Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem nyúlnak az EU tejkvótáihoz?

Maradjanak meg az Európában jelenleg érvényben lévő tejkvóták - javasolták hétfőn a németek és a franciák Brüsszelben arra hivatkozva, hogy az ágazat a csökkenő árak miatt a túlélésért küzd. Az Európai Bizottság agrárbiztosa nem támogatja az ötletet.

A tejkvótát 1984-ben vezették be az európai túltermelés miatt. Tavaly novemberben a 27 Európai Uniós tagállam gazdasági minisztere egyetértett abban, hogy évente egy százalékkal növelik a tejkvótákat 2014-2015-ig, amikor is teljesen megszüntetik őket. "A helyzet azonban gyökeresen megváltozott" - mutatott rá a német agrárminiszter, Ilse Aigner hétfőn.

Még a legnagyobb német tejtermelő cégek sem tudnák kezelni a mostani, eleve alacsony árak még további csökkenését - állítja Aigner. Az Európai Bizottság nem mutat nagy lelkesedést aziránt, hogy újranyissa egy olyan ügy aktáit, amelyről egyszer már megegyezés született a 27 tagállam között. "A probléma nem az Európai Unió megnövekedett tejtermelése, hanem a kombinációja egy sor harmadik világbeli ország megnövekedett tejtermelésének, valamint a csökkenő keresletnek mind az EU-ban, mind világszerte" - vélte az EU agrárügyi biztosa, Mariann Fischer Boel. Hozzátette, hogy az árak esése a kvóták mellett is csak azt bizonyítja, hogy a kvóták nem jelentenek megoldást a problémára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökig akar megegyezni az SZDSZ és az MSZP

Az SZDSZ azt szeretné, ha csütörtökig sikerülne megegyezni az MSZP-vel az új miniszterelnök-jelölt… Tovább olvasom