Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Munkahelyeket hozhat a gyenge forint

A forint árfolyama egyhamar nem tér vissza a 250-es szintre, inkább 270-280 forint között mozoghat a közeljövőben a KPMG ügyvezető igazgatója szerint; de Robert Stöllinger ezt nem tartja a gazdaságra nézve károsnak.
Ami a magyar gazdaság általános állapotát illeti, Robert Stöllinger szerint nagy a bizonytalanság, még rövid távú prognózist is nehéz ebben a helyzetben adni. Az tény - mondta -, hogy az exportpiacok határozzák meg a magyar piac alakulását, márpedig az eurózónában, azon belül is a fő exportpiacnak számító Németországban zajló folyamatok a rendelésállományok gyors csökkenéséhez vezetnek. Az autóiparban érdekelt ügyfelek 20-40 százalékos visszaesést kénytelenek elviselni - és hasonló híreket kaptak a térségbeli, cseh és szlovák tanácsadó cégektől. Közülük inkább a cseh autóipar sínyli meg - szerinte - a válságot, mivel az jóval kitettebb a német piacnak.

Kitörési pontként az adók csökkentését és az állami infrastrukturális kiadások növekedését határozta meg, ám úgy véli, ezeket a lépéseket nem könnyű végrehajtani egy amúgy is deficittől sújtott fiskális környezetben, amikor ráadásul az adósság megújítását célzó államkötvény-kibocsátási piac is dermedt állapotban van. Úgy gondolja, a forint árfolyama egyhamar nem tér vissza a 250-es szintre, inkább 270-280 forint között mozoghat a közeljövőben. Ezt egyébként nem tartja a gazdaságra nézve károsnak: a devizahitelben ülőknek ugyan problémát okoz a magasabb törlesztőrészlet, de a magyar munkaerő olcsóbbá vált, ezt mutatja például a szolgáltatóközpontok változatlan intenzitású érdeklődése a magyarországi letelepedés iránt.

A korábbi évektől elmarad a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi érdekeltségénél az árbevétel növekedése a folyó üzleti évben, ennek ellenére a cég nem csökkentette dolgozói létszámát, Robert Stöllinger ügyvezető igazgató szerint ezt egyelőre nem látják szükségesnek.

A vállalat - amelynek üzleti éve októbertől szeptemberig tart - 2007-ben kifejezetten eredményes évet zárt, a kimagasló bevételnövekedést azonban 2008-ban már nem sikerült megismételni, míg az idén még ettől is kisebb árbevétel-növekedéssel lehet számolni. Az üzletágak közül a könyvvizsgálat és az adótanácsadás járulhat leginkább hozzá a bővüléshez, viszont a pénzügyi tanácsadás jelenleg stagnál. Robert Stöllinger szerint a cégek megpróbálják saját belső erőforrásaikkal megoldani a feladatot, a költségcsökkentések jegyében.

Olvasóink írták

 • 8. tricse 2009. február 24. 12:44
  „bakker hetek óta próbálom megérteni ezeket a dolgokat--okos közgazdászokat,hozzáértőket olvasván--amiket most aerodragon leírt simán,magyarul,érthetően!

  köszi,köszi,köszi!!!!”
 • 7. Putyilov 2009. február 24. 12:41
  „Az a asok pénz kell autókra,költségtérítésre,meg arra a rengeteg közember fizetésére,ja és ne feledkezzünk meg a segílykékről és a rokkantakról sem,akik a kőfaragóknál maszekolnak.

  inkább igyunk egy sört:
  http://www.youtube.com/watch?v=VQ7c45gs0kA”
 • 6. NoBo 2009. február 24. 12:03
  „Robert Stöllinger-nek biztos nem rossz a 300 Ft/EUR árfolyam, de a töbmillió magyar hitelt felvevő "rabszolgának" elég felháborító a mondata.... Úgyhogy tehet egy szívességet....
  Jó lenne, ha nem csak az üzlet/gazdaság kerülne végre előtérbe, hanem az EMBER is!
  Ha meg annyira jó a gazdaságnak, akkor miért nem érzi ezt az átlagpolgár....
  Na erre válaszoljatok pénzügyi (fa)szakik!”
 • 5. aTibi 2009. február 24. 11:57
  „Ilyen cikket lehozni?

  Ezeknek annyi köze van hozzánk és a gazdasághoz, mint kurvának az apácákhoz!

  Élősködő senkik!--húzzanak haza a büdös vérszívói!

  Ezek teremtik a munkahelyet? _-Nem!
  Ezeknek térül meg a BEFEKTETÉSÜK, SOKSZOROSAN!

  Nem is folytatom mert a moderátor törli./lehet így is !/”
 • 4. aerodragon 2009. február 24. 11:43
  „Tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a Léggömbhámozó
  Bt., ahol dolgozom, azt mondja, ad nekem 300.000 Ft fizetést. Jó sok pénz
  ez, örülök is neki!
  Aztán jön az állam, és azt mondja a BT.-nek: gratulálok a bevételedhez, és
  amiért ezt a pénzt adolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

  Nyugdíjjárulék (18%) 54 000 Ft
  Egészségbiztosítási járulék 33 000 Ft
  Egészségügyi hozzájárulás 1 950 Ft/fő Munkaadói járulék (3%) 9 000 Ft
  Szakképzési hozzájárulás (1,5%) 4 500 Ft
  Így aztán mire a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 102 450 Ft-ot, a fizetésünk tehát rögtön 402 450 Ft-jába került, úgy is vehetjük,hogy 400.000 Ft a bruttó fizetésünk, hiszen ennyibe kerülünk a cégnek.

  Na de mi sem lélegezhetünk fel, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves
  Nagy Testvér ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:
  SZJA 84 750 Ft
  Nyugdíj járulék 8,5 % 25 500 Ft
  Egészségbiztosítási járulék 4% 12 000 Ft
  Munkavállalói járulék 1% 3 000 Ft
  És mire feleszmélünk, az állam lenyúlt tőlünk 125 250 Ft-ot, 174 750
  forintunk marad. Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba, vásárolok ezt-azt. A termékek árába további 20% ÁFA került bele, tehát ebből a pénzből valójában csak 145 625 Ft értéket vásárolhatunk, állam ismét
  eltesz 29 125 forintocskát.

  Ez a legegyszerűbb eset volt. Lehetne még fokozni, ha a pénzünket félretesszük, és lakás veszünk belőle, hiszen azután illetéket fizetünk (a duplán adózott pénzünkből vettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét
  illetéket fizetünk (a triplán adózott pénzünk után negyedszer). De autóvásárlással se járunk jobban, átírási illeték, gépjármű adó, üzemanyagba épített ÁFÁ-n felüli terhek. Ha pedig bankba rakjuk, a kamat után 20% adót fizetünk. Hogy ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót.
  Nézzük tehát a végeredményt:

  Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet
  teremtett, létrehozott valamit.
  Ehhez képest ki keresett a legtöbbet?
  Az állam keresett a 300.000 Ft-os fizetésemen 256 825Ft-ot.
  Én pedig vehetek árut 145 625 Ft-ért.

  Emlékszem, az általánosban tanultuk, hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10%-ot! Hogy sajnáltuk szegény parasztot, és kérdeztük, de hát milyen alapon? 20% - istenem, húsz százalék volt MINDEN teher, amit fizettek!

  Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket tartottak fent, kövérre híztak a gazdagok. Most pontosan 85%-át húz az állam a fizetésemen, vagyis durván megfordult az arány. Még sincs pénz
  semmire, el kéne ezen gondolkozni, kihez folyik az a rengeteg pénz.
  Még jó, hogy vége a sötét középkornak!”
 • 3. SAmu 2009. február 24. 10:44
  „Szemétségnek tartom, hogy egy idegen, magyarul bizonyára csak enni tudó egyén fényezi a rossz kormány által előidézett romló árfolyamot. Tessék mán mondani pl. a németországi bajokra is egy magyartól fogadnák el az éceszt?
  Neki pl. olyan könnyen (mint kinti honfitársainknak) lehet lehet itt munkavállalói engedélye?”
 • 2. pisti83 2009. február 24. 09:41
  „Rövidtávon egyértelműen jó a gyenge forint a gazdaságnak. Hisz olcsó lesz a munkaerő. Hosszú távon azonban káros, ahogy egy klasszikus mondaná ,,nem kicsit, hanem nagyon".
  Nem esik szó arról sem hogy ez a helyzet alapvetően a külföldre termelő multiknak jó, míg a kis és középvállalkozásoknak ez káros!!! Hisz jelentősen nő az energia ár, illetve az exportból beszerzett gépek árai is.
  De hát ebben az országban ki gondolkodik hosszú távol? A kormány nem az biztos.”
 • 1. xer 2009. február 24. 08:04
  „A forinttal együtt leértékelődött az ország is, persze hogy örülnek a külföldiek. Mindent potom pémzért megkapnak, és hogy ez így lesz még legalább egy évig, arra Gyurcsány a garancia.
  Meg a kormányhoz kötödő slepp is örül, mert kaptak még egy évet a garázdálkodásukhoz. Azért vannak akik jól érzik magukat az országban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás - Néhol még esik, de fennakadás sehol sincs

Sehol sem okoz fennakadást az országban az éjjel kezdődött havazás. Az ország keleti, észak-keleti… Tovább olvasom