödöt. Egyszerüen lejáratták magukat és ezért kelletek a bankreformok. Nemlehet nekik szabadkezet adni, mert rizikoznak meg hazudoznak. IMF pedig nagyon szarul bán azokkal akik rászorulnak. Ezt minden éppeszü ember tudja, csak te nem. Nemtudom hogy milyen német 35-os növekedésröl beszélsz ? Nekem ez ujság.;)

  Ezt a Natanyahoot már vagy háromszor iderendelte Obama, de mindig hazakuldte. Egy nevetséges figura. Kruscsevra emlékeztet. Leveszi a cipöt és veri az asztalt.”
 • 122. meir 2010. szeptember 05. 17:02
  „86-os/Elemer!!
  biztos hogy nem az Obama altal nyujtott Pax-Americana penzekrol van szo??
  mert Izraelben -(mikor itt jart utoljara)-ures zsebbel hazakuldtek!!!”
 • 121. gjozsi88 2010. szeptember 05. 08:58
  „AHA!
  "Ugyanmá! Hagyjátok már józsit.Ennyi öröme maradt az életben,hogy még mindig a lerohadt komcsi-bagázst éltesse.De legalább hű maradt az elveihez."

  Csak azért nem tudom a komcsi bagázst éltetni, mert ahogy a hozzászólásaimat értelmezed, láthatod, hogy nem vagyok fidesz szimpatizáns, pedig a legtöbb komcsi ott ül!
  Hogy mást ne mondjak, a köztársasági elnök, a 3 volt MSZMP miniszter...Szürös, az alkotmány előkészítő Pozsgai, az ös komcsi gyárigazgató Széles Gábor, a Hirtv-s Csintalan ...stb!”
 • 120. gjozsi88 2010. szeptember 05. 08:55
  „elemer!
  "A mértéket azt ismerjük. Svédeknél 0.036% aktuális, és az USA-ban 0.15% amit mérlegeltek. Vitatkozni lehet örökké, ami a bankároknak kedvez. Mo.-n viszont befejezték a vitát és ezért sipákolnak a bankárok."
  Ebből nem tudtuk meg, hogy a magyar bankadó miért 4-5 szerese a kintinek!
  Ráadásul a %-okkal az a baj, hogy a % alapját nem tetted világossá!
  Nálunk a mérlegföösszeg %-a az alap!

  "Mi egy bankár szakterülete ? Összehozza a hitelezöt és a kölcsönzöt és ezen keres. Nagyon jó munkát végez az IMF.;))"
  Hol képeznek bankárokat?
  Nem pénzügyi, számviteli egyetemeken, ahol a többit is!
  A tevékenységi kör!
  Az IMF nem befektetői tőkét helyez ki, hanem a tagorsztágok befizetéseit helyezi ki a rászorulóknak!
  Óriási a különbség, mert a banki szektor nyereség orientált, addig az IMF célja a kibocsátott tőke értékmegörzése, ezért is kisebb a kihelyezett hitel kamata!

  De ugye nem mondod komolyan, hogy a németek 35-os növekedése kizárólag gépkocsi export és gépexport következménye, mikor a kinainak sokkal olcsóbb a közelében lévő japán piaci beszerzés?”
 • 119. elemér 2010. szeptember 05. 00:02
  „Azért csodálkozom hogy látszólag értelmes emberek bedöltek a komcsi bagázsnak. Ezt mint sikert kell könyvelni a komcsiknak. Mikor Koestler megirta könyvét, Sötétség délben, akkor lehuzta róluk a lepedöt.;))”
 • 118. elemér 2010. szeptember 04. 21:59
  „Itt arrol van szó hogy melyik pártot financirozták a bankárok. Józsi megmutatta szineit.;)”
 • 117. Primax 2010. szeptember 04. 21:19
  „"...az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született,..."
  Szerintük.”
 • 116. AHA 2010. szeptember 04. 20:12
  „Ugyanmá! Hagyjátok már józsit.Ennyi öröme maradt az életben,hogy még mindig a lerohadt komcsi-bagázst éltesse.De legalább hű maradt az elveihez.

  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 115. elemér 2010. szeptember 04. 20:12
  „h.sz. gjozsi88
  "Vitatkoznak hogy a pénzt mire költsék."
  (De ugye, vitatkozni azon lehet elköltés tekintetében, amilyen tétellel számolhatnak!)

  A mértéket azt ismerjük. Svédeknél 0.036% aktuális, és az USA-ban 0.15% amit mérlegeltek. Vitatkozni lehet örökké, ami a bankároknak kedvez. Mo.-n viszont befejezték a vitát és ezért sipákolnak a bankárok.

  "Egyenlöre van olyasmi amit a kinaiak nemtudnak előállitani."
  Sorold fel, hogy mi az, ami 3%-os GDP növekedést okozott németországban!

  Kocsikat és üzemi gépeket. Ez nem fog nekik sokáig menni és elmagyaráztam hogy miért.

  "Az IMF-t a bankárok uralják és azok érdekeit képviseli. Remélem hogy érted, és nemtalálsz helyesirási hibát.;))"
  (Az hogy erre a területre pénzügyi szakembereket alkalmaznak, nem jelenti azt, hogy bankári tevékenységet folytatnak! Ahogy a vállalati jogász sem azonos a büntetőjogásszal, holott hasonló szakterület! A feladat a különbség!)

  Mi egy bankár szakterülete ? Összehozza a hitelezöt és a kölcsönzöt és ezen keres. Nagyon jó munkát végez az IMF.;))”
 • 114. gjozsi88 2010. szeptember 04. 19:45
  „Patriot!
  Beidézem neked ujra a 100-as hozzászólásomat, hogy lásd, nem felejtettem ki a 320 ft-os eurót!
  Mert lazán túl lépsz a tartalmakon, csak a magnódat kapcsolod be és soha nem a felvetésekre válaszolsz!
  Mert ezt például érdemi reagálás nélkül figyelmen kivül hagytad!
  Csak annyit tudsz összenyomorgatni, hogy hazugság!
  Cáfolat nélkül!

  "Patriot!
  Segítek neked, mert komoly adatösszemosásban szenvedsz!
  Elöször is próbáld meg tisztábatenni azt a kérdést, hogy mikor hazudott az Orbán?
  Akkor amikor a kampányban azt mondta, hogy romokban az ország, vagy most amikor a gazdaság helyzetével indokolja az IMF hitel szükségtelenségét!
  Az ország eladósítása, egyébbként a Fidesz-talán emlékszel 400 000 lakáshitelével kezdődött,-elötte alig 1000 milliárdos lakossági adósságállományt 2001-re 60%-al növelte 1560 milliárdra, majd ezt a bölcs népünk, a merjetek álmodni retorika jegyében 2009 végére 8000 milliárdra tornászta fel, önként és dalolva!
  Nagyjából ennyi a vállalati szektor adóssága is, a maradék az állami szektoré, melyben 1000 milliárddal bennt vannak a zömében fideszes önkormányzatok és az átalakítani nem engedett pazarló ellátórendszerek is!
  Talán nem véletlen, hogy a költségvetés hiánya csökkent, miközben az adósság nött!
  A baj az volt, hogy mindezt devizában történt, melynek a legfőbb okozója a Járay vezette jegybank mesterségesen erösen tartott forintja!
  Talán emlékszel, mikor a Gyurcsány azt mondta, hogy beledöglünk az erös forintba! Lám ebben is igaza lett!
  A forint gyengülése a Gyurcsány idején egy 6%-os gazdasági visszaesést jelentő világválság hatása volt, melyet jó válságkezeléssel, már tavaly nyár óta stabilizált az akkori kormány!
  Ezt a Kósa tönkretette 1 hét alatt!
  Ugyanis 265 alatt vették át az euró árfolyamot és mára köszönhető a kontár kormány Budapesten cimlapsztorinak, tartósan 280-290 közti sávban mozog!
  Ezzel 150 milliárdos kárt okozva az állami szektornakl és a lakossági adósságállományt közel 600 milliárddal dobták meg!

  Azokról a lopásokról csak néhány tétel!
  BKV 4 milliárd, MÁV 1 milliárd, Zsuchlag 21 millió...!
  Papcsák szerint több tizmilliárd lehet a 8 év alatt!
  Ezzel szemben a Viktor a kanadai repülősszerződéssel 100 milliárd, Deusch tomi 5 milliárdos beléptető, most a Kósa 150 milliárdot az államtól, a lakosságtól 800 milliárdot...!
  Az arányok...tudod?”
 • 113. gjozsi88 2010. szeptember 04. 19:41
  „Patriot!
  Én ezt már egyszer megindokoltam!
  2008 végén, amikor a forint árfolyam 320 ft ra gyengült volt egy 6%-os világválság, amit a szocik megfelelően kezeltek!
  A tavalyi év közepére visszaerősödött a forint, csökkent a hiány, nött a befektetői bizalom, kockázati felárunk 1,75% pont volt!
  Most gazdasági növekedés mellett gyenge a forint-tudod," Kontár kormány Budapesten" cimlapsztori, kockázati felárunk 3,30% pontra nött, a befektetői bizalom csökkent!”
 • 112. gjozsi88 2010. szeptember 04. 19:36
  „Még annyit:
  Arról sem szeretnék beszélni különösebben, hogy a világon mindenütt elismert Viktorunkat nem ismerték fel az évek óta selejtező ellenfelünknél a svédeknél!”
 • 111. Patriot 2010. szeptember 04. 19:36
  „Józsika, a forintot ti döntöttétek be!
  Bár gondolom már nem emlékszel a 300-320 ft fölé kúszó euróra, ez akkor volt mikor térden áll csúsztatok az IMF előtt hitelért.

  Régen volt ez már Józsi, mert a hazugság memoárodból is hiányzik.”
 • 110. gjozsi88 2010. szeptember 04. 19:20
  „még annyit:
  Egyébbként többed magammal, már a kampányban, azaz év elején megjosoltuk, hogy az akkor még várható Fidesz kormány befogja dönteni a forintot, ráadásul nincs programja!
  Eredmény:
  Nyert a Fidesz!
  Az addig 265 ft alatti euró árfolyam mára 280-290 ft közt mozog attól függően, hogy a Fidesztől szólal -e meg valaki! (olyankor mindig romlik)
  Az IMF-el együtt meg hazament az az uniós küldöttség is, akivel egyezkedni kell, mert az elöadott gazdasági hablatty nekik sem volt elég!
  Hát ennyit a programról!”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekesszékes férfit gázolt halálra a vonat

Elgázolt a vonat egy kerekes székkel közlekedő férfit Csorvás közelében csütörtök este. Tovább olvasom