Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Mentők, rendőrség, katasztrófavédelem: ez történt a fagyos hétvégén

A tartós hideg miatt várhatóan sok dolguk lesz a szakembereknek az elkövetkező napokban is.
Több száz riasztást kapott a katasztrófavédelem a hét végi hideg és a havazás miatt; a tartós hideg miatt várhatóan sok dolguk lesz a szakembereknek az elkövetkező napokban is. A rendkívüli hideg egy nap alatt három ember halálát okozta.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -13, -20 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -7, -13 fok között valószínű.

Várhatóan a kora reggeli óráktól délkelet, illetve dél felől újabb havazás kezdődik, amely több hullámban terjed majd észak, északnyugat felé. Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az elmúlt 24 óra adatait ismertetve elmondta: a katasztrófavédelemnek 190 esetben kellett műszaki mentéshez kivonulnia.

Nyolcvan alkalommal elakadt járműveket szabadítottak ki, összesen 110 embert mentettek meg. A havazással összefüggésben négyezer ember dolgozott, köztük rendőrök, tűzoltók, polgárőrök, katonák, műszaki önkéntesek, 1600 műszaki eszközzel.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy egyre több helyről kérnek segítséget szén-monoxid-mérgezés miatt. Tájékoztatása szerint három ember halála hozható összefüggésbe a hideg idővel; Dévaványán szén-monoxid-mérgezés, Debrecenben lakástűz okozott halált, míg a Bocskaikertben egy összefagyott férfi holttestére találtak saját háza udvarán.

A mentőszolgálat egy nap alatt háromezer riasztást kapott, ami 20 százalékkal több, mint egy átlagos napon. A szervezet 1500 munkatársa lényegében folyamatosan dolgozott a közterületeken és az utakon, ám egy-egy esetre több időt kellett szánniuk, mint általában. Hozzátette, volt amikor a mentés során a mentőautó is elakadt.

A szóvivő közlése szerint országosan harmincnál is több szén-monoxid-mérgezésről kaptak jelentést, több esetben életmentő beavatkozásokra volt szükség. Elmondta azt is, hogy az elmúlt napon, a riasztások során ötven embernél merült fel a kihűlés gyanúja. Tizenkét embert kellett fagyásos sérülés miatt ellátni, illetve kórházba szállítani, jellemzően orr-, fül- és lábujjfagyás miatt.

A hideg idő miatt több városban is melegedőkbe, vagy kórházakba vitték a közterületen, vagy fűtetlen kalyibákban fagyoskodó embereket. A mentésben a rendőrség is szerepet vállalt; Budapesten e célra két gépkocsit is szolgálatba állítottak. A fővárosi rendőrök a karitatív szervezetekkel közösen keresik fel a hajléktalanok ismert tartózkodási helyeit, intézkednek biztonságos helyre történő szállításukról.

Csongrád megyében egy nap alatt negyven embert helyeztek el átmeneti szállásokon, míg Győr-Moson-Sopron megyében roncsautóból, ajtótlan-ablaktalan házból mentettek ki hajléktalanokat. A MÁV arról számolt be, hogy javult a helyzet az ország vasúthálózatán, egyre több vonalon csökkennek, illetve szűnnek meg a korábban tapasztalt késések.

A vasúttársaság dolgozói vasárnap éjszaka is tisztítják a váltóberendezéseket, az elektromos váltófűtő berendezéseket tovább üzemeltetik a kiszámítható vasúti közlekedés érdekében. Készenlétbe állították a jégtörő hajókat is; a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Az MSZP pénzeli az éhségmenetet˝˝ - borsodi polgármesterek indulnak gyalog a Parlamenthez

Négy borsodi polgármester csütörtökön jelentette be, hogy öt lakossal kiegészülve Miskolcról gyalog… Tovább olvasom