Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteinek dolgozói

A Kúria közelmúltban meghozott döntése értelmében a rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben nem jár a pluszpénz.
Precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében: az ítélet, amely iránymutatást ad a munkaügyi ellenőrzésekhez, tisztázza a hétvégén is üzemelő bevásárlóközpontok kereskedőinek helyzetét - ismerteti a szombati Magyar Nemzet.

A Kúria közelmúltban meghozott döntése egyebek között rámutat, hogy megváltoztak a vásárlói szokások, emiatt a plázák boltjaiban dolgozóknak már nem feltétlenül jár 50 százaléknyi bérpótlék a vasárnapi munka után.

A napilap a munkajog.hu online tanácsadó portálra hivatkozva azt írja, hogy a korábbi bírói gyakorlattal szakítva a Kúria most úgy határozott egy még 2010-ben munkaügy eljárás alá vont kereskedő ügyében, hogy a fővárosi plázában található ruházati üzlet az elmúlt évek során átalakult vásárlási szokások miatt rendeltetése folytán vasárnap is működő vállalkozásnak minősül.

Kártyás Gábor, a portál szakjogásza szerint ez azért érdekes, mert az üzletházakban lévő valamennyi kereskedő immár abba a körbe tartozhat, amelyet a munka törvénykönyve külön is meghatároz, vagyis a rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók.

A jogszabály szerint ilyen például, ha a tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, társadalmi szokásból eredő igény van. Ilyenek többek között a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, egyes élelmiszerboltok.

Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során. Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben 50 százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak.

A rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak - olvasható a Magyar Nemzetben.

Olvasóink írták

 • 4. machers 2013. november 23. 20:51
  „3. WeiseÖdenburg 2013.11.23. 20:39
  Miért kellene reklamálni?
  A zemberek akarták, hogy így legyen.
  Minden a legnagyobb rendben:
  http://www.fidesz.hu/hirek/2012-06-06/julius-1-jevel-hatalyba-lephet-az-uj-munka-torvenykonyve/”
 • 3. WeiseÖdenburg 2013. november 23. 20:39
  „2. machers 2013.11.23. 18:33
  Ha a Varjú nem szavazta meg,gratulálok neki! Viszont a reklamálást megtehetné,de nem csak ő !”
 • 2. machers 2013. november 23. 18:33
  „1. WeiseÖdenburg 2013.11.23. 12:32
  Talán azért nem, mert törvénytisztelő állampolgár. A fidesz kormány által pikk-pakk megalkotott mt. így találta törvényesnek és jogszerűnek. Varjú nem szavazta meg.
  Itt szíveskedj reklamálni:
  "Mostantól csak a többműszakos munkarendben, illetve a készenléti munkarendben foglalkoztatottaknak jár a vasárnapi pótlék (változatlanul az alapbér fele), míg a munkaszüneti napon rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett munkavállaló százszázalékos bérpótlékot kap."
  http://www.fidesz.hu/hirek/2012-07-01/hatalyba-lepett-az-uj-munka-torvenykonyve/
  Ezzel természetesen a zembereknek szerettek volna kedvezni, hiszen a 2/3 erre is felhatalmazta őket.
  (Hosszú dörgő taps!)”
 • 1. WeiseÖdenburg 2013. november 23. 12:32
  „Varjú !Miért nem ott károgsz? Tisztában vagy a ténnyel ott kapnál egy hatalmas taslit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul az államháztartás szabályozása

A kormányrendelet-tervezet több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít, köztük a… Tovább olvasom