Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nagy Anna is évet értékelt: Türelmet kér még a kormány

Gyakorlatilag a családról és a munkáról szólt az elmúlt egy év kormányzása, szinte az összes intézkedés - nyilatkozta a kormány egy év évét értékelve Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az emberek inkább türelemmel avagy inkább türelmetlenül fogadják-e a kormányzat intézkedéseit, a szóvivő azt mondta: az elmúlt évek tehetetlensége és rossz cselekvési irányai türelmetlenséget és a mostani kormánnyal szembeni óriási várakozásokat keltettek az emberekben. A nagy rendszerek átalakítása azonban sok időbe és munkába telik, ezért mindenképpen szükség lesz még az emberek türelmére - hangzott az interjúban.

Olyan országban élünk, ahol az aktív korú embereknek csak a fele dolgozik – mondta a kormányszóvivő. Ez utóbbi hosszú távon nem tartható, “nem lehet úgy benne lenni egy versenyben, hogy abba csak az emberek fele száll be" - tette hozzá.

A kormány intézkedései pontosan ezt az irányt erősítették a legjobban; tehát hogy miként lehet a vállalkozásokat úgy segíteni, hogy azok képesek legyenek új munkahelyeket teremteni. Ezt a célt szolgálta például a társasági adó közel felére csökkentése, avagy az idei év egy másik megaprogramja, amelyben a kormány ötszáz milliárd forinttal tervezi csökkenteni a vállalkozások terheit – sorolta az intézkedéseket Nagy Anna.

Másik fontos kormányzati irány volt a családok megerősítése, annak elismerése, hogy gyerekeket nevelni nem csak csodálatos dolog, hanem borzasztóan fontos is, amit az állam is elismer – hangzott az interjúban. “Az egykulcsos adórendszer azokat támogatja a leginkább, akik dolgoznak és mellette gyereket nevelnek; már egyetlen gyermek esetén is tízezer forinttal kevesebbet vesz el az állam" - érvelt a szóvivő, a családsegítő intézkedések között említve a GYES három évre történő visszaállítását, avagy a GYES-ről visszatérő szülőket részmunkaidőben foglalkoztató vállalkozásoknak nyújtott kedvezményeket.

“Ez mind azt mutatja, hogy ez a kormány nem csak a szavak szintjén szeretné a családokra irányítani a figyelmet, hanem gyakorlati segítséget is szeretne nyújtani" - tette hozzá Nagy Anna.

Nagyon sok év telt el úgy, hogy nem történtek olyan változások, amelyeket mindenki szükségesnek érzett volna – reagált a szóvivő arra a kérdésre, hogy tapasztalataik szerint miként fogadják az emberek a kormány intézkedéseit? Türelmesnek avagy türelmetlennek látszanak-e inkább?

A kormány átvételekor a legelső megteendő lépés volt: visszarántani az országot a szakadék széléről. A sok-sok év tehetetlensége, rossz iránya pedig eleve olyan türelmetlenséget keltett az emberekben, amitől óriási volt bennük a várakozás ezzel a kormánnyal szemben.

“Mindenképpen türelemre van még szükség, hiszen a hatalmas társadalmi rendszereket megfordítani, megváltoztatni, újratervezni – nagyon komoly munka és nagyon sok idő" - hangoztatta Nagy Anna.

Példaként hozta fel a most bejelentett, az egészségügy rendbetételét célzó Semmelweis Tervet. “Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy az ember pontosan lássa, milyen súlyos és komoly problémák vannak az egészségügyben. Ez az egyik legnehezebb helyzetbe jutott ágazat, az elmúlt években több mint hatszáz milliárd forintot vontak ki belőle. Ezt nem lehet úgy megtenni, hogy ne szenvedje meg látványosan az ágazat. Nem csoda, hogy az intézmények háromnegyede súlyos helyzetben van, majdnem felük csődbe jutott illetve csőd közeli állapotban van" - hangoztatta a kormányszóvivő.

A terv kapcsán javulás várható a betegoldalon is, például a várólisták felére csökkenésével, a jobb minőségű ellátással, avagy azzal, hogy pontosabban tudhatjuk majd, mikor milyen egészségügyi problémánkkal hova fordulhatunk. Ugyanakkor az is fontos célja a Semmelweis Tervnek, hogy az egészségügyben dolgozók ne érezzék úgy tovább, hogy az ágazat csak az ő lelkiismeretességüktől és elkötelezettségüktől működik; érezzék, hogy külső segítséget is kapnak – hangzott az interjúban.

Az átszervezések hozta megtakarítást – például az energiabeszerzés központosítása önmagában hat milliárd forint megtakarítást eredményez majd – az egészségügyi dolgozók bérének emelésére fordítja a kormányzat; ez pedig már rövid távon is kell, hogy segítséget jelentsen – szögezte le Nagy Anna a Reggel a Dunán stúdiójában.

Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.

Olvasóink írták

 • 17. gjozsi88 2011. június 03. 17:48
  „sagittarius!
  Mire várnánk, mikor azt mondtátok, hogy nem lesz szükség megszorításra, mert tudjátok a tutit....közben már az első hónapba bebukott a költségvetésetek!”
 • 16. buggyant 2011. június 03. 06:17
  „falnak megyek ettől a cipóképű HP-tól....”
 • 15. Jánosi 2011. június 02. 21:51
  „Ez alatt az egy év alatt jóformán semmi sem történt, ami jó irányba vinné az országot!
  Negatívum viszont elég sok. Főleg a rajvédés tekintetében!”
 • 14. Sagittarius 2011. június 02. 21:38
  „13. Gringo 2011.06.02. 20:24

  Elég hamar elfogyott a türelmed. Az elmúl 8 évben hol voltál, és hányszor írogattál ilyeneket?? Siralmas vagy!”
 • 13. Gringo 2011. június 02. 20:24
  „A türelem elfogyott! Orbán takarodj!”
 • 12. SC 2011. június 02. 20:10
  „http://www.youtube.com/watch?v=qc4dOfs0ONk
  10 másodperc lazulás.:-)”
 • 11. gjozsi88 2011. június 02. 17:33
  „Sagittarius!
  Pont azt csinálják most sokkal durvább változatban, aminek a szocik idején hihetetlen mértékbe ellenálltál::::
  Tisztázd ezt magadba és ne bizonygasd állandóan, hogy csupán orbán fanatikus vagy <moderálva>”
 • 10. Sagittarius 2011. június 02. 17:21
  „Dolgozzatok szoclib fanok! Mi ez a nagy lazaság! Semmi komoly mocskolódás, uszítás, csak szemérmes morgolódás?!
  Éljen Orbánia!”
 • 9. Losba 2011. június 02. 17:20
  „moderálva..moderálcsa”
 • 8. kerteszb 2011. június 02. 17:17
  „Bajnai teljesítményét maguknénak hazudják, mert egy év alatt csak rombolására, zsebtömésre voltak képesek.”
 • 7. marlwulf 2011. június 02. 17:08
  „Szerintem az első lépés nem a szakadékból való visszarángatás volt, hanem a saját jövedelmük megemelése,mert a szakadék széléről történő visszarángatás nagyon megerőltető.”
 • 6. Sagittarius 2011. június 02. 17:00
  „2. bojtár 2011.06.02. 14:54
  "...Türelem ja igen az van nekünk bőven sőt mitöbb hülyék is vagyunk..."

  Ahogy mondod! Akik képesek 2x megválasztani szoclibéket, és 5x Demszkit, azoknak türelme is nagy, és a hülesége sem kicsi!”
 • 5. thermál 2011. június 02. 16:21
  „Kedves " szakadék szélét" vizionáló N. A. miért nem tettek még egy kis lépést előre, ahelyett, hogy hátráltak. Igen, ahogy az Ön agit.propos társa mondta évekig "rosszabbul élünk......" most megvalósult.”
 • 4. mir 2011. június 02. 15:56
  „Kit érdekel, hogy a női szíjjártó mit makog?”
 • 3. dorombolok 2011. június 02. 15:10
  „Türelem van csak nagyságosasszony , csak azt is tessék megmondani , hol lehet azért munkát és kenyeret kapni.”
 • 2. bojtár 2011. június 02. 14:54
  „:) Türelem ja igen az van nekünk bőven sőt mitöbb hülyék is vagyunk.”
 • 1. Madarász 2011. június 02. 14:00
  „" Az elmúlt év a családról és a munkáról szólt"

  1. "Az egykulcsos adórendszer azokat támogatja a leginkább, akik dolgoznak és mellette gyereket nevelnek; már egyetlen gyermek esetén is tízezer forinttal kevesebbet vesz el az állam"

  Hogy nem szakad rájuk a plafon! Egy gyerekre ad 10000 Ft-ot, kivezeti az adójóváírást 2 év múlva teljesen, ami tavaly még 11520 Ft volt, ezt számoljuk két szülővel... Szóval megy itt a család erősítés ezerrel, még két gyerek után is veszteséges a dolog.

  2. A munkáról csak annyit, hogy az új adórendszer azokat támogatja, akik ülnek és felveszik a pénzt, a dolgozók 80 %-a pedig rosszabbul járt az új adórendszerrel.

  3. "A kormány átvételekor a legelső megteendő lépés volt: visszarántani az országot a szakadék széléről." (a szakadékba)

  4. "Türelmet kér még a kormány" A türelem igen csak fogytán, ahogy a költő is mondaná, hamarosan "a nyár heves, a kasza egyenes"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen kilenc év fegyházbüntetést kaptak az idős férfit kirabló mezőberényi fivérek

Jogerősen kilenc-kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a két… Tovább olvasom