Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Minden hatodik hallgató legalább három nyelven beszél

A Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulmányokat folytató diákok közül minden hatodik hallgató három vagy több nyelven beszél, legalább középszinten.
A Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulmányokat folytató diákok közül minden hatodik hallgató három vagy több nyelven beszél, legalább középszinten.

A Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatása szerint a felsőfokú tanulmányaik alatt a diákok több mint fele dolgozik, a szakterületén vagy ahhoz kapcsolódó területen. Külföldi tanulmányokat a hallgatók 7%-a folytat, a legtöbben Németországban, a diploma megszerzését követően pedig a diákok 59%-a tanulna tovább. A hallgatók készségeit, motivációit felmérő kutatásban több mint 1600 hallgató vett részt.

Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében 1658 hallgató bevonásával folytatott széleskörű kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola, hogy feltérképezze a hallgatók készségeit, motivációit, illetve továbbtanulási terveiket, célkitűzéseiket. A kérdőívek emellett lehetőséget adtak a Főiskola számos szempont szerinti értékelésére is.

A hallgatók 96%-a legalább egy idegen nyelven beszél

Szinte minden megkérdezett hallgató közepes szinten beszél legalább egy idegen nyelven: a magyar mellett 36%-uk egy, 43%-uk kettő, 17%-uk három vagy még több nyelvet sajátított el. A diákok 87%-a beszél angolul, 47%-uk németül. Minden hetedik hallgató rendelkezik francia, olasz vagy spanyol nyelvismerettel, míg oroszul több mint a tizedük tud.

A diákok 7%-a folytat tanulmányokat külföldön

Felsőfokú tanulmányaik alatt a megkérdezett hallgatók 7%-a tanult már külföldön, átlagosan 7-8 hónapot. A legtöbben Németországban (18%), Franciaországban (12%), Olaszországban (11%), Spanyolországban (9%), Hollandiában (9%) és Belgiumban (8%), illetve Európán kívül elsősorban az Egyesült Államokban (6%) folytattak tanulmányokat.

A hallgatók többsége kedvezően ítéli meg a kötelező szakmai gyakorlatot

A felmérésben részt vett hallgatók közel 40%-a a kérdőív kitöltésekor már talált magának igényeinek megfelelő kötelező szakmai gyakorlati helyet. A megkérdezettek 11%-a biztosra vette, míg 40%-a valószínűsítette, hogy nem okoz majd számára gondot ez a követelmény. A válaszadók 57%-a elégedett a kötelező szakmai gyakorlati rendszerrel, minden 3. hallgatónak viszont vegyes érzései vannak ezzel kapcsolatban. A diákok elégedettségüket elsősorban a BGF-en előírt gyakorlat hossza, maga a gyakorlati rendszer, a szakmai fejlődés lehetősége, illetve az érdeklődési körnek megfelelő gyakorlati hely megtalálásának lehetősége iránt fejezték ki.

Minden második hallgató dolgozik már tanulmányai alatt is

A felmérésben részt vett hallgatók 53%-a vállal munkát a képzés ideje alatt. A nappali képzésben tanulók 38%-a, a levelezők 91%-a, míg a távoktatásban részt vevők 85%-a dolgozik tanulmányai alatt. Minden negyedik dolgozó diák- vagy gyakornoki munkát végez, alkalmi, időszakos megbízatást 9, határozott időtartamú szerződéses munkát 6, megbízás jellegű munkát 4 százaléknyian vállaltak el. A megkérdezett munkát vállalt hallgatók 17%-a nyilatkozott úgy, hogy munkája kizárólag tanult szakterületének felel meg, míg további 56%-uk munkája a saját és ahhoz kötődő más szakterületekhez is kapcsolódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárást kezdeményeznek az európai Zöldek az EU-nál Magyarország ellen

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen… Tovább olvasom