Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Művészi fantomképek

Izgalmas feladatnak ítéli Lipovics János azt a sajátos szakértői munkát, amit négy éve a rendőrségnek végez. Az ismert szobrászművész készíti a bűnügyekhez kapcsolódó fantomképeket.
Lipovics János munkában
Lipovics János harminc éve – ahogy fogalmaz – tudatosan rajzol. Mikor először megkeresték a rendőrségtől – több évtizedes gyakorlata ellenére – , nem grafikus lévén, elhárította a felkérést, majd néhány további „ ostrom " után mégis kötélnek állt. Azóta a megyei és városi rendőrkapitányság egyik eseti grafikus szakértője. Rendkívül érdekes és felelősségteljes feladatnak tartja, amit csinál, hiszen a szemtanúk közreműködésével készített fantomrajz nagy segítséget jelent egy-egy bűnügy felderítésében.

A szemtanúval

együttműködve


A technikai részletekről Lipovics János elmondta: néhány esetben „ forró nyomon " kell megrajzolni a portrét. Ilyenkor a szemtanúval – aki gyakran a sértett – együttműködve megpróbálják összeállítani a karaktert, rekonstruálni a keresett személyt.
– Legtöbbször nem tudom, mit követett el az illető, csak az motivál, hogy a részletek alapján az arcát kell megjelenítenem. Mindig azt kérem a tanútól, hogy mondja el mindazt a gyanúsítottról, amire emlékszik. Természetesen ebbe a portrén kívül beletartozik az egész személy, a mozgása és a gesztusai is – meséli a művész. – Ezekből kialakítok magamban egy képet és annak alapján készül el az első „ laza " vázlat. Ezt pontosítjuk, finomítjuk azokkal a karakterjegyekkel, amelyek még a tanú eszébe jutnak. Amíg a rajz végleges változata el nem készül, teljes együttműködésben dolgozunk. P mondja a korrekciókat, én pedig végrehajtom. Nagyon sokszor például akkor kezd számára derengeni egy-egy részlet az elkövetővel kapcsolatban, amikor az első képpel szembesül.
A művész szerint a rajz más, mint a mozaikkép. Az utóbbit darabokból, „ alkatrészekből " állítják össze, azon már szinte semmit sem lehet alakítani. A rajzzal a legfinomabb részleteket is vissza lehet adni. Néha reménytelen helyzetből indul a munka, mikor átlagos emberről nyilatkoznak a tanúk. Az ilyen jellegtelen figurákat a legnehezebb megrajzolni. Lipovits János ilyenkor máshonnan, például a mozgásból, a tekintetből kezdi az „ építkezést " .

Gyorsan kell dolgozni

– Rendkívül gyorsan kell dolgozni. A legideálisabb, ha másfél-két órán belül elkészül a portré. Persze előfordult az is, hogy csak nyolc óra „ szenvedés " után sikerült az igazi. Ez olyan munka, amit nem szabad rutinból csinálni. A nyomozók visszajelzései alapján átlagosan kilencven százalékban sikeres a megrajzolt karakter. Többször előfordult már, döbbenetes élmény: ahogy elkészült a rajz, a tanú nem tudta levenni a szemét a portréról, mert ott látta maga előtt az elkövetőt...
„ Olyan, mintha teljesen vak lennék, a szemtanú lenne a szemem, és nekem pedig pontosan le kell reagálnom azt, hogy ő milyennek látta az elkövetőt. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koreaiak szétfutották a lengyel reményeket

Sok mozgásos, lendületes játékkal szerezte meg első győzelmét a világbajnokságok történetében… Tovább olvasom