Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nemzeti gyásznap - Megemlékező menettel zárult a rendezvénysorozat

Megemlékező menetet tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok 54 évvel ezelőtti bevonulásának évfordulóján, csütörtökön Budapesten.

A több száz résztvevő a Szent István-bazilikától vonult a Parlament előtti Kossuth térig, ahol katonai tiszteletadással levonták a Magyar Köztársaság félárbocra engedett lobogóját és őrlángra állították a Forradalom lángját.

A nemzeti gyásznap rendezvényeinek zárásaként szervezett menet 19 óra után indult el a bazilikától, ahol egy órával korábban Berkes Kálmán vezényletével elhangzott Mozart Requiem című zeneműve. A koncerten jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök is.

A több száz tagú menet fáklyákkal vonult a Kossuth térre, ahol a Szózat hangjaira vonták le az Országzászlót, majd a Parlament előtti emlékművön a Forradalom lángját őrlángra állították.

A fekete márványemlékmű előtt sokan mécseseket gyújtottak.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Nagy Imre miniszterelnök családjával és politikustársaival november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. november 06. 19:51
  „Nem tudom ki is voltak a helyi megemlékezésre meghívva? A fidesz? a KDNP? A Jobbik? Vagy a MIÉP? Az MSZP?

  Mert ezek nagy 56-os örökösök, és letéteményesek mind. Azt hiszem a szentségtörésnek is van határa. Ebben az országban pedig 20 éve az folyik minden októberben.. Intézményesítetten. Helyileg is.”
 • 1. háté 2010. november 04. 21:17
  „Győrben is volt megemlékezés, --őszinte, a hősök emlékéhez méltó!
  Az életfa, és márványtábla felszentelése is megtörtént.
  --igaz a helyi, úgy látszik messzebb volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvérzett egy kismama szülés után

Szülés után meghalt egy kismama a kecskeméti kórházban. A szülés alatt nem volt komplikáció, ám később nem tudták elállítani az nő vérzését. Tovább olvasom