Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Mentőöv lehet az adósságban

Régió - A válság óta tömegével szakadtak a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete nyakába az adósok gondjai, ezért hozzák létre a képviseleteket szerte az országban. Hétfőn Győrött nyitottak irodát: tanácsadással, érdekképviselettel próbálnak segíteni a kilátástalan helyzetbe került embereknek.
Havonta 12–13 ezer magánszemély adataival bővül a BAR-lista. Azokat veszik nyilvántartásba, akik több mint három hónapja a minimálbérnél magasabb összeggel tartoznak valamelyik banknak. Újabban már Ausztriában felvett hiteleket nem törlesztők is felkerülnek a jelenleg 654 ezer nevet tartalmazó listára.

Az öt éve alakult Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete az utolsó szalmaszál a bajbajutottaknak, a panaszosok száma a fejlettebb régiókban jelentősebb, miután a szegényebb területeken hitelhez is kevesebben juthattak. Kézenfekvő volt tehát, hogy a második vidéki irodát Győrben nyitották meg, hétfő óta Várnai-Kiss Annamária közgazdász fogadja a hozzá fordulókat. Tapasztalatai szerint általában azok kérik az egyesület segítségét, akiket már a kilakoltatás, házuk vagy ingóságuk elárverezése fenyeget.

Murgui Attila egyelőre megbirkózik a nehézségekkel, de el tud képzelni olyan élethelyzeteket, amikor az eladósodott családok számára az iroda segítsége az egyetlen kiút. Fotó: H. B. E.

– Minden probléma egyedi, így a válaszok is személyre szabottak, de az esetek többségére van megoldás – mondta a Kisalföldnek a közgazdász. – A bajbajutottak túlnyomó része középkorú, többgyermekes családapa, családanya, aki végső elkeseredettségében, nemegyszer öngyilkossággal fenyegetőzve, telefonon követel azonnali tanácsot. Meg is próbálunk segíteni, de mindig személyes találkozót javaslunk, mert látnunk kell a szerződéseket, a fizetési felszólításokat, a földhivatali papírokat, a végrehajtással kapcsolatos egyéb iratokat ahhoz, hogy használható útmutatót adhassunk. Egy fellebbezés vagy kérvény benyújtásához, az érdekek képviseletéhez, a lehetőségek felméréséhez csak konkrétumok ismeretében lehet hozzáfogni.

Várnai-Kiss Annamária a Kisalföldnek elmondta: mint minden városban, Győrben is a polgármesteri hivatalt keresték meg először, hogy tájékoztatást adjanak munkájukról és esetleg segítséget kérjenek az irodakereséshez. Sajnos azonban azt a választ kapták, hogy a város nem támogatja az egyesületet. Miskolcon a vezetés helyiséget is adott a működéshez.

Elérhetőség

Az iroda a Batthyány tér–Kiss János utca sarkán található, a telefonszám: 30/751-1618. Várnai-Kiss Annamária hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között várja a hozzá fordulókat.


Olvasóink írták

 • 5. pampus 2009. április 23. 06:16
  „A valuta az országok pénzneme! Ha ezt adják kölcsön akkor ezt is kell visszafizetni! A deviza viszont az, amivel lehet büntetlenül üzérkedni! De, ezt hiába pofázom a tátott szájúak csak lesznek mint a Jani a moziban.”
 • 4. miracle 2009. április 22. 17:43
  „pampus
  Első körben nézz utána, hogy mit jelent a valuta és mit a deviza. Olyankor egyébként mit szoktál beírni a Kisalföldbe, amikor 250 volt a forint, meg jó alacsony a devizaalapú hitel kamata?
  Második körben - bármi is legyen az ok - a kockázat fennáll. Ha te ennyire képben vagy, akkor pláne nem érhet meglepetés, nálad még kockázatról sem beszélhetnénk, mert úgy is tudod, merre mozog az árfolyam.
  Harmadik körben: spekulánsok mindenhol vannak, külföldön is. Ott sokakkal éppen jót tettek. Pl a sógorokkal, akik hozzánk járnak vásárolni a gyenge Ft miatt. Szóval ez mindig pro és kontra, valaki jobban jár, van, aki kevésbé, nem csak a spekulánsok között, hanem a mezei halandónál is.
  Hsz-aid alapján persze tudjuk, hogy éjszaka, amikor Mo-on mindenki alszik, külföldön valahol egy titkos földalalatti bunkerben összegyűlnek a gonoszok a világ válogatott országaiból és megbeszélik, hogy hogyan tehetik másnak tönkre a magyar kisembert.”
 • 3. pampus 2009. április 22. 08:00
  „Miracle, kedves. A spekulánsok gerjesztik a pénzek árfolyamát. Tehát bűnözők.
  Akik "deviza alapú" kölcsönökkel manipulálnak szintén bűnözők! Ezek mindig is a másik embertársaik átverésén fáradoznak, sőt nem véletlenűl. E rendszerben megtehetik üldözetlenül.
  Ez a különbség a valuta és a deviza kölcsönök és a "deviza alapú" kölcsönök között!
  Tehát akiknek van pénzük, mert még e rendszer vezetése nem fosztotta ki annak nem kell a kölcsön.
  Akik megtehetik azok pedig rendelet alapján is kifoszthatják az embertársaikat mivel úgy tehetnek "mint, ha" tennének is valamit amiért számlázhatnak!
  Ehhez pedig nem nagy értelmi felfogás kell, ahhoz,hogy a benne megbúvó bűnözés fellelhető legyen! Persze, ahhoz egy valódi demokrácia és nem egy banán-köztársasági forma kellene!”
 • 2. miracle 2009. április 21. 21:22
  „pampus
  Ez már lerágott csont.
  Nézz utána:
  1. árfolyamkockázat
  2. MInden környékbeli valuta gyengült.
  3. 0 Ft tartalékkal nem állunk neki hitelt felvenni.”
 • 1. pampus 2009. április 21. 17:59
  „"Banki Hitel Károsultjai" Ide nem "egyesület és tanácsadás kell,hanem bűnüldözés a javából! Mivel a nevében is benn e vannak a károkozók!- azokat illő lenne üldözni. Még, hogy egyedi esetek,- nevetséges! Talán az adósok a spekulánsok?- amikor azok forintot kértek a bankoktól és azt forintban is törlesztik?
  Szerintem előre kitervelt csalás a devizahitel spekuláció és a forint gyengítése! Nagyon sok "deviza hiteles" még a színét sem tudja annak a deviza pénznemnek amiben számlázzák neki a kölcsönügyét. Nem is beszélve azokról a "virtuális" eljárásokról, amikor a spekuláció részeként adják veszik a valutát,természetesen az adós terhére!
  Persze a hatóságok meg minek is szólnának bele? Hisz Maga Gyurcsányunk is megmondotta, hogy úgy tettek mint,ha kormányoztak volna, s közben nem csináltak semmit! Pedig ez ép olyan bűn mint, amikor a devizával manipulálnak, kárositják meg az ügyfelek tömegeit büntetlenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eduardo Rózsa-Flores halála: megszólalt a barátnője

Magyarország-Bolívia - A Dél-Amerikában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores barátnője, Linda szerint kedvese… Tovább olvasom