Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Mindennapi veszélyes anyagok

Formaldehidet tartalmazó pizsamától ólomtartalmú gyermekjátékokig sok mindenről felröppent az utóbbi időkben a hír, hogy az unióba juthatott. De nem kell ilyen extrém példákat felhoznunk egészségkárosító vegyi anyagokra, melyekkel érintkezésbe kerülhetünk – mindennapjaink is bővelkednek meghökkentő példákban.
A formaldehidet, azaz formalint, rendkívül kis töménységben még a gyógyászat is használja, fertőtlenítő hatása miatt. De csak bizonyos, nagyon indokolt esetben – és a pizsamában való alvás egyáltalán nem indokolt eset. A „formalinos pizsamák" híre EU-szerte riadalmat váltott ki, nem beszélve az ólomról, melynek még nyomokban sem szabadna velünk érintkezésbe kerülnie. Ha ezektől eltekintünk, akkor is több vegyi anyaggal találkozik szervezetünk, mint amivel mindenképpen találkoznia kellene – mondja dr. Krizsa Judit, szegedi bőrgyógyász szakorvos.

Itt van például a tetoválások ügye: sokan nem tudják, hogy a tetoválás során – amire többnyire nyáron szánják rá magukat, másokon látott minták hatására – a bőrbe kerülő festékanyagok allergiát okozhatnak. A tetoválásra használt, a bőrben kékes színt adó fekete festék egy idő után allergizáló hatást fejthet ki, s megtörténhet: a későbbiekben minden, fekete festéket tartalmazó tárgy allergiát vált ki az emberből, ha érintkezésbe kerül vele. Elég, ha csak hozzáérünk például az autókormányhoz vagy a számítógép billentyűzetéhez, ha az fekete. Ilyen allergia teljesen váratlanul, akkor is kialakulhat, amikor az illető műtétileg már rég eltávolíttatta bőréből a rajzot. A hennával készülő, vörös színárnyalatú tetoválás szintén okozhat gondokat. Megtörtént: két-három éves kisgyereknek hennával kis figurát rajzoltattak bőrére a szülei. Aztán a gyermeket hetekig kellett kezelni, mire a bőrén keletkező, viszkető, piros foltok elmúltak.

Fémallergia

Különböző fémek – például kobalt, króm, nikkel – is okozhatnak allergiát, az óraszíj fémalkatrészeitől a piercingeken át a gyógyászati implantátumokig, fogászati hidakig. Ha valaki azt tapasztalja, bizonyos fémtárgy ingerli a bőrét, küszöbölje ki, hogy az adott fémmel érintkezésbe kerüljön. Vannak azonban esetek, amikor nagyon nehéz védekezni. Megtörtént, egy idős embernek több évtizeden át megvolt a fogpótláshídja, s elkezdett lepattogni róla a zománc, egyre inkább előjött a fém, s olyan erős allergiás tüneteket okozott, hogy végül ki kellett vetetnie a fogpótlást.

Maradva még mindig a nyárnál: a legtöbb fényvédő krém – és általában minden, illatanyagokat tartalmazó kémiai szer – hajlamosít allergiára, illetve nagyon kiszárítja a bőrt. Létezik egy mind gyakoribb bőrbetegség, a száradásos ekcéma: húzó, feszülő érzés jelentkezik a bőrön, vörös, viszkető foltokba, hámlásba, vérző berepedésekbe mehet át. Kivált fiatalokon alakul ki, illatosított tusfürdők, szappanok használata után.

Munka során is juthatnak a bőrre-bőrbe káros kémiai szerek. Mosáskor, mosogatáskor zsírtalanító anyagok kerülnek a bőrre, kivonják a zsírt belőle, a bőr kiszárad, viszket, fájdalmasan berepedezik. Ez az úgynevezett „háziasszony-ekcéma". Ellene elég egyszerű a védekezés, gumikesztyűben kell dolgozni, de ezt sokan nehezen tudják megszokni. Számukra ajánlható a „láthatatlan kesztyű": speciális bőrvédő krém, mely két órán át megakadályozza, hogy víz, vagy bármilyen vízben oldott anyag a bőrhöz érjen. A készítmény patikákban kapható, recept nélkül.

Léteznek bonyolultabb esetek is. Akik párolgó kémiai anyagokkal dolgoznak – nem vizesbázisú festékanyagokkal –, azok nyálkahártyája állandóan érintkezik ezekkel a légzéskor. A védőmaszkhasználat ugyan kötelező, ám sok helyütt nem általános az igénybevétele. Pedig nagyon indokolt: ha a tünetek allergiává fejlődnek, akkor már sokkal nehezebb ellenük védekezni, s előfordulhat, az illetőnek abba kell hagynia az adott tevékenységgel való foglalkozást, semmi más nem használ. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom