Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

MOK: paradigmaváltásra van szükség az egészségügyben

Abszolút paradigmaváltásra van szükség az egészségügyben, annak filozófiájában egészség- és emberközpontúnak kell lennie.

A köztestület ez évi küldöttközgyűlése után tartott sajtótájékoztatón az elnök úgy fogalmazott, gyökeresen meg kell változtatni a jelenlegi rendszert, mert a változások nélkül nem lesznek stabil, kiszámítható viszonyok az ágazatban. Az átalakulásnak kormányokon átívelőnek kell lennie. Továbbá elengedhetetlen az orvosi életpálya-modell kialakítása és meg kell születnie egy, az orvosok jogállásáról szóló törvénynek - mondta Éger István. Az elnök úgy vélte, vissza kell állítani a kamara köztestületi jogosítványait, amelynek csak egyik része lenne a kötelező kamarai tagság.

Mint mondta, a küldöttközgyűlés foglalkozott az etikai ítélkezésben kialakult "kétségbeejtő rendetlenséggel". A MOK elnöke úgy vélte, megengedhetetlen és az európai normákkal ellentétes, hogy ne egy hivatásrendi köztestület mondjon etikai ítéletet egy adott orvosról függetlenül attól, hogy az adott orvos kamarai tag-e vagy sem.

Az idei évi egészségügyi költségvetésről szólva kifejtette, az egy "válság-költségvetés" olyan értelemben, hogy az ágazatban már meglévő problémákat, gondokat mélyítette tovább, és ezt "látja" a jövő évi büdzsében is, amit véleménye szerint újra kell írni. Ezért van szükség egyfajta szemléletváltásra, mert a "milliárdok tologatásával nem jutunk előrébb" - mondta az elnök.

A MOK idei küldöttközgyűlésén kiosztották a kamara média díjait. Az egészségügyi publicisztika kategóriában Kovács Éva, a Kelet-Magyarország munkatársa, míg az egészségügyi ismeretterjesztés kategóriában Váczi-Szabó Márta televíziós dokumentumfilmjeivel érdemelte ki az elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP választmánya is elfogadta az országos listát

A MSZP választmánya is elfogadta az országos listát a jövő évi parlamenti választásokra, így az… Tovább olvasom